Keskustelut Puukauppa Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

  • Tämä aihe sisältää 701 vastausta, 37 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta, sitten Jovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 361 - 370 (kaikkiaan 701)
  • Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

    Kerroin tällä palstalla viime vuoden lopulla omia tuloksiani puunkorjuun kustannuksista puun pystykaupassa. On aihetta päivittää silloisia tuloksia.

    Tammikuussa esittelin puunkorjuun Lauri-laskurin, jolla on helppo päivittää aiempia laskelmia. Laskuri löytyy verkosta blogistani:  http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ tai linkillä (https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9kcJLAz744UeIgjg)

    Laskurin antama päätulos on, että vuonna 2013 puun pystykaupoilla tuhlattiin puunmyyjien rahaa ainakin 500 miljoonaa euroa, noin kymmenen euroa kuutiometriä kohden. Siitä oli noin 400 milj. euroa korkeista korjuun ja kuljetuksen kustannuksista johtuvaa tuhlausta, mikä on noin puolet vuoden 2013 korjuun kustannuksista 787 milj. eurosta.

    Se siitä maailman tehokkaimmasta puunkorjuusta!

    Tulos on lähes käsittämätön ja on yllättänyt minutkin. Aiemmin olen arvioinut, että maataloustraktoreiden käyttö korjuun koneina alentaisi kustannuksia noin 20 prosenttia.

    Onkin aihetta kysyä, kuinka paljon vuoden 2013 kustannuksiin sisältyi muita kuin puunkorjuun kustannuksia eli korruption kustannuksia. Metsäyhtiöt maksavat puunmyyjiltä pidätetyillä rahoilla muun muassa metsäyhtiöiden omistaman tutkimuslaitoksen, Metsätehon kustannukset? Sisältyivätkö nämä yleiskustannusten summaan, joka oli 2,50 €/m<sup>3</sup>?

  • harrastelija

    Minusta joku ”wanhajätkän” tapainen osaava tekijä ja laskeva saa työlleen korvauksen ja lisäksi metsänsä kasvun nostetuksi. Eli ensiharvennukset ja toinenkin harvennus huonoilta kohteilta onnistuu. Koneina on asiantuntevana saanut käytettyjä ja toimivia, lisäksi tarvittavat remontit ja huollot osaa tehdä itse.

    Joku tuommoinen ajatus on itselläkin ollut, mutta esteenä on ollut vakituinen suht. hyvä työ, joten harrasteluksi metsätyö on jäänyt ja investoinnit kalustoonkin alle 100 tonnia.

    Yhtenä jarruna suuremmalle toiminnalle on emännänkin toteama, että metsähehtaareita on liian vähän ja ikäkin on alkanut painaa…

    Jovain

    En kannata kannattamatonta metsätaloutta nykymuodossaan. Puunhinta menee alaspäin ja hoidon ja korjuun kustannukset ylöspäin. En usko että alhainen puunhinta on ylitarjonnasta tai markkinasta. On markkinasta siinä mielessä, että kustannukset ylittävät tarjonnan. Jossain kohtaa peli on puhallettava poikki.

    Tätä menoa metsäomaisuus sosialisoidaan ja on hyvää vauhtia sosialisoitumassa. Nykyinen kollektiivitalous pitää siitä huolen. Kollektiivin kannattavuuteen ei enää riitä korjuun kustannukset puukaupassa, vaan omaisuuden realisointi ulottuu myös metsäomaisuuteen. On helppo nakki realisoida (sosialisoida) metsäomaisuus nykymuodossaan.

    En kuulu siihen joukkoon, joka metsänomistajana seuraan kollektiivin ulkopuoleisena henkilönä menoa (ryöstöä) omassa metsässäni. Ja on turha väittää etteikö  rahaa ole. Sitä on ja juuri niin paljon, kuin kollektiivin lunastamiseen tarvitaan ja käytetään tälläkin hetkellä. Eli on siinä tiliä metsänomistajallekin. Nyt on vain niin, että tällainen vasem. politiikka on onnistunut pitämään saapikasta oven raossa ja pitää edelleen. Pitää metsänomistajan ulkopuoleisena henkilönä omaisuudestaan, rahoistaan – isännättömästä rahasta, miten vaan tätä halutaankin kuvata?

    Tolopainen

    Sinun kannattaa myydä metsäsi, koska metsämaasta maksetaan kuitenkin runsaasti yli käypien hintojen. Pääset sosialismista eroon ja voit sijoittaa rahat paremmin tuottaviin kohteisiin, joissa pääomien hoito on erittäin helppoa. Vaatii vain muutaman näppäyksen tabletilla, kun vaihtaa kasvupaikkaa, jos ei ole tyytyväinen. Kannattaa siirtyä pois sosialismin ikeestä kapitalismiin ja markkinatalouteen, siellä vallitsee täydellinen tasa-arvo, paitsi että iso raha hallitsee sielläkin markkinoita.

    Jovain

    Mehtäukko: En omista traktoria, eikä minulla ole varaa vuokrata traktoria, sillä metsäni ovat vuokratut. Mutta mene sinä. Sinulla on traktori ja vielä ajettavia pölkkyjä. Ja senkin puolesta voisit mennä, että sinulla on ylivoimaisesti paremmat ajatukset.

    Tuota Tolopaisen täytyy harkita…

    Tolopainen

    Monet metsänomistajat voisivat rikastua myymällä metsänsä, mutta haluvat olla köyhiä ja kipeitä ja kaikenlaisen kontrollin alla metsäplänttiensä takia. Miksi tehdä helpoista asioista vaikeita, omaisuuden hoito on paljon helpompaa kun varat ovat liqvidissä muodossa ja kassavirtaa voi saada päivittäin, jos on aktiivisesti markkinoilla.

    Tolopainen

    Jotkut uhraavat jopa aikaa ja rahaa haapojen kasvatukseen hirvitihentymäalueella. Kun voisivat laittaa omaisuutensa tuottamaan paremmin rahamarkkinoille eikä tarvitsi tehdä yhtään mitään itse. Saa maailman parhaat yritysjohtajat vahtimaan tuottoja puolestaan. Miksi helpot ja paremmin tuottavat vaihtoehdot pääomille eivät kelpaa, vaan pitää rypeä aitalankojen ja vanhojen romujen kanssa täysin tuottamattomassa työssä.

    kuusessa ollaan

    Jovain: En omista traktoria, eikä minulla ole varaa vuokrata traktoria, sillä metsäni ovat vuokratut.

    Oletko jossain holhouksessa, jos vasten tahtoasi on metsäsi vuokrattu? ”Vuokrauksellahan” tarkoitat Vaaran määritelmää pystykaupoista. Voit aivan hyvin tehdä hankintakaupan ja tilata itse yrittäjät tekemään työn. Jos et siihenkään pysty, älä sitä täällä itke.

    mehtäukko

    Voi jukraviti taas tätä Jovainin logiikkaa!!

    Aloittajalla on pullahtanut joskus kuningasajatus yön pimeinä tunteina. Luulin ja uskoin kaiken lukeman jälkeen, että Jovain on jo rikastunut menetelmällä niin, että haluaa muutkin osille. Rattoreiden armaada vain pitäisi saada puunkorjuuseen, joilla myös kuljetus terminaaleihin sujuu rekkojen ulottuville.

    Mutta paskan lati! Sieltä pöydän takaa ja välistä vatukoista vain huudellaan..!

    Olisi viisainta keksiä kiireellä parempi aihe/ tutkimus puolusteltavaksi.

    Jätkä

    ”Jovain: En omista traktoria, eikä minulla ole varaa vuokrata traktoria, sillä metsäni ovat vuokratut.”

    Mitään ei osaa, eikä pysty tekemään itse, yllyttää toisia taistelemaan tuulimyllyjä vastaa uskoen vahvasti aatteen voittoon. Tuo aate on kuitenkin kuolleena syntynyt, koska se on synnytetty vasta -90 luvulla.

    Se olisi VOINUT saada jonkinlaisen kansanliikkeen vähäksi aikaa -70 luvulla, mutta kyllä sekin olisi jo pahasti kuihtunut.

    Tyhjän saa pyytämättäkin.

    Jovain

    Mehtäukon kommentit ovat siinä määrin hyökkääviä ja provosoivia, että niistä ei ole voinut muuta johtopäätöstä tehdä, kuin päästä väärään käsitykseen. Kysymyshän on puunkorjuun tehokkuuden suuresta huijauksesta, josta sinä ja muutamat muut ovat eri mieltä. Laitankin tähän oheisen tutkimuksen tuloksista seuraavaa:

    Näköpiirissä miljardin euron hyöty ja yritysmäinen toimintaympäristö:

    Puunmyyjän rahan tuhlaus voidaan lopettaa lopettamalla puun pystykauppa. Se ei lopeta metsäyhtiön puunkorjuuta. Yhtiö voi korjata tienvarsi- ja tehdaskauppojen puuta puukaupasta erillisellä korjuusopimuksella niin kuin metsänhoitoyhdistyksetkin.

    Korjuusopimus toisi korjuutyön maksajan vallan korjuutyön valintaan ja kustannus- ja laatukilpailun korjuupalvelujen tarjontaan. Maksajan valta toisi puunkorjuuseen edullisimmat koneet ja kilpailu edullisuudesta maataloustraktorit. Pystykauppojen lopettamisesta hyötyisivät kaikki metsänomistajat.

    Omasta osuudestani tähän keskusteluun. En ole peesaaja näille tutkimustuloksille. Emme ole edes yhteistoiminnassa. Vaan olen kokenut nämä asiat omassa toiminnassani. Joten siinä mielessä ikään kuin kysymättä ja luvatta olen kyseenalaistanut.

Esillä 10 vastausta, 361 - 370 (kaikkiaan 701)