Keskustelut Puukauppa Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

  • Tämä aihe sisältää 701 vastausta, 37 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta, sitten Jovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 701)
  • Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

    Kerroin tällä palstalla viime vuoden lopulla omia tuloksiani puunkorjuun kustannuksista puun pystykaupassa. On aihetta päivittää silloisia tuloksia.

    Tammikuussa esittelin puunkorjuun Lauri-laskurin, jolla on helppo päivittää aiempia laskelmia. Laskuri löytyy verkosta blogistani:  http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ tai linkillä (https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9kcJLAz744UeIgjg)

    Laskurin antama päätulos on, että vuonna 2013 puun pystykaupoilla tuhlattiin puunmyyjien rahaa ainakin 500 miljoonaa euroa, noin kymmenen euroa kuutiometriä kohden. Siitä oli noin 400 milj. euroa korkeista korjuun ja kuljetuksen kustannuksista johtuvaa tuhlausta, mikä on noin puolet vuoden 2013 korjuun kustannuksista 787 milj. eurosta.

    Se siitä maailman tehokkaimmasta puunkorjuusta!

    Tulos on lähes käsittämätön ja on yllättänyt minutkin. Aiemmin olen arvioinut, että maataloustraktoreiden käyttö korjuun koneina alentaisi kustannuksia noin 20 prosenttia.

    Onkin aihetta kysyä, kuinka paljon vuoden 2013 kustannuksiin sisältyi muita kuin puunkorjuun kustannuksia eli korruption kustannuksia. Metsäyhtiöt maksavat puunmyyjiltä pidätetyillä rahoilla muun muassa metsäyhtiöiden omistaman tutkimuslaitoksen, Metsätehon kustannukset? Sisältyivätkö nämä yleiskustannusten summaan, joka oli 2,50 €/m<sup>3</sup>?

  • suorittava porras

    Ammattilainen tekee sen määrän yhdessä vuorossa  , minkä ”jovainin” tuumailija vuodessa ….eli se siitä tehokkuudesta?

    wanhajätkä

    Kuinka se puukauppa voi olla joillekkin niin vaikeeta ja ykskanttista? Ei se minulle ole taulukkolaskentaa, ojitukset ja muu metsänhoito ei ole geometriaa…. Täällä keskustelee teoreetikot.

    Pakkohan se on ollatyytyväinen markkinahintaan ja toimia sen mukaan. Teen pystykauppoja, hankintakauppoja ja myöskin toimituskauppoja. Ihan tilanteen mukaan. Pölkky kiinnostui ja osti tukkivaltaisen päätehakkuun pystyyn. Itse ajelen valmiiksitehdyn energiapuun perässä ja myyn sen toimituksena lämpölaitokselle. Hatelikkoja harventelen ja myyn toimituksena kuidun Ruotsiin. Tai MG:lle runkosopimuksen mukaan. Kaikille myyn lajia mitä he sillä hetkellä haluaa.

    Mutta että peltotraktorilla metsään….ei hemmetti semmosta apinaaa olekkaan että sillä ergonomialla mitä koppia muunnellaan….eipä sillä viitti ku juuri saanmotin hankinnan tuhertaa tienlaitaan. Mettäkone on mettäkone ja piste. Möin Patu/Kesla-kärryn pois ja sillä rahalla sain kirkkaasti paremman vanhan ajokoneen. Alle kymppitonnin investoinnilla saa hyvän vanhan ajokoneen jonka tekniikassa ei ole piirikortteja ja muita sähköhimputtimia jokka värkkää. Pystyy ihan tällä maamieskoulupohjalla korjaan ja pitään timmikunnossa….niin pelotellaan entäsjos menee pumppu ….se on sitte kymppitonni. Ei ole ku tonniroinen uus jne. Turha pelko pois jos alle mönkkärin hinnan saa oikean koneen jolla pärjää hyvin moton perässä. Peltotraktorilla et kyllä pääse moton jälkiä. Paitsi tietenkin puisto ja erikoishakkuissa.

    Kaikki muu on tuhertamista…

    Jovain

    Halutaan säilyttää tämä vanha korruptoitunut kollektiivitalouteen ja kartelliin perustuva järjestelmä, jossa metsänomistajat ovat kirkkaasti tappiolla 9/1. Ovat samalla viivalla kyllä tälläkin hetkellä, mutta sillä erotuksella, että noudattavat eri sopimuksia, jotka eivät ole tasavertaisia keskenään sopimuksina, eikä millään muullakaan mitattavalla tavalla.

    Kauppatavan muutos ei tarkoita sitä, että minun tarvitsee investoida kalustoon, sillä voin jatkaa entisellä kalustolla. Mutta antaa mahdollisuuden investoida ja mennä mm. yhteistoimintaan samanlaisella sopimuksella. Eihän metsänomistajien ulkopuolelle sulkeminen voi tarkoittaa sitä, että ovat ammattitaidottomia. Nämä metsäalasta tietämättömät tietenkin sitä ovat, mutta on myös luonnollista, että käyttävät tarjolla olevia palveluja.

     

    Tolopainen

    Voisin helposti nuohota kiinteistöjeni savupiiput, miksi en saa sitä tehdä, minut on suljettu kilpailun ulkopuolelle tässä yhteiskunnassa lukemattomista tehtävistä. Taksiliikennettäkään en saa harjoittaa, vaikka kalusto olisi valmiina. Miksi en saa ostaa saunaolutta kuin vasta yhdeksän jälkeen aamulla, enkä voi ostaa viiniä maitokaupasta, vaikka se olisi paljon haalvempaa kuin Alkosta.

    wanhajätkä

    Tietenkin uusia kauppamuotoja voi, saa ja pitää kehittää. Eihän sitä mikään kiellä. Niin oon tehnykkin. Mutta että peltotraktorit mettään….EEi, ei.tai hevoset. Olen raiskannut kaksi peltotraktoria metsässä tyhmyyksissäni. En enää ikinä.

    Samaa mieltä olen ku jovain ja vaara että hankintalisä on pieni…on se jossakin esimerkiksi päätehakkuissa. Jotain ajatustahan niissä Vaaran teeseissä on. En sitä kiellä ollenkaan. Mutta ennen oli ennen ja nyt on nyt.

    Ennen oli sonniosuuskunnat, kylän yhteinen puimakone maamiesseuralla. Oli metsäyhteistyöalueet, seudun puut myyytiin yhtenä kauppana. Toisella puolella kartellit ruletti….oliko se parempaa aikaa vaikka osuuskuntia riitti joka lähtöön.

    Toimitusmyynti vaatii isoja kokonaisuuksia ja siihen yhteistoimintaan meistä nykymetsänomistajista ei ole eikä tule!

    Tolopainen

    Valitettavasti maailma on mennyt siihen suuntaan, että kaikenlainen omatoimisuus vähenee. Ihmisten tehtäväksi on jäänyt viihdepalvelujen käyttö ja kuluttaminen. Muistan kun pikkupoikana seurasin noita osuuskuntien kokouksia, siellä oli vielä todellisia persoonallisuuksia, kaikkia ei oltu koulutettu samaan muottiin.

    Jovain

    Aloittajan mukaan korjuun kustannukset ovat miljardi euroa vuodessa. Siitä noin puolet on kustannusten säästymistä (tuhlausta) puunkorjuussa, kuljetuksessa ja metsän käsittelyssä. Ollen kustannusten säästönä aiemman 20 % ja tällä hetkellä noin 50 %. Lisäksi menetetty alvin palautus tekee noin 100 milj. ja nettotulona noin 10 euroa kuutiota kohden.

    Jotain vaikutusta näilläkin lukuarvoilla täytyy olla, vaikka tutkimusta pidetäänkin sopimattomana ja ajankohtaan kelvottomana. On myös yhtymäkohtia. Tulosta selittää puunmyyjien ulos sulkeminen ja kilpailun puuttuminen. Pystykaupassa kilpailua käydään vain kartellin sisällä. Metsänomistajia ei missään tapauksessa hyväksytä osalliseksi näistä rahoista. Riittää kun maksavat kiltisti sen mitä (kartelli) puunhinnasta peritään. Saahan sitä ihmetellä hankintalisän pienuutta, on miinusmerkkinen ja todellisuudessa aika paljonkin.

    Jätkä

    Oletko ihan tosissaan noin pimeä? Kuvitteletko ALV:n palautuksen kerryttävän joskus jossain tapauksessa puun myyjän tiliä?.

    Koko lepertelysi on täysin mielipuolista jorinaa. Tuollaisten juttujen takia voisi aivan hyvin pistää häkkiin jopa suljetulle osastolle. Venäjällä voisi tuollaiselle olla vielä tehokkaampikin käsittelytapa.

    Jovain

    Kysymys on pystykaupassa puunkorjuun ALV:n palauttamisesta oikealle  veron maksajalle eli puunmyyjälle. Vero palautetaan yhtiölle, vaikka todellinen korjuun kustannusten maksaja on metsänomistaja. Toisaalta korjuusta metsänomistajalla ei ole tarjota verottajalle dokumenttia laskua tai muuta vastaavaa erittelyä, sillä korjuun kustannukset peritään puunhinnasta (kantohinta) PIMEÄSTI.

    Edes Venäjällä ei olla niin pimeitä, kuin Suomessa vielä ollaan. Kollektiivin aikakausi Venäjällä meni jo.

    Rane2

    Siis onko Tohtori Vaara laskelmissaan laittanut alvinkin tuloksi?

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 701)