Keskustelut Puukauppa Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

  • Tämä aihe sisältää 701 vastausta, 37 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta, sitten Jovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 381 - 390 (kaikkiaan 701)
  • Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

    Kerroin tällä palstalla viime vuoden lopulla omia tuloksiani puunkorjuun kustannuksista puun pystykaupassa. On aihetta päivittää silloisia tuloksia.

    Tammikuussa esittelin puunkorjuun Lauri-laskurin, jolla on helppo päivittää aiempia laskelmia. Laskuri löytyy verkosta blogistani:  http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ tai linkillä (https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9kcJLAz744UeIgjg)

    Laskurin antama päätulos on, että vuonna 2013 puun pystykaupoilla tuhlattiin puunmyyjien rahaa ainakin 500 miljoonaa euroa, noin kymmenen euroa kuutiometriä kohden. Siitä oli noin 400 milj. euroa korkeista korjuun ja kuljetuksen kustannuksista johtuvaa tuhlausta, mikä on noin puolet vuoden 2013 korjuun kustannuksista 787 milj. eurosta.

    Se siitä maailman tehokkaimmasta puunkorjuusta!

    Tulos on lähes käsittämätön ja on yllättänyt minutkin. Aiemmin olen arvioinut, että maataloustraktoreiden käyttö korjuun koneina alentaisi kustannuksia noin 20 prosenttia.

    Onkin aihetta kysyä, kuinka paljon vuoden 2013 kustannuksiin sisältyi muita kuin puunkorjuun kustannuksia eli korruption kustannuksia. Metsäyhtiöt maksavat puunmyyjiltä pidätetyillä rahoilla muun muassa metsäyhtiöiden omistaman tutkimuslaitoksen, Metsätehon kustannukset? Sisältyivätkö nämä yleiskustannusten summaan, joka oli 2,50 €/m<sup>3</sup>?

  • Visakallo

    Ei voi olla mitään hinnastoja, sillä ne ovat kilpailulain vastaisia. Eikö se nyt mitenkään sopisi, että alettaisiin elää tässä keskustelussa nykytodellisuudessa, eikä menneessä ajassa, kun hintasopimukset loppuivat jo neljännesvuosisata sitten.

    Jovain

    Eletään mieluummin tulevaisuutta ja pyritään eroon menneestä, kollektiivitaloudesta, korruptiosta ja kartellista, jotka valitettavasti hallitsevat nykytodellisuutta.

    Tolopainen

    Se kuitenkin on varmaa, että maailma muuttuu nopeasti, eikä puunhinta nouse , vaikka asioita väännetään ja käännetään. Metsäteollisuuden loppuvuoden näkymät ovat heikentyneet nopeasti, kun jenkeillä ei ole presidenttiä, johon markkinat luottavat euro vahvistuu ja taalaa heikkenee.

    Kymmenen vuoden päästä painopaperia kulutetaan enää puolet nykyisestä määrästä, eikä tilalle saada mitään uutta. Biopolttoaineet eivät jätä mitään katetta raakapuulle, mitään sellaista ei ole näköpiirissä, joka lisäisi puunkysyntää.

    Nimetön

    Tolopaisen listaan vois lisätä mdf-listan joka valtas kerta iskusta listamarkkinat ja romahdutti oksatoman männyn kysynnän. Vielä ikävämpää ettei mdf-listaa ja levyä taideta Suomessa valmistaa?

    mehtäukko

    Vaan onhan keksitty ja keksitään mittava lista uusia tuotteita.Vaattet ei vähäisimpänä.

    Kunhan eivät nämä Vihreät vouhkat pilaa kaikkea!Se on uhkista kaikista pahin.

    Jovain

    Eihän huono markkina muutosuhka tai puutteet tuotekehityksessä saa olla peruste sille, että kustannusrakenteeseen ei ole tarvetta tai ei ole syytä puuttua. Paremminkin menee niin päin, että sitä säästöä haetaan puusta ja puulle jää hintaa mitä jää. Näinhän se markkina toimii, mutta on myös syytä puuttua perusrakenteisiin.

    Jätkä

    Jospa JOOVAAN olisi käyttänyt sen tarmon, mitä nyt on kulunut tuohon jauhamiseen – rakentaen korjuujärjestelmän, jossa perusrakenteet olisivat mullistavan paljon parempia kuin nykyiset. Niin kaikki olisivat tyytyväisiä.

    Toki järjestelmä on hyvä, jos siinä metsänomistaja saisi kantorahatulojakin enemmän kuin nykyisin, mutta esitetyillä faktoilla siihen ei keskimääräisesti koskaan tulla pääsemään, vaan puunmyyjä JOOVAAN: in menetelmässä tulee häviämään lähes aina nykyiseen menetelmään verrattuna.

    kuusessa ollaan

    Korjuumenetelmät ovat kehittyneet eri maapallon alueilla vähitellen niille sopivimmiksi. Pohjoismaissa puun keskikoon ja ympäristövaatimusten vuoksi nykyinen tavaralajimenetelmä valikoitui 60-70 lukujen vaihteessa käytännössä ainoaksi menetelmäksi.

    Jos halutaan tehokkaampia korjuumenetelmiä, silloin olisi siirryttävä kokopuujuontoon ja varastopaikkakarsintaan/katkontaan. Mikä tarkoittaa että jälki metsässä olisi todella karua ja käytännössä vain aukkohakkuisiin perustuvaa. Myös pienien, alle tukkikoon runkojen kiehuu loppuisi.

    Tolopainen

    Mielenkiintoinen näkemys, että puita vedellään pitkin rapakoita ja hiekkateitä  ja sitten viedään sahattavaksi. Kokopuujuontoja tekivät sellaiset isännät aikoinaan, jolla oli vain valmetti ja pätkä kettinkiä. Naurettavan näköistä puuhastelua.

    Jovain

    Kauppatavan muutos on hallinnollinen, muutoksia ei ole aiheutumassa tavaralajimenetelmään sen paremmin kuin logistiikkaan. Metsänomistajien mukaan tulo korjuun markkinoille ei sitä tarkoita.

    Nämä ovat sellaisia jätkän vanhakantaisia kommarin venkoiluja. Siinä hänellä riittääkin työmaata osoittaa musta valkeaksi. On hän jossain oikeassakin. Nykyisessä kollektiivitaloudessa metsänomistaja häviää aina.

Esillä 10 vastausta, 381 - 390 (kaikkiaan 701)