Keskustelut Puukauppa Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

  • Tämä aihe sisältää 701 vastausta, 37 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta, sitten Jovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 301 - 310 (kaikkiaan 701)
  • Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

    Kerroin tällä palstalla viime vuoden lopulla omia tuloksiani puunkorjuun kustannuksista puun pystykaupassa. On aihetta päivittää silloisia tuloksia.

    Tammikuussa esittelin puunkorjuun Lauri-laskurin, jolla on helppo päivittää aiempia laskelmia. Laskuri löytyy verkosta blogistani:  http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ tai linkillä (https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9kcJLAz744UeIgjg)

    Laskurin antama päätulos on, että vuonna 2013 puun pystykaupoilla tuhlattiin puunmyyjien rahaa ainakin 500 miljoonaa euroa, noin kymmenen euroa kuutiometriä kohden. Siitä oli noin 400 milj. euroa korkeista korjuun ja kuljetuksen kustannuksista johtuvaa tuhlausta, mikä on noin puolet vuoden 2013 korjuun kustannuksista 787 milj. eurosta.

    Se siitä maailman tehokkaimmasta puunkorjuusta!

    Tulos on lähes käsittämätön ja on yllättänyt minutkin. Aiemmin olen arvioinut, että maataloustraktoreiden käyttö korjuun koneina alentaisi kustannuksia noin 20 prosenttia.

    Onkin aihetta kysyä, kuinka paljon vuoden 2013 kustannuksiin sisältyi muita kuin puunkorjuun kustannuksia eli korruption kustannuksia. Metsäyhtiöt maksavat puunmyyjiltä pidätetyillä rahoilla muun muassa metsäyhtiöiden omistaman tutkimuslaitoksen, Metsätehon kustannukset? Sisältyivätkö nämä yleiskustannusten summaan, joka oli 2,50 €/m<sup>3</sup>?

  • wanhajätkä

    Sama verolaki on koko Suomessa. Mhy: korjuupalvelu on aina hankintakauppaa.

    wanhajätkä

    No en tiedä sitä. Koska värkkään omaa hankintaa moninkertaisesti ja se täyttyy siitä.

    Verolakihan on sama koko maassa. Jauhiaisen tekemä metsälehden vero-opas tullee uus joka vuosi. Sieltä nämä asiat aukenee…

    mehtäukko

    Olen ymmärtänyt niin, että hankintamyyjän todellakin TEKEMÄ verovapaa mottimäärä on työn arvosta verovapaa.??!

    wanhajätkä

    Tätä meikäläisten puukauppaa voi kyllä verrata marjakauppaan. Kukkaan jalostaja ei istu torilla ostamassa pänikällistä hilloja minulta suoraan. Kyllä siihen tarvitaan välikäsiä.

    Mhy:n korjuupalvelu on juurikin tälläinen pänikällisten kerääjä ja välittää saavitolokulla jalostajille. Useimmiten tukit sahureille, kuitu isoille jalostajille ja täällä myös ruotsiin….energia lämpölaitoksille. Kyllä siitä jokainen osapuoli hyötyy.

    Puukaupan avustajana aivan korvaamaton. Käyttää verrokkina omaa hankintapalvelua ja tietää paikallisen hintatason. Olen kyllä aina kokenut että minun puolta se pitää. Tietenkihän sekin on henkilö ja suupliikkikysymys miten se toimii….kaikessa kaupanteossa.

    Minulla nyt menee välilläsekasin joopailijat ja tollot täällä keskustellessa. Sori vaan, välillä tulee haukuttua väärää puuta ihan asiattomastikki.

    Puuki

    Onhan se hyvä että pikkutukkiakin ostetaan. Kuitupuukokoiselle  tulee liki sama hinta kuin sillä oli toistakymmentä vuotta sitten. Sen verran on markkinahinnat laskeneet kuitupuulla.

    Japanintukkia ostaa ainakin pari sahaa. 31 pituutena lisää tukkisaantoa aika paljon verrattuna siihen norm. min. 43:een , jota joskus saatetaan tehdään vain nimeksi.

    wanhajätkä

    Pölkky ostaa ja sahaa Japaniin. Pituudet 26, 31,2, 37, 38, 40, jne…..onhan se tukkisaanto luonnollisesti paljon parempi… Markkinoiden mukaanhan se on toimittava. mittalaite vaan motossa pitää olla kalibroitu tarkasti. Väärä mitta = raakki!

    Puuki

    Ostaako  Pölkky japanintukit noilla pituuksilla norm. tukin hinnoilla vai pikkutukin hinnoilla ? Min. lpm taisi olla 17 tuolla 31 pituisella. Ne tukit meni Nurmekseen tai Lieksaan.

     

    wanhajätkä

    Mätmin 38/190-220, loput normimitoin

    Pikku Mät 26/100-135 ja 26/190-220

    Kut normimitoin- lyhin 31.2

    Nämä on ne minimit noin lonkalta….saattaa olla jotain virheitä mutta jokseenki noin.

    Loppu summassa oli kuitenkin leimausselosteen arvion mukaan kuitenkin useiden tonnien ero katkonnasta johtuen. Kauppahan on totuus vasta kun mittaustodistus on postissa

     

    wanhajätkä

    Onhan siinä melkeen kympin ero kantohinnassa normistikkin lapin ja eteläsavon kaupoissa tukin osalta. Näin se menee ja siihen on tyytyminen. Sijoitetun pääoman korko on silti jokseenkin sama tai jopa parempi lapissa. Metsät ei ole ylihinnoiteltuja täällä.

    mielenkiintoistahan se on laskeskella ku touhuan molemmissa

     

    Menninkäinen

    Asian vierestä, mutta tuolla aiemmin oli raakeista hankinnan tehdasmitassa.

    Viime kevään hankintakaupan tehdasmitatuissa tukeissa oli raakkiprosentti 0,91%. Ja varmasti oli ihan aiheesta pöllit raakattu. Kaikkea ei huomaa metsässä. Kyllä meillä on ainakin luotto siihen että tehdasmitta toimii. Joskus on ollut joku pieni puuerä hukassa mutta kun itse on perillä mitä tienvierestä lähtee niin kaikista on tullut ajastaan selvyys.

Esillä 10 vastausta, 301 - 310 (kaikkiaan 701)