Keskustelut Puukauppa Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

  • Tämä aihe sisältää 701 vastausta, 37 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta, sitten Jovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 701)
  • Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

    Kerroin tällä palstalla viime vuoden lopulla omia tuloksiani puunkorjuun kustannuksista puun pystykaupassa. On aihetta päivittää silloisia tuloksia.

    Tammikuussa esittelin puunkorjuun Lauri-laskurin, jolla on helppo päivittää aiempia laskelmia. Laskuri löytyy verkosta blogistani:  http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ tai linkillä (https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9kcJLAz744UeIgjg)

    Laskurin antama päätulos on, että vuonna 2013 puun pystykaupoilla tuhlattiin puunmyyjien rahaa ainakin 500 miljoonaa euroa, noin kymmenen euroa kuutiometriä kohden. Siitä oli noin 400 milj. euroa korkeista korjuun ja kuljetuksen kustannuksista johtuvaa tuhlausta, mikä on noin puolet vuoden 2013 korjuun kustannuksista 787 milj. eurosta.

    Se siitä maailman tehokkaimmasta puunkorjuusta!

    Tulos on lähes käsittämätön ja on yllättänyt minutkin. Aiemmin olen arvioinut, että maataloustraktoreiden käyttö korjuun koneina alentaisi kustannuksia noin 20 prosenttia.

    Onkin aihetta kysyä, kuinka paljon vuoden 2013 kustannuksiin sisältyi muita kuin puunkorjuun kustannuksia eli korruption kustannuksia. Metsäyhtiöt maksavat puunmyyjiltä pidätetyillä rahoilla muun muassa metsäyhtiöiden omistaman tutkimuslaitoksen, Metsätehon kustannukset? Sisältyivätkö nämä yleiskustannusten summaan, joka oli 2,50 €/m<sup>3</sup>?

  • Jovain

    Ei mitään uutta. Metsänomistus, korjuu ja puukauppa ovat keskittymässä yhä suurempiin kokonaisuuksiin. Kauppatavan muutos, sekin on viemässä samaan suuntaan. Eikä keskittäminen voi olla teollisuuden puuhuollon ja metsätalouden harjoittamisen kannalta mikään huono vaihtoehto. Perinteinen perhemetsätalous, ei ole loppumassa, mutta on auttamatta jäämässä suurempien kokonaisuuksien tieltä.

    Suutarin esimerkki on hyvä esimerkki keskittämisen puolesta, mutta tuskin on kuitenkaan vaihtoehto nykyisen kauppajärjestelmän säilyttämisen puolesta. Sillä samanlaisen sopimuksen piiriin kaikkien puuntoimittajien on päästävä. Se edellyttää kauppatavan muutosta LV esittämällä tavalla. Tarjotaan puusta ja tarjotaan korjuusta ja näin muodoin tehtävästä puukaupasta. Kauppatavan muutos edellyttää kuitenkin metsänomistajilta sopeutumista nykyisen hyvin toimivan logistiikan piiriin.

    Tolopainen

    Minua ei kiinnosta yhtään metsäteollisuuden maksamat korjuutaksat, vain sillä on merkitystä paljonko puusta tarjotaan kantohintaa. En myy, jos hinta ei tyydytä, miksi jotkut myyvät puuta jatkuvasti laskevilla hinnoilla. Markkinataloudessa Jovain hintaan vaikuttaa eniten kysyntä ja tarjonta. Ostaja ei voi väkisin ostaa mitään.

    Jovain

    Kahden kauppatavan säilyttäminen ei ole tarkoituksen mukaista siitä syystä, että ns. perinteisille hankintahakkaajille turvataan mahdollisuus kituuttaa, muusta kaupankäynnistä erillään omalla sopimuksellaan. Se ei tee oikeutta niille, jotka oikeasti haluavat menestyä metsätaloudessa. Toisaalta myöskään kauppatavan muutos, ei estä näidenkään perinteisten hankintahakkaajien puun toimittamista metsäosastolle.

    mehtäukko

    Tässä metsätielle kalliomursketta ajon lomassa on tarkennettava käsitys se, että, en minä välttämättä ole täysin tyytyväinenkään kaikkiin puukaupan käytäntöihin.Hiomista varmasti on.

    Mutta aloituksen konsti peilattuna puumääriin,puuvirtoihin,laatuun ja vaikka toimitusvarmuuteen ei ole uusi ratkaisu.

    Tolopainen

    Jovain sinunkin on paljon helpompi tehdä rahaa jossain muualla kuin tuottamalla halpaa puuraka-ainetta teollisuudelle, jos olisit v-97 sijoittanut 1500€ Amazonin osakkeeseen, nyt se olis kasvanut miljoonaksi euroksi nousua on 67000%,  pääsekö metsällä tällaisiin tuottoihin.

    Jovain

    Tolopainen: Ei tässä olla väkisin puuta tarjoamassakaan. Kauppatavan muutoksesta on kokoajan ollut kysymys ja tuo sinun rahantekokoneesi. Ettei vaan ollut markoista euroiksi, prosenteista promilleiksi ja vielä kun saisi velat saataviksi, niin johan sitä pärjäisi.

    Jovain

    Mehtäukko: On se mahdollisuus oltava myös pientuottajalla. Että perhemetsätalouden tai muusta syystä voidaan toimittaa puuta ja käyttää kalustoa, joka siinä ympäristössä on tarkoituksen mukaista. Senkään estämättä, että yhteiskäytössä esim. maatalouden kalustoa voidaan käyttää.

    Tolopainen

    Se nyt Jovain on mahdotonta, että metsäyhtiöt voisivat hajauttaa korjuutoiminnot ammattitaidottomille metsänomistajille. Metsää voi omistaa täysin metsäalasta tietmätön, mutta puunkorjuun hoitavat ammattilaiset, jotka tekevät yhtiön haluamaa puutavaraa realiajassa.

     

    Jovain

    Korjuutoimintoja ei olla hajauttamassa metsänomistajille, eihän kauppatavan muutos sitä tarkoita.

    Johan nyt on aikoihin eletty. Missä vaiheessa on päästy niin pitkälle, että metsänomistajista on saatu ammattitaidottomia? Jos näin on, siihen asiaan on syytä saada korjaus. Onhan korjuutoimintaa hajautettu tälläkin hetkellä, mutta että metsänomistajat ovat ammattitaidottomia, voi johtua yksinkertaisesti siitä syystä, että metsänomistajille on uskottu vain tämä heille omansa korjuutapansa hankintakauppa. Eihän se näin voi mennä, että metsänomistajien puolesta korjuutoiminnan hoitaa vain ammattilaiset. Hajautusta tarvitaan ja ihan sinun tarkoittamassa realiajassa ja ettei vaan ole tarpeellista sinun omista lähtökohdistakin johtuen.

    Tolopainen

    Yrität laittaa metsänomistajat ja korjuu urakoitsijat samalle viivalle. Ilmeisesti mielestäsi kadunmies voi kävellä oikeussaliin hoitamaan oikeusjuttuja tai tekemään tilintarkastuksen.

    Jos haluat pääomillesi lisää tuottoa sinun ei missään tapauksessa kannata alkaa investoimaan korjuuketjuun. Sitä väittämäsi tarkoittaa, että ammattitaidoton on metsässä tehokkaampi kuin ammattilainen.

     

     

     

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 701)