Keskustelut Puukauppa Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

  • Tämä aihe sisältää 701 vastausta, 37 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta, sitten Jovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 341 - 350 (kaikkiaan 701)
  • Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

    Kerroin tällä palstalla viime vuoden lopulla omia tuloksiani puunkorjuun kustannuksista puun pystykaupassa. On aihetta päivittää silloisia tuloksia.

    Tammikuussa esittelin puunkorjuun Lauri-laskurin, jolla on helppo päivittää aiempia laskelmia. Laskuri löytyy verkosta blogistani:  http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ tai linkillä (https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9kcJLAz744UeIgjg)

    Laskurin antama päätulos on, että vuonna 2013 puun pystykaupoilla tuhlattiin puunmyyjien rahaa ainakin 500 miljoonaa euroa, noin kymmenen euroa kuutiometriä kohden. Siitä oli noin 400 milj. euroa korkeista korjuun ja kuljetuksen kustannuksista johtuvaa tuhlausta, mikä on noin puolet vuoden 2013 korjuun kustannuksista 787 milj. eurosta.

    Se siitä maailman tehokkaimmasta puunkorjuusta!

    Tulos on lähes käsittämätön ja on yllättänyt minutkin. Aiemmin olen arvioinut, että maataloustraktoreiden käyttö korjuun koneina alentaisi kustannuksia noin 20 prosenttia.

    Onkin aihetta kysyä, kuinka paljon vuoden 2013 kustannuksiin sisältyi muita kuin puunkorjuun kustannuksia eli korruption kustannuksia. Metsäyhtiöt maksavat puunmyyjiltä pidätetyillä rahoilla muun muassa metsäyhtiöiden omistaman tutkimuslaitoksen, Metsätehon kustannukset? Sisältyivätkö nämä yleiskustannusten summaan, joka oli 2,50 €/m<sup>3</sup>?

  • rame

    Tottakai korjuukustannukset sisältyy lopputuotteen hintaan, se on toinen asia kenen toimenkuvaan mikäkin työ tuotantoketjussa sovitaan tehtäväksi.

    Puukaupassa itseäni häiritsee sen tekninen toteutus, pystykaupoissa kauppasopimuksen kirjauksilla ja korjuun käytännön toteutuksella ei tämänkään palstan mukaan paljon ole tekemistä keskenään.

    kuusessa ollaan

    Tässä tyyppiesimerkki keskustelusta, jossa mustavalkoinen totuus on kaikilla mielessä.

    Tohtori Vaaralle sellainen huomio, että eihän kaikkea puuta korjata pystykaupoilla, osa tapahtuu hankintakaupoilla – joita voitaisiin kutsua vaikka toimituskaupoiksikin!?

    Niissä korjuun ja kasvatuksen kulujen alvit on ihan vapaasti mo käytettävissä. Jos halutaan tasoittaa tämän korjuumuodon kilpailukykyä, silloin hankintahakkuilta työn osuuden verotus pois. Tätä kannustinta kannattaisin, aktiiviset metsänomistajat saisivat etua.

    Metsänomistamisen pääsääntöisiksi töiksi luen kyllä kaikki vaiheet aina puun korjuuseen asti, senkin jälkeen on tuo edellä mainittu mahdollisuus olemassa. Jos sitten haluaa toimittaa puuta suoraan sellutehtaalle, tarkoittaa myös sitoutumista suuriin eriin (junallinen), tai kuorman tuomista tehtaan kentälle 15 min aikaikkunassa. Jääpi aika monelta metsätilalliselta tekemättä, kun metsätilojen KESKIKOKO alkaa olla 35 hehtaaria ja itse ei osata/pystytä/haluta tehdä mitään.

    Puuki

    Korjuu voi tulla vähän halvemmaksi (1), jos myyjä on urakanantajana. Se ei ole aina mahdollista ja silloin esim. runkohinnoittelu toisi lisää selkeyttä puukauppaan.

    Jos kauppa tehdään, kuten nykyään joillakin ostajilla tapahtuu, siten että lopullinen myyntihinta selviää hakkuun jälkeen ja muuttujina on korjuukulut, tavaralajien määrät ja mittavaatimusten muuttuminen, niin eihän siinä ole paljon myyjäpuolella mahdollisuutta kontrolloida meneekö homma kuten pitäisi.

    (1)  Tai paremminkin lopullinen kauppahinta on parempi, korjuun hinta voi pysyä ~samalla tasolla.

    Jätkä

    Ei junakuljetukset ole riippuvaisia niinkään määristä, vaikka kiskoilla näkyykin usein täysiä junallisia samaa puulajia.

    Asemille lastataan lastausraiteella muutamien vaunujen letkoja, jotka lähtevät melko taajalla aikataululla Tka:n kyydissä isommalle ratapihalle, jossa kootaan täyspitkäkin juna.

    Yhtä vaunua pienempiä toimituksia ei lähdetä viemään, mutta vaunun ei tarvitse olla täynnä.

    kuusessa ollaan

    Tka:t (pienet järjestelyveturit) on poistuneet käytöstä jo aikaa sitten. Tällä hetkellä VR hakee minimissään kymmenen-kahdenkymmenen vaunun letkoja puuterminaaleista, joiden määrää on vähennetty viimeisten vuosien aikana rajusti. Vaunut on vain päivän-kaksi lastauksessa, sitten lähtevät. Vaunuista juoksee vuokra aina asemalla seisoessa.

    Yhtiöidenkin tavoite on siirtyä ns. Pendelikuljetuksiin, eli vaunuja ei puljata enää järjestelyratapihoilla vaan kulkevat suurina erinä suoraan tehtaalle.

    Jätkä

    Varmaan on sitten VR:n viimeinen ratakuorma-auto töissä vanhalla pohjanmaan radalla. Kuitenkin se puksuttelee tossa päivittäin.

    kuusessa ollaan

    Ne on VR Trackin tai ulkopuolisen ratakunnossapitofirman töissä.

    Jovain

    Onhan se aika uskomatonta minkälaisina hyväntekijöinä urakoitsijat täällä palstalla esiintyvät. Väittävät tekevänsä puunkorjuun metsänomistajille ilmaiseksi. Korkeintaan metsänomistajat saavat olla kiitollisia metsäosastolle, joka nämä kustannukset maksaa ja tulouttaa sitten lopputuotteen hinnasta kuluttajalle. Näin täällä väitetään.

    Ja ovathan metsänomistajat kiitollisia, tekevät pystykauppaa, tietämättä kuitenkaan, että ovat kustannusten maksajia. Kaikkein tyhmimpiä tässä paletissa ovatkin metsänomistajat, jotka uskottelevat itselleen pystykaupan edullisuutta. Tietämättä, että se edullisuus tulee muista tekijöistä, kuin ”ilmaisesta” puun korjuusta. Esim. vapaasta hinnoittelusta ja tulonsiirroista hankintakaupasta.

    Mm. räme tuossa edellä toteaa: ”Tottakai korjuukustannukset sisältyy lopputuotteen hintaan, se on toinen asia kenen toimen kuvaan mikäkin työ tuotantoketjussa sovitaan tehtäväksi”.

    Ja tuosta teknisestä toteutuksesta. Eihän ostaja tee kirjauksia sopimukseen, jotka nousevat sitä itseään vastaan. Mieluummin salataan ja kiistetään.

    kuusessa ollaan

    Et oo Jovain aatellut lähteä politiikkaan mukaan, jossain puolueessa voisi olla käyttöä ”ongelma jokaiseen ratkaisuun” -tyyppiselle ehdokkaalle?

    …vai hyväntekijöitä ?

    mehtäukko

    Jovain ketjun alussa…”Eiköhän puunkorjuun kilpailutus ja valvonta kuulu yhtiöiden metsäosastoille …”  Ja nyt taas …”Onhan se aika uskomatonta minkälaisina hyväntekijöinä urakoitsijat täällä palstalla esiintyvät. Väittävät tekevänsä puunkorjuun metsänomistajille ilmaiseksi…”

    Siis kuka on noinkin väittänyt?

    Otappa tästä selvää ja tee rätinki!!?

Esillä 10 vastausta, 341 - 350 (kaikkiaan 701)