Keskustelut Puukauppa Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

  • Tämä aihe sisältää 701 vastausta, 37 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta, sitten Jovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 701)
  • Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

    Kerroin tällä palstalla viime vuoden lopulla omia tuloksiani puunkorjuun kustannuksista puun pystykaupassa. On aihetta päivittää silloisia tuloksia.

    Tammikuussa esittelin puunkorjuun Lauri-laskurin, jolla on helppo päivittää aiempia laskelmia. Laskuri löytyy verkosta blogistani:  http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ tai linkillä (https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9kcJLAz744UeIgjg)

    Laskurin antama päätulos on, että vuonna 2013 puun pystykaupoilla tuhlattiin puunmyyjien rahaa ainakin 500 miljoonaa euroa, noin kymmenen euroa kuutiometriä kohden. Siitä oli noin 400 milj. euroa korkeista korjuun ja kuljetuksen kustannuksista johtuvaa tuhlausta, mikä on noin puolet vuoden 2013 korjuun kustannuksista 787 milj. eurosta.

    Se siitä maailman tehokkaimmasta puunkorjuusta!

    Tulos on lähes käsittämätön ja on yllättänyt minutkin. Aiemmin olen arvioinut, että maataloustraktoreiden käyttö korjuun koneina alentaisi kustannuksia noin 20 prosenttia.

    Onkin aihetta kysyä, kuinka paljon vuoden 2013 kustannuksiin sisältyi muita kuin puunkorjuun kustannuksia eli korruption kustannuksia. Metsäyhtiöt maksavat puunmyyjiltä pidätetyillä rahoilla muun muassa metsäyhtiöiden omistaman tutkimuslaitoksen, Metsätehon kustannukset? Sisältyivätkö nämä yleiskustannusten summaan, joka oli 2,50 €/m<sup>3</sup>?

  • Jovain

    Kiitos kysymästä Visakallo: Metsiä on hoidettu ja puukauppaa on käyty esillä olleilla tavoilla ja n. 50- 60 v. kokemus metsäalalta on yhtiöiden, valtion ja yksityisen palveluksessa ja omissa metsissä. Urakoitsijana en ole ollut. Eli sinne se painottuu metsänomistamisen puolelle. Tässä ei sinällään mitään uutta ole, mutta jos vaikeutta on, sinne se painottuu asioiden sisäistämiseen. Hyvinkin luutuneisiin tapoihin sinunkin vastauksissasi.

    Visakallo

    Jos luutunut tapa on ihan hyvin toimiva, miksi se silloin pitäisi hylätä? Mielestäni nykyiset puukauppa- ja korjuusysteemit toimivat Suomen oloissa hyvin, ja hoidettujen metsien leimikoista kilpaillaan niissä osissa Suomea, jossa ostajia on useampia. Kun vertaa moniin muihin aloihin Suomessa, metsätalouden asiat ovat melko hyvällä tolalla. Tiedän jotain myös epäterveestä kilpailusta ja vääristyneistä markkinoista, joten pystyn antamaan metsäalalle melko hyvät arvosanat.

    Jätkä

    Kuten sanottu: Lauri -Vaari ja Joovaan yrittävät keksiä uutta – parempaa pyörää käsittämättä sitä, että se on keksitty jo ajat sitten, eikä se enää ole nelikulmainen.

    Jovain

    Kysyt miksi? En ole hylkäämässä hyvin toimivaa systeemiä, eihän siihen ole aihetta, systeemi on olemassa ja sen varaan on hyvä rakentaa.

    En tiedä mitä tarkoitat epäterveellä kilpailulla ja vääristyneillä markkinoilla? Minun lähtökohdistani ne tarkoittavat kilpailun puutetta ja juuri niitä tekijöitä, joka metsäalalta puuttuu. Puukaupan ja korjuun vapaasta kilpailusta, ei metsänomistajilla maksattamisesta.

    Tolopainen

    Enää on epäselvää onko Suomessa  yksi vai kaksi henkilöä, jotka ymmärtävät näitä Vaaran teorioita. Pitäisi saada lisää konkreitiaa, että miten se puukauppa ja korjuu tapahtuisivat tavalla, joka antaisi metsänomistajille enemmän rahaa ja maksaisi yhtiöille nykyistä vähemmän. Harmillista kun ei käsityskyky riitä näiden viisaiden oppien tajuamiseen, olen kyllä avoin uusille ajatuksille periaattellisella tasolla, toisin kuin monet muut yhtiön miehet.

    Jätkä

    Joovaan: ”-Kysyt miksi? En ole hylkäämässä hyvin toimivaa systeemiä, eihän siihen ole aihetta, systeemi on olemassa ja sen varaan on hyvä rakentaa.

    En tiedä mitä tarkoitat epäterveellä kilpailulla ja vääristyneillä markkinoilla? Minun lähtökohdistani ne tarkoittavat kilpailun puutetta ja juuri niitä tekijöitä, joka metsäalalta puuttuu. Puukaupan ja korjuun vapaasta kilpailusta, ei metsänomistajilla maksattamisesta.`

    Olen aina luullut, että puukaupoissa, kuten muissakin kaupoissa myyjä saa rahaa, eikä anna ”myymänsä” tavaran lisäksi tukkoa paperirahaa.

    Jos Lauri-Vaari ja Joovain ovat toimiessaan puunmyyjinä aina maksaneet ostajalle, on kyllä kyse vähintään korruptiosta, lahjonnasta, taikka niin älyttömän huonosta puutavarasta, että ostajana esiintyvä on sen joutunut kuskaamaanvähintään kaatopaikalle tai ongelmajätelaitokseen. Kannattaisi kuitenkin ainakin harkita tulevissa puukaupoissa kysyä viisaammilta neuvoja.

    En voi muuta kuin sääliä ukkoparkoja ja kehoittaa heitä siirtymään ihan toiselle alalle. Minä en kyllä kehtaisi täällä itkeä todella typeriä puukauppojani.

    mehtäukko

    LV aloituksessa…” Aiemmin olen arvioinut, että maataloustraktoreiden käyttö korjuun koneina alentaisi kustannuksia noin 20 prosenttia…”

    Mikä paino on ARVIOLLA kokonaisuuteen nähden, kun TIEDETÄÄN rattorivehkeen vastine niinkin vaativassa ja laajassa työsarassa kuin puun korjuu?

    Tehotonta,epävarmaa,työlästä = kallista toiveunta. Jos yleensäkään moinen toimintatapa pullahtaisi todeksi, kuskipula sen sammuttaisi joko tekijäpulaan tai niin kalliiseen työllistymiseen.

     

    harrastelija

    Näissä ”arvioissa” ja pöydän ääressä tehdyissä laskelmissa on se vika, että näistä puuttuu käytännön työn tuntemus. Asiat eivät vain tapahdu kuten on etukäteen ajatellut. Veikko Huovinen on sen kirjoissaan oivaltanut.

    Käytännön asioissa olen pyrkinyt perustelemaan mielipiteeni omiin tai vierestä seuraamisessa saatuun käytännön tietoon. Jos osaisi soveltaa teorian käytäntöön, niin saisi parhaan lopputuloksen.

    Jovain

    Jätkä: Eipä se auta meikäläisten itkemisellä, kun sitä samaa teet itsekin, eli teet pystykauppaa, ja ”annat” myymäsi tavaran lisäksi ”tukon paperirahaa”. Korruptiostahan siinä on kysymys, ei sinun tarkoittamallasi tavalla, mutta maksamisesta kyllä  ja pimeästä perinnästä metsänomistajilta, joka toteutetaan puunhinnasta. Omissa lähtökohdissasi olet viemässä nämä korjuun kustannukset lopputuotteen hintaan (AINA), niin kuin olet esittänyt. Eli olet perimässä toiskertaan.

    Kysymys on aloituksen tarkoittamasta isännättömästä rahasta ja sen tuhlauksesta. Isännättömästä rahasta siinä mielessä, että pystykaupassa korjuutyön maksaja (puunmyyjä) eristetään puunkorjuun tapahtumista ja taloudenpidosta, niin kuin LV on esittää.

    Vastauksena Tolopaiselle: Koska kysymys on metsänomistajan eristämisestä korjuutyöstä ja kilpailun puutteesta ja siitä, että käytännössä korjuutyöstä kilpailua ei ole (metsänomistaja maksaa kaikesta). Kilpailun avaaminen tietää metsänomistajalle enemmän rahaa ja maksaisi yhtiölle nykyistä vähemmän, jos metsänomistajat hyväksyttäisiin puuntoimittajina mukaan.

    Ja käytännön toimenpiteenä se tarkoittaa. Luovutaan pystykaupasta ja tilitysmenettelystä ja siirrytään toimituskauppaan ja laskutusmenettelyyn. Kysymys ei ole logistiikan tai puuhuollon käytännön järjestelyistä tai niiden järjestämisen vaikeudesta tai ym. vastaavaa, vaan periaatteellisesta poliittisesta kysymyksestä. Sallitaanko metsänomistajat mukaan puun toimittajina.

     

     

    Tolopainen

    Valitettavasti Jovain tuo sinun teoriasi ei toimi käytännössä. En pystyisi järjetämään toimituskaupalla puitani tehtaalle sillä hinnalla, jonka tehdas on valmis maksamaan, ostaja nimittäin päättää omien rahojensa käytöstä. Mieluummin raapaisen nimeni kauppakirjaan, kun ostaja hoitaa kaupan tehokkaasti ja omalla vastuullan ilman, että minun tarvitsee olla kaikkea organisoimassa. Pitää käyttää hyväksi niinkauan kuin tuollainen palvelu on tarjolla.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 701)