Keskustelut Puukauppa Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

  • Tämä aihe sisältää 701 vastausta, 37 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta, sitten Jovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 701)
  • Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

    Kerroin tällä palstalla viime vuoden lopulla omia tuloksiani puunkorjuun kustannuksista puun pystykaupassa. On aihetta päivittää silloisia tuloksia.

    Tammikuussa esittelin puunkorjuun Lauri-laskurin, jolla on helppo päivittää aiempia laskelmia. Laskuri löytyy verkosta blogistani:  http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ tai linkillä (https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9kcJLAz744UeIgjg)

    Laskurin antama päätulos on, että vuonna 2013 puun pystykaupoilla tuhlattiin puunmyyjien rahaa ainakin 500 miljoonaa euroa, noin kymmenen euroa kuutiometriä kohden. Siitä oli noin 400 milj. euroa korkeista korjuun ja kuljetuksen kustannuksista johtuvaa tuhlausta, mikä on noin puolet vuoden 2013 korjuun kustannuksista 787 milj. eurosta.

    Se siitä maailman tehokkaimmasta puunkorjuusta!

    Tulos on lähes käsittämätön ja on yllättänyt minutkin. Aiemmin olen arvioinut, että maataloustraktoreiden käyttö korjuun koneina alentaisi kustannuksia noin 20 prosenttia.

    Onkin aihetta kysyä, kuinka paljon vuoden 2013 kustannuksiin sisältyi muita kuin puunkorjuun kustannuksia eli korruption kustannuksia. Metsäyhtiöt maksavat puunmyyjiltä pidätetyillä rahoilla muun muassa metsäyhtiöiden omistaman tutkimuslaitoksen, Metsätehon kustannukset? Sisältyivätkö nämä yleiskustannusten summaan, joka oli 2,50 €/m<sup>3</sup>?

  • kuusessa ollaan

    Eihän ajoura vähennä oksien aluetta koko leveydeltään? Ei moto sentään leikkaa jäävien puiden oksia pois uran leveydeltä. 4,5 metrin ajourasta jää käyttämätöntä oksien kasvualuetta maksimissaan 1,5 metrinen suikale.

    Jovain

    Tolopainen: Kysymys ei ollut puiden toimittamisesta tehtaalle, eikä metsänomistajan omasta organisoinnista, vaan metsänomistajan puiden toimittamisesta muiden puuntoimittajien rinnalla ja samoilla toimitusehdoilla. Eli metsäosasto ostaa, organisoi, valvoo ja ottaa puut vastaan. Maksaa puista ja korjuusta. Tällainen se on, uskallan väittää, LV toimintamalli. Ei tarvita kahta kauppatapaa ja erillisiä organisaatioita, vaan palvelun tarjoajia, eli puuntoimittajia isompia ja pienempiä teollisuudelle, metsäosastoille.

    mehtäukko

    Jos toisen isännän leimikko on kilometrin kahden ajomatkalla ja toisen 0-300m, luonnollisesti kantohinta on ensin mainitussa alempi.

    Tämäkään ei kyllä ole Jovainin hoksaama ”vikatilanne”, vaan täysin ymmärrettävä vakiintunut käytäntö.

    Tuo tukin kantohinta muutenkin ei mahtane kovin nousta jos laskeakaan.Kun pelissä on muu maapalli samoilla markkinoilla ja sahoilla puustamaksukyky mikä on, kyllä mahdollinen marginaali puunmyynnistä on pelattava vain tehokkaalla metsänhoidolla,ajoituksilla ja neuvottelutaidoilla.

    mehtäukko

    Joovainilta ja LV on tentattu ja tivattu arveluilleen ja luulotteluille perusteluja laidasta laitaa.

    Aloitus Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus on todellakin keskustelun pohjaksi ja lopputulemaksi huijausta ja yhtä sanan helinää.

    Puuttuu enää se Jovainin autuas rattorin osto ja työnäytös. Tullaan linja-autoilla paikalle.

    Visakallo

    – Kahdeksankymppinen rattorin ratissa pöllejä kuskaamassa tehtaalle!

    mehtäukko

    Niivaen nythän nähtäisiin viekö noin vahva uskomus ”omaan asiaan” vaikka läpi tehtaan portin..?!

    Jätkä

    Sille retkelle minäkin lähden, missä Joovaan ja Lauri-Vaari tekevät toimituskauppaa kannolta tehtaalle.

    Visakallo

    Muistuu mieleen se amerikkalainen tv-ohjelma siitä eläkeläisten tehtaasta, jossa vuoden 2008 finanssikriisissä eläkkeensä menettäneet vanhukset pyörittivät sairaalainstrumenttitehdasta.

    MaalaisSeppo

    Onnistuneestihan nämä kaksi eläkeukkoa pyörittävät näitä traktorivetoisia juttuketjujaan. Liekanarussa monet roikkuvat ihmettelemässä ja haksahtavat samaan aina uudestaan.

    Jovain

    Anhittomaksi menee, on siellä laatusanoja ja pieni piiri, mutta kannattaako  muutosvastarinnasta puhua. Kollektiivitaloudesta ja metsänomistajan kyykyttämisestä kyllä, ovathan siellä kommarit ja sossut vallan päällä. Palvelu on olemassa, se on metsänomistajille tarkoitettu, mutta kallis se on ja valmiiksi sosialisoitu. Metsänomistajilla ei ole mitään jakoa sen piiriin.

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 701)