Keskustelut Puukauppa Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

  • Tämä aihe sisältää 701 vastausta, 37 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta, sitten Jovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 701)
  • Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

    Kerroin tällä palstalla viime vuoden lopulla omia tuloksiani puunkorjuun kustannuksista puun pystykaupassa. On aihetta päivittää silloisia tuloksia.

    Tammikuussa esittelin puunkorjuun Lauri-laskurin, jolla on helppo päivittää aiempia laskelmia. Laskuri löytyy verkosta blogistani:  http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ tai linkillä (https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9kcJLAz744UeIgjg)

    Laskurin antama päätulos on, että vuonna 2013 puun pystykaupoilla tuhlattiin puunmyyjien rahaa ainakin 500 miljoonaa euroa, noin kymmenen euroa kuutiometriä kohden. Siitä oli noin 400 milj. euroa korkeista korjuun ja kuljetuksen kustannuksista johtuvaa tuhlausta, mikä on noin puolet vuoden 2013 korjuun kustannuksista 787 milj. eurosta.

    Se siitä maailman tehokkaimmasta puunkorjuusta!

    Tulos on lähes käsittämätön ja on yllättänyt minutkin. Aiemmin olen arvioinut, että maataloustraktoreiden käyttö korjuun koneina alentaisi kustannuksia noin 20 prosenttia.

    Onkin aihetta kysyä, kuinka paljon vuoden 2013 kustannuksiin sisältyi muita kuin puunkorjuun kustannuksia eli korruption kustannuksia. Metsäyhtiöt maksavat puunmyyjiltä pidätetyillä rahoilla muun muassa metsäyhtiöiden omistaman tutkimuslaitoksen, Metsätehon kustannukset? Sisältyivätkö nämä yleiskustannusten summaan, joka oli 2,50 €/m<sup>3</sup>?

  • Tolopainen

    Se tuo pölkky maksaa puusta aivan liikaa kohta konkurssissa, sekö se on metsänomistajan etu, että ostajat menee konkurssiin. Jos MHY:n kaupat verottaja tulkitsee hankintakaupoiksi se tarkoittaa tehdasmittaa, taidat joutua ne aamukahvit kuitenkin maksamaan. On sen verran kokemusta tuosta kauppatavasta, että raakkeja tulee kuidussa ja tukissa.

    Rane2

    Niin, kauppasopimuksessa on merkintä onko mittauspaikka moto vai saha.Miten se verottaja siihen vaikuttaa?

    Jovain

    Vaikea MHY:n on menestyä, sillä hankintakaupassa ns. korjuulisä on miinusmerkkinen. Hankintakaupassa puunhinnasta on vähennettävä vielä korjuun kustannukset, verrattuna pystykauppaan, josta nämä korjuun kustannukset on jo vähennetty. Esim. tukissa mennään reilusti miinukselle ja Mhy:sen korjuupalvelu suuntautuukin ensiharvennuksiin energiapuuhun tmv. En usko verottajan etuihin hankintakaupan paremmuudesta.

    Mm. siitä syystä kauppatavan muutos on tarpeellinen. Aloituksen linkissä on kaavio siirtymisestä toimituskauppaan. Se on hyvä, että tehdään erilliset sopimukset puusta ja korjuusta. Päästään eroon ns. piiloperinnästä ja isännättömästä rahasta, jolla korjuun kustannusrakennetta (palettia) pyöritetään. Isännättömästä rahasta myös siinä mielessä, että metsänomistajia ei ole hyväksytty puuntoimittajina kilpailijoina mukaan.

    Kaaviossa on mukana metsänomistajien yhdistys palvelun välittäjänä ja maatilayritys (verokki) palvelun tuottajana, mutta ei metsätilayrittäjää palvelun tuottajana. Ilmeisesti metsätilayrittäjä on varattu kustannusten maksajaksi tässä uudessakin mallissa, ilman, että hänelle annetaan mahdollisuutta palvelun tuottajana? ei hyvä.

     

    harrastelija

    Onhan se hyvä, että Mhy toimii ja sen kautta menee suuri osa yksityisten mo:jien kaupoista sekä hoitdoista. Välikäsitoiminta varmaankin lisääntyy, kun etämetsänomistajien määrä kasvaa. Itsellä se yhteys ei ole oikein toiminut, koska tarjoukset ovat olleet heikompia kuin oma suora toiminta. Kysymys on varmaan myös toimintahenkilöistä.

    harrastelija

    wanhajätkä: ”Oho, tulipa pilkkuvirhe….siis 2,5 tuhatta mottia”  Hyvä korjaus, minulla loksahsi jo alaleuka sijoiltaan tuon ensimmäisen luvun (250 tuhatta m3 tukkia) :=) Siltikin Lapissa täytyy olla panta-alaa aukkoon jo tuossa 2 500 motissa tukkia joku 25 ha. Tuosta on yksityinen saha jo varmaankin kiinnostunut ilman Mhy:n välikättäkin. Suurempilaajuisesta kaupasta ilman rajoja Mhy:n apu määrien keräämisessä on kyllä hyväksi.

    Jovainin kaavailemalle toimituskaupalle onnistuu kyllä tuhansien ha:en omistaja tai valtakirjalla toimiva välikäsi. Niitä määriä ei vain ehdi nykykiireeseen tr-pelillä!

    wanhajätkä

    Tolopainen. Onhan se niin että pessimisti ei pety! Vai maksaa joku liikaakin puusta. Joo, ei siinä sitte millään sinun rattorimieskään pärjää toimituskaupassa!

    Pölkyllä ei mene tälläkertaa yhtään hassummin kun löysivät egyptin tilalle uusia ostajia lähi-idästä. Takkiin tuli viimevuonna mutta nyt tilanne on ihan kohtalainen. Kaikki puulajit tilitetään motomitalla. Tehdasmitta on silti heillä koko ajan kontrollina sisäistä seurantaa varten automaattisesti.

    Niin, eihän se kauppa puhdasta tukkia ole. Aukkoa vois olla viis hehtaaria. Kakkosharvennusta saman verran. Loput enskaa joka on jo enimmäkseen pikkutukki koossa.

    Tolopaisen pitäs kyllä opetella tukintekokin jos raakkia tulee liikaa. Möin viimetalvena

    hankintana sivutuotteena harvennuksilta tukit pölkylle. Raakkiprosentti tukissa oli tehdasmittana alle kolme. Ihan soppeli. Jos se on pienempi niin eipäole tarkoin tukkia otettu. Sen sijaan pikkutukkia en ala hankintana värkkään….sitä en osaa.. Tai raakkia tuli koska tein Keiteleen mitoilla ja möinki Pölkylle. Raakkia tuli. Syy oli väärä mitta. Siis eri katkonta heillä.

    Hakkutähdettä kertyy lisäksi n.30 prosenttia. Ajelen perässä omalla koneella. Kaupat vapolle.

    Mikä parasta korjuuaika on vuoden loppuun!

    Jätkä

    Joovaan:”-

    Vaikea MHY:n on menestyä, sillä hankintakaupassa ns. korjuulisä on miinusmerkkinen. Hankintakaupassa puunhinnasta on vähennettävä vielä korjuun kustannukset, verrattuna pystykauppaan, josta nämä korjuun kustannukset on jo vähennetty. Esim. tukissa mennään reilusti miinukselle ja Mhy:sen korjuupalvelu suuntautuukin ensiharvennuksiin energiapuuhun tmv. En usko verottajan etuihin hankintakaupan paremmuudesta.

    Mm. siitä syystä kauppatavan muutos on tarpeellinen. Aloituksen linkissä on kaavio siirtymisestä toimituskauppaan. Se on hyvä, että tehdään erilliset sopimukset puusta ja korjuusta. Päästään eroon ns. piiloperinnästä ja isännättömästä rahasta,”

    – Minkälaisella laskukaavalla Joovaan pystyy saamaan toimituskaupan kannattavaksi, kun kaikki muut kauppatavat on hänen kirjoitelmiensa mukaan täysin kannattamattomat?

    Pistäisi nyt edes muutaman tuhannen kuution laskuesimerkin toteutuneista Pysty- Hankinta – ja Toimitusmyyntikaupoista. jotka olisivat myös vetrtailukelpoiset keskenään, eli puusto – maasto – ja kuljetustekijät olisivat samanarvoiset.

    Puuki

    Ainakin täällä päin myös mhy tekee niin päätehakkuita kuin harvennuksiakin korjuupalveluna. Eli se ostaa leimikoita niin kuin muutkin välitysfirmat.

    Se oli uutta tietoa että verottaja laskee  mhy:n korjuupalvelun hankintahakkuuksi. Lienee voimassa koko maassa sama käytäntö vai onko ?

    wanhajätkä

    Pölkyn etuna on eittämättä katkonta. Pikkutukki, pienin on sata ja 26 pitkä. Tarkoin lähtee sahaukseen myös harvennuksen ja enskan hyvälaatuiset puut.

    Tuo 26 pitkä menee jenkkeihin. Se on heidän mitoitukseen sopiva. Trumpin tempoilu auttaa nyt euroopan sahoja. Pani kiinni Kanadan ja Meksikon rajat. Auttaa Euroopan sahoja!

    Arvioitu tukkien osuus kaupasta oli pölkyllä hemmetin paljon suurempi kuin MG:llä. Täällä MG:n tukit menee Storalle heidän mittojen mukaan

    Kaikkihan tämä on aiheen vierestä mutta ainahan siinä näin käy…

     

    Jätkä

    Kyllähän MHY:n korjuupalvelu on tulkittavissa hankintahakkuuksi, mutta verovapaan osuuden korjuukustannukset????

    Tuossa asiassa saisivat asiantuntijat määritellä käytännön.

Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 701)