Keskustelut Puukauppa Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

  • Tämä aihe sisältää 701 vastausta, 37 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta, sitten Jovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 281 - 290 (kaikkiaan 701)
  • Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

    Kerroin tällä palstalla viime vuoden lopulla omia tuloksiani puunkorjuun kustannuksista puun pystykaupassa. On aihetta päivittää silloisia tuloksia.

    Tammikuussa esittelin puunkorjuun Lauri-laskurin, jolla on helppo päivittää aiempia laskelmia. Laskuri löytyy verkosta blogistani:  http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ tai linkillä (https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9kcJLAz744UeIgjg)

    Laskurin antama päätulos on, että vuonna 2013 puun pystykaupoilla tuhlattiin puunmyyjien rahaa ainakin 500 miljoonaa euroa, noin kymmenen euroa kuutiometriä kohden. Siitä oli noin 400 milj. euroa korkeista korjuun ja kuljetuksen kustannuksista johtuvaa tuhlausta, mikä on noin puolet vuoden 2013 korjuun kustannuksista 787 milj. eurosta.

    Se siitä maailman tehokkaimmasta puunkorjuusta!

    Tulos on lähes käsittämätön ja on yllättänyt minutkin. Aiemmin olen arvioinut, että maataloustraktoreiden käyttö korjuun koneina alentaisi kustannuksia noin 20 prosenttia.

    Onkin aihetta kysyä, kuinka paljon vuoden 2013 kustannuksiin sisältyi muita kuin puunkorjuun kustannuksia eli korruption kustannuksia. Metsäyhtiöt maksavat puunmyyjiltä pidätetyillä rahoilla muun muassa metsäyhtiöiden omistaman tutkimuslaitoksen, Metsätehon kustannukset? Sisältyivätkö nämä yleiskustannusten summaan, joka oli 2,50 €/m<sup>3</sup>?

  • kuusessa ollaan

    Tuskin mitään sitovaa taksakirjaa on missään. MM varmaa tarkoittaa koneyrittäjien mahdollista neuvontaa siitä, millä tasolla kannattavan hintatason pitäisi olla.

    Taksoitus perustuu tarjkuspyynnöissä esim UPM ilmoittamaan perushinnoitteluun runkokoon perusteella. Siitä jätetään tarjous, millä kertoimella haluaisi saada hommat. Pienimmän prosentin tarjonnut voittaa. Usein voittanut kerroin on jotain 0,95 tai jopa 0,85…ja usein laskenut vuosittain, vaikka lähtötaso on sama. Vain hullu lähtee nykyisin metsäkoneyrittäjäksi.

    Jovain

    Harrastelija/mehtäukko: Sehän tässä erikoista onkin, että MTK ja MHY pitäytyvät korjuun ulkopuolella. Ei tunnu olevan edes pyrkimystä tulla mukaan. Metsänomistajat toimivatkin suoraan puun ostoyhtiön kanssa. Sitä kautta järjestyy myös metsänhoitotyöt. Tätä menoa MHY on järjestämässä itsensä tarpeettomaksi. Markkinarakoa on ja se tulisi käyttää.

    Timppa

    ”Harrastelija/mehtäukko: Sehän tässä erikoista onkin, että MTK ja MHY pitäytyvät korjuun ulkopuolella. Ei tunnu olevan edes pyrkimystä tulla mukaan. Metsänomistajat toimivatkin suoraan puun ostoyhtiön kanssa. Sitä kautta järjestyy myös metsänhoitotyöt. Tätä menoa MHY on järjestämässä itsensä tarpeettomaksi”

    Eiköhän kyse ole yksinkertaisesti siitä, ettei MHY:illä ole sellaista kilpailuetua, että kannattaisi alkaa polttaa jäsenmaksuja kannattamattomaan korjuutoimintaan.

    Kyllä MHY:t ovat tarpeellisia.  Yksityiset sahat eivät ole innostuneet metsänhoitotöistä eikä niillä ole sellaista organisaatiota.  Konsernien palvelut ovat aika kalliita.  MHY:llä metsänhoitotöissä on vähintäänkin tasavertainen kilpailuasema.  Joskus selvästi parempikin.

    Jätkä

    Joovaan on ulkona kuin lumiukko. MHY tekee jatkuvasti puukaupan avustamistyötä. Sehän on toimintaa, jolla ripeä toimihenkilö tekee äkkiä tiliä – jos osaa.

    samoin MHY:llä on metsureita, joista osa tälläkin hetkellä polttaa bensaa taimikohoidoissa. Istutustöitä on suomessa kymmeniätuhansia kausityöntekijöitä MHY:n listoilla.

    Kun taimista vastaa ammattilainen ja myös valvoo istutusta, takaa se, että siellä ei kuivia paakkutaimia kanniskella ämpärillä, vaan oikeilla välineillä myös istutetaan oikeisiin paikkoihin.

    mehtäukko

    Mitäs se Mtk tekee korjuun sisäpuolella,- siis fyysisenä toimijana! Kysyn vaan?

    Jätkä

    Ei mitään. Mitä se voisi tehdä?

    A.Jalkanen
      • http://www.tts.fi/images/stories/uutishuone/
      • puutaliikkeelle_pauli_rintala.pdf
      • Mhy:n osuus vuonna 2014 yksityismetsien puukaupasta
        • ‒  Puunmyyntisuunnittelun osuus 70-75 %
        • ‒  Puukaupan toimeksiantojen ja avustamisen osuus 45-50 %
        • ‒  Puunkorjuupalvelun osuus 10-20 %
        • ‒  Puun ostamisen osuus alle 1 %

      Metsänhoitoyhdistysten puunkorjuupalvelun hakkuu- ja korjuumäärä oli vuonna 2014 yhteensä 7-8 milj. m3

    • Korjuupalvelu suuntautui aivan valtaosin nuorten metsien hoitoon, ensiharvennuksiin ja harvennuksiin sekä pienille ja turvemailla oleville kohteille
    Jätkä

    Anneli. Tarkentaisin, että kysymys on MTK:n roolista – Ei MHY:n.

    wanhajätkä

    Olen kokenut Mhy:n erittäin tärkeäksi yhteistyökumppaniksi.Kuukausittain, miltei viikottain palaveerataan vähintään puhelimessa. Vaikka otin suorat tarjoukset yhtiöiltä 250 tuhannen motin tukkivaltaisesta leimikosta ni yhdessähän me mentiin tarjoukset läpi. Huudatin vielä loppusuoralla MG ja Pölkyn välillä….no eerohan sieltätuli korotusta joka puulajiin. Ei paha kaks ja puolitonninen aamukahvipalaverista. Lisäksi Mhy: kauppaseuranta ja katkontaohjelma on erinomainen. Täällä toimii Lapin Metsämarkkinat, yhdistysten omistama firma. Välittää yksityispuuta teollisuudelle Suomeen ja Ruotsiin. Mhy:n kaupat on hankintakauppoja verottajan tulkinnassa ja siinä on omat etunsa.

    Nyt tarjoukset oli niin hyviä yhtiöiltä että yhdistys nosti kädet pystöön. Onnitteli se teemu että näytät osaavan ilman apuanikin….Kyllä siellä yhdistyksissä on tietotaito vallitsevasta markkinatilanteesta.

    Viime metsälehdessä oli esittely metsämarkkinoista ja sen uudesta vetäjästä.

    Liippaakohan tuommonen toiminta jo lassinki haavetta

    wanhajätkä

    Oho, tulipa pilkkuvirhe….siis 2,5 tuhatta mottia

Esillä 10 vastausta, 281 - 290 (kaikkiaan 701)