Keskustelut Puukauppa Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

  • Tämä aihe sisältää 701 vastausta, 37 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta, sitten Jovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 451 - 460 (kaikkiaan 701)
  • Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

    Kerroin tällä palstalla viime vuoden lopulla omia tuloksiani puunkorjuun kustannuksista puun pystykaupassa. On aihetta päivittää silloisia tuloksia.

    Tammikuussa esittelin puunkorjuun Lauri-laskurin, jolla on helppo päivittää aiempia laskelmia. Laskuri löytyy verkosta blogistani:  http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ tai linkillä (https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9kcJLAz744UeIgjg)

    Laskurin antama päätulos on, että vuonna 2013 puun pystykaupoilla tuhlattiin puunmyyjien rahaa ainakin 500 miljoonaa euroa, noin kymmenen euroa kuutiometriä kohden. Siitä oli noin 400 milj. euroa korkeista korjuun ja kuljetuksen kustannuksista johtuvaa tuhlausta, mikä on noin puolet vuoden 2013 korjuun kustannuksista 787 milj. eurosta.

    Se siitä maailman tehokkaimmasta puunkorjuusta!

    Tulos on lähes käsittämätön ja on yllättänyt minutkin. Aiemmin olen arvioinut, että maataloustraktoreiden käyttö korjuun koneina alentaisi kustannuksia noin 20 prosenttia.

    Onkin aihetta kysyä, kuinka paljon vuoden 2013 kustannuksiin sisältyi muita kuin puunkorjuun kustannuksia eli korruption kustannuksia. Metsäyhtiöt maksavat puunmyyjiltä pidätetyillä rahoilla muun muassa metsäyhtiöiden omistaman tutkimuslaitoksen, Metsätehon kustannukset? Sisältyivätkö nämä yleiskustannusten summaan, joka oli 2,50 €/m<sup>3</sup>?

  • Metsuri motokuski

    Kuusessa ollaan lainasi mielenkiintoisen kohdan LV:n kirjoituksesta. Tuo juuri se avainkohta johonka nykyinen metsäyhtiökohtainen korjuu  perustettu. Tarvittavaa  laatu ja toimitusvarmuutta ei ole saavutettu muuten kuin yhtiökohtaisella laadun valvonnalla.

    Me jotka ammatiksemme työtä teemme niin millään ei tahdo laatu riittää nytkään. Mitenkä se sitten onnistuisi metsänomistajan toimesta. Olisi toisi mielenkiintoista nähdä se keskustelu kun saha raakkaa tukkeja vaikka 30 % toimitusmäärästä ja soittaa isännälle että tule hakemaan loput pois. Me ei niistä makseta mitään pituus tai laatu vikojen vuoksi.

    kuusessa ollaan

    Jep. Kuitupuun osalta ymmärrän ”yksinkertaisen tuotteen” helpon tuottamisen, koska viime vuosina on määrämittaan katkotun hiokepuun osuus vähentynyt hurjasti. Sen sijaan tukkien osalta on melkoinen paletti, jos päivää ennen sahausta tulee katkontamatriisit sahalta motoon  ja seuraavana aamuna lähtee ensimmäiset kuormat tietyn pituuden ja paksuuden vaatimukset täyttävää puuta sahalle. Yksi poikkeus on, Koskitukin kokorunkokorjuu ja katkonta sahalla. Mutta se on sellainen operaatio, ettei ole senkään vertaa organisoitavissa isäntälinjan kalustolla. Vaatii muun muassa erikoisyhdistelmät maantiekuljetuksiin.

    Puuki

    Samalla tavalla yrittäjätkin pystyy erottelemaan useammat puutavaralajit omiin kohteisiinsa kuin mitkä tahansa yhtiöiden palkkaamat urakoitsijat.

    Koko korjuuongelma on ainakin suurelta osin keinotekoinen, koska niitä yrittäjiä toimii jo monin paikoin ellei koko maassa. Pystyhinnat on tiedossa ja samoin tienvarsihinnat erilaisilla leimikoilla. Kaukokuiljetuksen hinnatkaan ei ole salaisuuksia. Mitä siinä puuttuu, jotta ei voisi laskea paljonkon kustantaa kukin korjuun osa-alue erikseen  ja verrata niitä sitten esim. tr-vetoiseen korjuuseen tai johonkin muuhun tapaan ?

    Jätkä

    Pistäppä laittaen savotat pystyyn. Muutama kymmenen erilaista savottaa niin hajallaan maakuntaan, että ei voi puhua ainakaan ketjuttamisesta koneiden siirron ja valmiin tavaran logistiikan suhteen.

    Savotoita pitää olla monta, että kuva selkeytyy. Pari savottaa ei kerro oikeasti mitään.

    Rane2

    Tässä nyt unohtuu taas että pystykaupassa teollisuus ostaa pystyssä olevia puita eritasoisista leimikoista.Kauppaa käydään puusta ei korjuusta jonka  maksaa ostaja.Myyjälle kuuluu tietysti vain se kuka maksaa puusta eniten,korjuukulut on ostajien asia pärjätä kilpailussa.

    Hankintakaupassa kauppaa käydään myyjän korjaamista puutavaralajeista ja silloin korjuukustannus on myyjän asia eikä kiinnosta ostajaa eikä heille kuulukaan.

    mehtäukko

    Korjuun ja kuljetuksenkin urakkahinnat motille ovat metsäfirmoilla aikalailla samanmoisilla tasoilla.

    Pystyleimikon leimikkotekijät miinustavat tai korottavat ja riippuen kunkin puuntarpeista erikseen nostavat kantohintaa.

    Ymmärtääkseni tämä paletti tekee erot puufirmojen tarjouksissa.

    mehtäukko

    Tuo kuusessa ollaan-  juohauttama linkki ”laurivaara.uusisuomi puheenvuoro” on enempänsä  pullollaan täynnä uskomuksia,luulotteluja ja mielikuvituksia. Täynnä menneisyyden nostalgisia pieraisuja, joilla ei valitettavasti nyky-ajan puunkorjuun ja esitetyn historian ”syntilistan” kanssa ole mitään yhteyttä.

    Jätkä

    Rane2. Olet täysin hakoteillä Eihän ostaja maksa puunhankinnan välittömiä kustannuksia. Nehän maksaa JOOVAAN ja Lauri-Vaari. Ilmeisesti tasan.

    Puunjalostusteollisuus saa kuitenkin vähentää verotuksessa kulut ja tunkea liivintaskuunsa ALV:n ja pääomatuloveron ja hankintyön verovapauden ja Puunmyyjäparalle jää vain laskujen maksamisen riemu, sekä hakkuualueen uudistaminen. Kannot jää, jollei niitäkin metsäosasto revi maasta ja vie – ilmaiseksi tai laittaahan se laskun maanmuokkauksesta.

    Rane2

    OK.

    Tolopainen

    Metsäteollisuuden vientinäkymät alkavat näyttämään huolestuttavilta.  Taala uppoaa kuin kivi suhteessa euroon. Puunhinnat kääntyvät laskuun, mitään ostohaluja yhtiöillä ei ole viimetalvisia varastoja puretaan vielä kuukausia. Miksi tuontitavaroiden hinnat eivät laske, vaikka euro on vahvistunut 15% vuoden alusta, pitäisi näkyä bensa-asemien hinnoissa.

Esillä 10 vastausta, 451 - 460 (kaikkiaan 701)