Keskustelut Puukauppa Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

  • Tämä aihe sisältää 701 vastausta, 37 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta, sitten Jovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 371 - 380 (kaikkiaan 701)
  • Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

    Kerroin tällä palstalla viime vuoden lopulla omia tuloksiani puunkorjuun kustannuksista puun pystykaupassa. On aihetta päivittää silloisia tuloksia.

    Tammikuussa esittelin puunkorjuun Lauri-laskurin, jolla on helppo päivittää aiempia laskelmia. Laskuri löytyy verkosta blogistani:  http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ tai linkillä (https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9kcJLAz744UeIgjg)

    Laskurin antama päätulos on, että vuonna 2013 puun pystykaupoilla tuhlattiin puunmyyjien rahaa ainakin 500 miljoonaa euroa, noin kymmenen euroa kuutiometriä kohden. Siitä oli noin 400 milj. euroa korkeista korjuun ja kuljetuksen kustannuksista johtuvaa tuhlausta, mikä on noin puolet vuoden 2013 korjuun kustannuksista 787 milj. eurosta.

    Se siitä maailman tehokkaimmasta puunkorjuusta!

    Tulos on lähes käsittämätön ja on yllättänyt minutkin. Aiemmin olen arvioinut, että maataloustraktoreiden käyttö korjuun koneina alentaisi kustannuksia noin 20 prosenttia.

    Onkin aihetta kysyä, kuinka paljon vuoden 2013 kustannuksiin sisältyi muita kuin puunkorjuun kustannuksia eli korruption kustannuksia. Metsäyhtiöt maksavat puunmyyjiltä pidätetyillä rahoilla muun muassa metsäyhtiöiden omistaman tutkimuslaitoksen, Metsätehon kustannukset? Sisältyivätkö nämä yleiskustannusten summaan, joka oli 2,50 €/m<sup>3</sup>?

  • Puuki

    Kuinka paljon halvemmalla esim. mhy tekee korjuun ? Onko esimerkkitapausta olemassa?

    mehtäukko

    …Mehtäukon kommentit ovat siinä määrin hyökkääviä ja provosoivia..”

    Paranee kuin pukin ruoka!

    Älä horise ja unta näe päivän selvistä asioista.

    Jovain

    Käsittääkseni Mhy esimerkkitapausta ei ole, ei minulla ainakaan ole sellaista antaa. Metsähoitoyhdistysten korjuupalvelu on hankintakauppoja, joka on eri asia kuin pystykaupat. Pystykaupassa metsänomistajat (myös Mhy) on suljettu korjuun ulkopuolelle.

    Pystykaupan avaaminen tarkoittaa kilpailun avautumista metsänomistajille. Sillä on sitten vaikutuksensa kustannuksiin, mille tasolle asettuvat.

    Puuki

    Minulla on esimerkki mhy:n kanssa tehdystä puukaupasta. Kauppa vastaa  pystykauppaa; kantohinnat on tiedossa etukäteen, korjuun hinnat näkyy puukaupan maksuerittelyissä. Korjuukulut on suunnilleen samat kuin millä tahansa muulla toimijalla. Tj- ja välityskulut on saman verran kuin muillakin eli 3 €:n kieppillä kuutioita kohti. Hankintakaupat on eri asia kuin mhy:n korjuupalvelun tekemät kaupat, vaikka ne  jonkin veroohjeen mukaan sillä nimellä kulkisivatkin.    Mhy on kilpailuttanut korjuuyrittäjät, kuten muutkin toimijat.

    mehtäukko

    Jovain:…”Korjuusopimus toisi korjuutyön maksajan vallan korjuutyön valintaan ja kustannus- ja laatukilpailun korjuupalvelujen tarjontaan. Maksajan valta toisi puunkorjuuseen edullisimmat koneet ja kilpailu edullisuudesta maataloustraktorit. Pystykauppojen lopettamisesta hyötyisivät kaikki metsänomistajat…”

    …”Vaan olen kokenut nämä asiat omassa toiminnassani….”

    Maksajan valtaa ei ole eikä tule jos kaksi osapuolta ei sovi mustaa valkoiselle. Ja saattaapi nimen saanti olla tiukassa?!

    Maatalousrattorit eivät pärjää eivätkä tule pärjäämään kuin omatoimisessa pienessä korjuukuvassa,- jos aina sittenkään.

    Pystykauppojen lopettaminen tuhoaisi Suomen puunjalostusteollisuuden,investointisuunnitelmat ja metsien kehityksen tilan.

    Luetun ymmärryksen saattelemana ”oman toiminnan” kokemuksesi antamillasi eväillä kenenkään käytäntöön on turmiollista.

    Jovain

    Puuki: Käsittääkseni nuo tarkoittamasi Mhy toimet eivät ole aloittajan tarkoittamaa kauppatavan muutosta siirtymistä pystykaupasta toimituskauppaan. Tarkoittavat puukauppatoimeksiantoja valtakirjalla ja  korjuupalvelua hankinnalla metsänomistajan lukuun.

    A.Jalkanen

    Toimituskauppa olisi periaatteessa mahdollinen, maataloustrattorikorjuu varmaankaan ei. Ainakin etämetsänomistajan näkökulmasta toimituskauppaan siirryttäessä mhy:n asiantuntemusta tarvittaisiin lisää,  tekemään korjuusopimuksia, kun suurella osalla puun myyjistä ei osaaminen tai aika riittäisi. Käytännössä homma saattaisi siirtyä entistä suuremmaksi osaksi mhy:n valtakirjakaupaksi. Hyvä vai huono, en osaa sanoa. Tietysti myös puun ostaja voisi tarjoutua tekemään korjuun kilpailutuksen mo:n puolesta. Tässä mietityttää muun muassa se, että tulisiko tiedonkulussa ongelmia, kun korjuun maksaja olisi myyjä ja apteerausohjeet tulisivat kuitenkin puun ostajalta.

    wanhajätkä

    Tottahan toki apteeraus tulee ostajalta osana kilpailua. Mites myyt tai ostat tavaraa joka ei ole sinulle käypänen. Se on ihan hailee mitä nimitystä siitä kaupasta käyttää. Mulle sopii kaikki mutta tehdaskuljetusta ei minun henkselini kestäs vaikka kuinka leveät olisi. Mites nyt toimittas erillailla kuin muussa tuotannossa. Siirtymä on alihankintaan ja erikoistumiseen omaan osaamiseen. Se vaan on kustannuskysymys!

    mehtäukko

    Ja nimenomaan kustannuskysymys.

    Tässä ketjussa kun kehityksen rattaita jos väännettäisiin Aloituksen suuntaan, rahat loppuisi alkuunsa.

    Jovain

    Eiköhän tehdaskuljetus ole osa puunostajan logistiikkaa.

    Heitän jotain. Uudessa mallissa tehdään kaksi sopimusta entisen yhden sijaan, toinen puulle ja toinen palveluille. Palvelusopimuksen toiminta täytyy olla kaksisuuntainen riippuen siitä kuka tekee kuka maksaa. Voi olla metsänomistaja, metsäosasto, mhy, palveluyrittäjä, alihankkija jne. Voisiko olla valmis hinnasto tai mikä muu keskitetty hinta. Isompi tarjouskokonaisuus tmv.

Esillä 10 vastausta, 371 - 380 (kaikkiaan 701)