Keskustelut Puukauppa Puunhinta jatkaa nousuaan

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 290)
  • Puunhinta jatkaa nousuaan

    Merkitty: 

    Media ja Metsäteollisuus ry ovat menneet ”lakkoon” ajankohtaisten puunhintojen esittämisessä tai julkaisevat ilmeisesti täysin vääriä hintoja kuten Kauppalehti. Ainoastaan MHY:n tilastoinnista voi päätellä hintakehityksen olevan nousevaa.

    Heinäkuussa ei (jostain kumman syystä) tehdä puukauppaa samaan tahtiin kuin kesäkuussa, mutta eivät heinäkuunkaan kaupat täysin onnettomia ole. Lähes satamiljoonaa euroa vaihtaa omistajaa. Tilastoijat tai niiden julkistajat vetoavat vähäisiin kauppamääriin ja niin syntyviin epävarmuuksiin todellisissa hinnoissa.

    Puukaupan suhteen eletään mielenkiintoista markkinatilannetta: Selluteollisuudella menee erittäin hyvin, erittäin alhainen kuitupuun hinta on vuoden sisällä lähtenyt jopa kohtalaiseen nousuun, mutta reunamarkkinoiden hinnat ovat ihan jotain muuta kuin Suomessa. Joku voisi tulkita ajankohtaisen hintatiedon (tai väärien hintojen esittämisen, Kauppalehti) häviämisen jotenkin liittyvän tähän suhdanteeseen. Kesälomiin voi vedota aina asiassa kuin asiassa. Etenkin, kun on näin hienot kelit.

    Nokian osakkeelle on kuitenkin osto- ja myyntikurssi löytynyt jopa jokainen arkipäivä.

     

  • TTL

    Mikähän tämä tekninen syy on, että puukauppojen hintatilastoa ei ole saatu päivitettyä?

    Puukauppojen hintatieto pitäisi kaikin puolin saada läpinäkyvämmäksi. Nyt hinnat tulevat myöhässä, jos silloinkaan ja toisen markkinaosapuolen ilmoittamana. Puolentoista kuukauden viive tässä markkinatilanteessa vaikuttaa erittäin oudolta ja pyytäisin vähintään tutkivaa journalismia tekemään mehevää juttua tästä.

    Futuurikauppa poistaisi monia nykyisin hintatilastoinnin puutteita. Lisäksi sisäänrakennettuna olisi tulevaisuuden odotukset eri aikaperiodeille.

    Eräs ratkaisu olisi takautuva osto- ja myyntikurssi. Nyt ilmoitetaan ostajan näkemys ostohinnasta. Lisäksi voisi olla satunnaisotoksella tai muulla tavalla myyjän näkemys hänen tavallaan saman kaupan myyntihinnasta. Myyjän hintaan olisi jyvitetty bonuksen, sorakuormat, tienteot, taimet ja niiden istuttaminen ja jopa lippahattu. Objektiivisesti ajatellen tällä hetkellä myyjän myyntikurssi olisi  kuitupuulla jo lähellä tuota 25 euroa/kuutio. Ehkä ostajan ostokurssikin, kun tietoja vain olisi saatavilla.

     

    Reima Ranta

    Jotain kättä pidempää pitäisi olla TTL.

    Kaupassa on kaksi osapuolta ja hinnasta pitää sopia, jotta kauppa syntyy. Kuten Rokka totesi tuntemattomassa, että jos sä juokset, saat juosta vaikka Pohjanlahdelle saakka, mutta ellet juokse, niin minkä hää tekkööt. (tai jotain siihen suuntaan)  Yksinkertaista, jos hinta ei ole oikea, niin ei tehdä kauppaa.

    Me tarvitsisimme päivitetyn tiedon kapuloiden kulloisestakin JALOSTUSARVOSTA!

    Tietääkö Anneli mistä saisi sellaisia ”jalostettuja” mäntyjä, jotka eivät tuottaisi käpyjä ollenkaan. On pirunmoinen riesa nurmikkoalueella.

    ollikolli

    Hintatilastointiin pitaisi saada paljon muutoksia koska nykyinen kaytanto ei kuvaa todellista markkinahintaa. 4 viikon kauppojen keskiarvo on myos ihan turha jaanne jostain aikojen takaa. Kaikki kaupan lisat lippiksista sorakuormiin tulisi kieltaa tai sitten tilastoida niiden todellisen arvon mukaisesti ja lisata hintaan. Kokorunkokaupat menevat kokonaan tilastojen ohi, en ymmarra miksi niita ei voida tilastoida myos? Ja ennenkaikkiea hintatilasto tulisi koota toteutuneista kaupoista puolueettoman tahon toimesta, esim kuutiostahan datan varmaan saisi kun vain viitsisi ottaa…Vai onkohan niin etta tilastoja ei olla paivitetty kin jollakin on vain pitka kesaloma ja ei sitten viitsitty siirtaa tehtavan hoitoa eteenpain tai annettiin niin huonot ohjeet etta on ”teknisia ongelmia”. Joka tapauksessa taysin luokatonta toimintaa, mutta kun kukaan ei ole vastuussa ja ketaan ei kiinnosta niin ei johda jatkotoimenpiteisiin? Tutkiva journalismi voisi selvittaa jos sita Suomessa olisi, mutta ei taida olla

    A.Jalkanen

    Ainakin K-S Mhy ilmoittaa runkohinnan sekä mm. erikoispuiden kuten koivun  tyvitukin hinnan mutta tilasto ei ole ihan ajantasainen. Lieneekö lomat sotkeneet tallennuksen.

    Puuki

    Sellun hinta noussut reippaasti. UPM:n sellu, saha , biodiesel liikevoitto : 25,7 % Energia yli 32 %, paperit n. 9,5 %. Loppuvuoden tuloksen odotetaan paranevan vielä reippaasti.

    Siinä on tilastoa. En myy kuitupuukapuloita yhtään ennen kuin tuloksista siirtyy muutama lisä murunen kantohintoihin.  Murskekuorma kustantaa n. 170-200 € , niitä ei kannata laskea puun hintaan mukaan ; normaalia puunhankinnan edistämistä, josta hyötyy eniten ostaja. Lippalakin hinnan voi ihan hyvin lisätäkin.

    pihkatappi

    90 luvun alussa kuusikuidun ja kuusitukin hinnan ero oli jotakuinkin 180 kuk ja 240 kut. Eli nyt pitäisi olla 40 kuk ja 60 kut, jotta oltaisiin suurinpiirtein samoissa. Taitaa olla 20 kuk + murskekuorma ja lippalakki ja 65 kut.

    jees h-valta

    Puuta myydään vuosittain ja historiaa on turha vaahdota, sillä ei eletä tänä päivänä. Jos emme myy loppuu sellutus ja tukin sahaus varmasti. Turha tuollaisia porukonsertteja pitää. Ei kaikki muukaan ole seurannut suoraan indeksikehitystä. Ainakaan palkat.

    anttik

    Eiköhän kuitupuusta ole huomattavaa ylitarjontaa, eikä hinnat silloin nouse.

    Puuki

    Kuitupuusta on ylitarjontaa eikä hinta siis nouse huomattavasti ainakaan.

    Jees-miehen kommentti palkkojen indeksissä pysymisestä verrattuna puun hinnan indeksiin on nurinkurinen . Palkat kun on nousseet eri indeksin mukaan kuin mitä tavallisesti raaka-aineiden  hintoja seurataan.  Hintakustannusideksi (ml palkat) on noussut paljon enemmän samalla aikavälillä kun tukkuhintaindeksi jota puun hinnan pitäisi suunnilleen seurata mutta ei ole siihenkään yltänyt.

    anttik

    Ei palkat ole noussut paljoakaan moneen vuoteen. Toivottavasti saadaan biojalostamot Kemiin ja Kemijärvelle, niin saadaan kysyntää ”risukoille”. Haastattelin mehtänostajaa, joka sanoi ”…kele”, kun kaikki myy mettiään..

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 290)