Keskustelut Puukauppa Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

  • Tämä aihe sisältää 701 vastausta, 37 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta, sitten Jovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 701)
  • Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

    Kerroin tällä palstalla viime vuoden lopulla omia tuloksiani puunkorjuun kustannuksista puun pystykaupassa. On aihetta päivittää silloisia tuloksia.

    Tammikuussa esittelin puunkorjuun Lauri-laskurin, jolla on helppo päivittää aiempia laskelmia. Laskuri löytyy verkosta blogistani:  http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ tai linkillä (https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9kcJLAz744UeIgjg)

    Laskurin antama päätulos on, että vuonna 2013 puun pystykaupoilla tuhlattiin puunmyyjien rahaa ainakin 500 miljoonaa euroa, noin kymmenen euroa kuutiometriä kohden. Siitä oli noin 400 milj. euroa korkeista korjuun ja kuljetuksen kustannuksista johtuvaa tuhlausta, mikä on noin puolet vuoden 2013 korjuun kustannuksista 787 milj. eurosta.

    Se siitä maailman tehokkaimmasta puunkorjuusta!

    Tulos on lähes käsittämätön ja on yllättänyt minutkin. Aiemmin olen arvioinut, että maataloustraktoreiden käyttö korjuun koneina alentaisi kustannuksia noin 20 prosenttia.

    Onkin aihetta kysyä, kuinka paljon vuoden 2013 kustannuksiin sisältyi muita kuin puunkorjuun kustannuksia eli korruption kustannuksia. Metsäyhtiöt maksavat puunmyyjiltä pidätetyillä rahoilla muun muassa metsäyhtiöiden omistaman tutkimuslaitoksen, Metsätehon kustannukset? Sisältyivätkö nämä yleiskustannusten summaan, joka oli 2,50 €/m<sup>3</sup>?

  • suorittava porras

    <EDIT:  viesti poistettu>

    kuusessa ollaan

    Eikös viimeksi ollut summa 600 miljonaa. Tilannehan on siis parantunut 100 miljoonalla?

    Rane2

    Kuten Lauri itse sanoikin tulos on käsittämätön.

    Metsuri motokuski

    No niimpä tietenkin.

    Näätä

    Itsellä ei ole juuri kompetenssia ottaa kantaa laskelmassa käytettyihin maatalouskoneiden kulu- tai tuottolukuihin. Arvostan kuitenkin Lauri Vaaran herättämää keskustelua metsätalouden kannattavuudesta. Keskustelu ei ole keneltäkään pois.

    Muutama huomio, mitkä itselle heräävät laskelmasta:

    – Tulkitsenko oikein, että maatalousyrittäjällä ja hänen kalustollaan on oletettavan talvikaudessa 700 h ”luppoaikaa”? Maatalouskoneistoa käytetään esimerkiksi lumitöissä, jolloin syntyy siirtokustannuksia metsätöiden ja kotitilan välillä. Myös isännän irrottamista maatilan pyörittämisestä vieraaseen metsään talviajaksi uskallan kyseenalaistaa. Tällöin tarvitaan vierasta työvoimaa. Näiden kustannukset puuttuvat laskelmasta?

    – Mikäli oletetaan, että tietyllä alueella on 10 maatalousyrittäjää, jotka tarjoavat metsänomistajille puunkorjuuta ja -kuljetusta ja joiden kesken vielä markkinat jakautuvat tasaisesti, johtaa siihen, että kilpailutuksessa 9/10 yrittäjistä syntyy turhia kustannuksia. Nämä näkyvät tulevien tarjousten hintatasossa. Mielestäni metsänomistajan kannalta parhain tilanne on tehokkaaseen kilpailutukseen ja puitesopimuksiin perustuvassa korjuupalveluissa. Harvalla maanomistajalla on tähän yksin mahdollisuutta ja metsäyhtiöt ovat nyt hoitaneet sen maanomistajan puolesta.

    – Se, että puunkorjuun laatutaso saadaan sille tasolle, että se miellyttää niin metsänomistajaa kuin puunostajaa, vaatii koulutusta ja perehdytystä. Maatalousyrittäjää ei suoraan voi metsään päästää. Vaikea arvata kenen kontolle nämä kustannukset lopulta kaatuvat.

    – Onko suurella osalla metsänomistajista realistista kykyä ja osaamista lähteä kilpailuttamaan puunkorjuuta, -kuljetusta sekä näiden valvontaa? Hyvä kun suurin osa nykyisistä metsänomistajista tietää milloin on kannattavaa myydä puuta. Se, että metsänomistajille siirrettäisiin puunkorjuun kilpailutus ja valvonta, johtaisi siihen, että moni joutuisi ostamaan tämän palveluna kolmannelta osapuolelta, mikä synnyttäisi kustannuksia.

    Voisitko Lauri vielä sanallisesti tarkentaa, että mitä tuolla puun siirtokustannusten vähentymisellä tarkoitetaan. Minulle tämä ei auennut taulukosta.

     

    Rane2

    Samalla Lauri voi selventää mitä on tämä ”puunmyyjiltä pidätetty raha” jolla maksetaan Metsätehon kustannukset?Tohtorilta ihan yksityiskohtainen perustelu eikä mitään epämääräista heittoa,kiitos.

    kuusessa ollaan

    Näätä; Lue aikaisemmat Lauri Vaaran aloittamat keskustelut, niissä sivukaupalla kyselty juurikin samoja kysymyksiä, ilman suoria vastauksia…

    mehtäukko

    Niinpä moiseen vatulointiin on turha puuttua.

    Ei mitään uutta auringon alla.

    Herman

    Taidetaan kyseenalaistaa markkinataloiden toiminta samalla… Vai onko yhtään edes keskisuurta sahalaitosta jonka puuhuolto perustuisi maataloustraktoreihin!!!

     

    Jovain

    Eiköhän puunkorjuun kilpailutus ja valvonta kuulu yhtiöiden metsäosastoille siinäkin tapauksessa, että metsänomistajat tulevat mukaan puuntoimittajina.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 701)