Keskustelut Puukauppa Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

  • Tämä aihe sisältää 701 vastausta, 37 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta, sitten Jovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 701)
  • Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

    Kerroin tällä palstalla viime vuoden lopulla omia tuloksiani puunkorjuun kustannuksista puun pystykaupassa. On aihetta päivittää silloisia tuloksia.

    Tammikuussa esittelin puunkorjuun Lauri-laskurin, jolla on helppo päivittää aiempia laskelmia. Laskuri löytyy verkosta blogistani:  http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ tai linkillä (https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9kcJLAz744UeIgjg)

    Laskurin antama päätulos on, että vuonna 2013 puun pystykaupoilla tuhlattiin puunmyyjien rahaa ainakin 500 miljoonaa euroa, noin kymmenen euroa kuutiometriä kohden. Siitä oli noin 400 milj. euroa korkeista korjuun ja kuljetuksen kustannuksista johtuvaa tuhlausta, mikä on noin puolet vuoden 2013 korjuun kustannuksista 787 milj. eurosta.

    Se siitä maailman tehokkaimmasta puunkorjuusta!

    Tulos on lähes käsittämätön ja on yllättänyt minutkin. Aiemmin olen arvioinut, että maataloustraktoreiden käyttö korjuun koneina alentaisi kustannuksia noin 20 prosenttia.

    Onkin aihetta kysyä, kuinka paljon vuoden 2013 kustannuksiin sisältyi muita kuin puunkorjuun kustannuksia eli korruption kustannuksia. Metsäyhtiöt maksavat puunmyyjiltä pidätetyillä rahoilla muun muassa metsäyhtiöiden omistaman tutkimuslaitoksen, Metsätehon kustannukset? Sisältyivätkö nämä yleiskustannusten summaan, joka oli 2,50 €/m<sup>3</sup>?

  • Jovain

    Metsuri  motokuski: En valitettavasti huomannut, että olikin (muka) minun väittämästäni tuo alviton korjuu. En ole sellaista esittänyt. Toisekseen pystykaupassa metsänomistaja ei hoida korjuuta, jolloin metsänomistajalle ei synny vähennettäviä alveja. Se raha ei myöskään kierrä pussini kautta. Kyllä se pystykaupassa jää sinne metsäosaston ja urakoitsijan vähennysoikeudeksi.

    Kommarit ja sossut sotkevat ihan tarkoituksella, kysymyshän on heidän etuuksistaan.

    wanhajätkä

    Tositarina elävästä elämästä;

    Naapurissa oli veljekset Matti ja Paavo, molemmat edesmenneitä jo. Matti haki Tornion terästehtaan johtajan paikkaa maatalouskoneteknikon papereilla. Kohtelias vastauskirje tulikin, koulutuksenne ei riitä.

    Paavo siihen tuumaili….”Eihän siitä Matista oikeisiin töihin olekkaan mutta opettajanahan se kyllä menis ihan täyvestä”. Kaikki enoni olivat opettajia ja suuttuivat Paavolle lopuksi elämäänsä.

    Mutta väärtini Jätkä. Tarjoan kättä. Sovitaanko että palataan asialinjalle ja lopetetaan turhanpäiväinen nakkelu puolin ja toisin. Arvostan monia mielipiteitäsi ja tietämystäsi metsänhoidosta!

    Epäilys ja luulo ei ole tiedon väärti

     

    Jätkä

    Mieluummin miten vaan.

    Mutta tuolla Joovaanilla on kyllä kusta kaalissa – ei voi muuta todeta, kun ukko ei todellakaan ymmärrä, että ALV kuuluu valtiolle, siitä ei riemu repeä kenellekkään, että pääsee sitä maksamaan ja saa siitä vähennyksiä.

    Jos normaalisti haluaa kuitin vähennyslelpoisesta kulusta, niin Jumalauta – Se on maksettava rahalla. Tämä posti on siis Joovaanille. Kun ukko ei ymmärrä edes sitä, että hän on jo kussut omiin muroihinsa, eikä ole vielä tajunnut, että ne maistuvat kauheilta.

    wanhajätkä

    Kiitos väärti. Aivan oikeesti sinulla on arvokasta annettavaa….politikoikoon muut

    Annetaa kaikkien kukkien kukkia….vaikka sen  jessen pösön….heh

    Jovain

    Jätkän anti tässä asiassa ei todellakaan ole arvokasta. Minun puolestani saatte kaivella ne kuset omasta kaalistanne. En ole väittänyt tai muullakaan tavalla osoittanut, että ALV ei kuulu valtiolle. En myöskään ole väittänyt, että alvin saisi vähennyksenä ilman kuittia. Nämä asiat ovat omia keksintöjänne, tiedon puutetta, mielikuvitustanne, kastuneita muroja tmv.

    Olen puhunut sen puolesta, joka aloituksessakin on. Menetetyn ALV:n palauttamisen puolesta, sen oikealle veron maksajalle eli metsänomistajalle.  Tilitysmenettelyssä sitä kuittia ei tule, vaikka metsänomistaja on kustannusten todellinen maksaja, myös alvin. Vai onko niin, kuin täällä väitetään, että pystykaupassa korjuu on alvitonta toimintaa?

    mehtäukko

    Kun mo tekee pystykaupan puufirman kanssa, kantohinta on sillä tasolla joka on esim. tukin osalta vain markkinoilla muovautunut.Tämä hinta ja firman koneyrittäjälle korjuusta maksama urakkatulo+alv muodostavat metsäpäässä sitä kokonaishintaa.Päälle tulevat osto-ja korjuupomojen kulut,automiesten kuljetusurakointi,metsätien lumityöt,kuljetusmaksut…jne..jne.

    Tehtaan portilla hinnassa on kaikki ne, ja koko paletin rasitteena vielä muutakin.

    Näillä keskustelussa esityillä aloittajan ja Jovainin puolustamilla seikoilla en ymmärrä väitteitä kummallisista ”isännättömästä rahasta”.Mitä sillä oikein tarkoitetaan?

    Jätkä

    Selitäppäs JOOVAAN, millä konstailulla haluat saada ALV:n palautuksia?

    Eihän sinulla ole mitään, mistä edes maksat ALV:a. Silloinhan on itkut turhia.

    Tolopainen

    Meillä on tukkien hintataso niin korkea, että sinne ei ole mitään saumaa metsänomistajalla valmetteineen ja sahoineen, suurinosa sahoista tekee lähes nollatulosta. Tukkien hintaan on tullut laskupaineita, kun euro on nopeasti vahvistunut taalaan nähden lähes 15% tänä vuonna.

    Kuitupuussa hintoja painaa ylitarjonta, metsäyhtiöt voivat hylätä suurimman osan tarjolle tulevista harvennushakkuukohteista. Ei ne olleet niistä kiinnostuneita edes kymmenen vuota sittenkään ja sen jälkeen puumäärä metsissä on kasvanut huomattavasti ja rästejä tulee joka vuosi lisää.

    MaalaisSeppo

    Jovain vetää pässejä narussa. Kun yksi naru (traktorit) kuluu loppuun, vaihtaa narua (alv).

    mehtäukko

    Onhan se ”keskustelua” tämmöinenkin.Jos joku munaton pässi syytää kuin sontaa kihvelillä, täytyyhän sen sonnan lopulta loppua!

    Se vaihe ei ole enää kaukana.

Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 701)