Keskustelut Puukauppa Puunhinta jatkaa nousuaan

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 290)
  • Puunhinta jatkaa nousuaan

    Merkitty: 

    Media ja Metsäteollisuus ry ovat menneet ”lakkoon” ajankohtaisten puunhintojen esittämisessä tai julkaisevat ilmeisesti täysin vääriä hintoja kuten Kauppalehti. Ainoastaan MHY:n tilastoinnista voi päätellä hintakehityksen olevan nousevaa.

    Heinäkuussa ei (jostain kumman syystä) tehdä puukauppaa samaan tahtiin kuin kesäkuussa, mutta eivät heinäkuunkaan kaupat täysin onnettomia ole. Lähes satamiljoonaa euroa vaihtaa omistajaa. Tilastoijat tai niiden julkistajat vetoavat vähäisiin kauppamääriin ja niin syntyviin epävarmuuksiin todellisissa hinnoissa.

    Puukaupan suhteen eletään mielenkiintoista markkinatilannetta: Selluteollisuudella menee erittäin hyvin, erittäin alhainen kuitupuun hinta on vuoden sisällä lähtenyt jopa kohtalaiseen nousuun, mutta reunamarkkinoiden hinnat ovat ihan jotain muuta kuin Suomessa. Joku voisi tulkita ajankohtaisen hintatiedon (tai väärien hintojen esittämisen, Kauppalehti) häviämisen jotenkin liittyvän tähän suhdanteeseen. Kesälomiin voi vedota aina asiassa kuin asiassa. Etenkin, kun on näin hienot kelit.

    Nokian osakkeelle on kuitenkin osto- ja myyntikurssi löytynyt jopa jokainen arkipäivä.

     

  • Berza

    Enpä ole kysynyt,minne täältä itä-suomesta milloinkin lähtee kuidut, mutta samaan mäntykuitu pinoon on ainakin vähäisemmät määrät kuusta saanut laittaa.

    Tolopainen

    Sehän riippuu yhtiöstä joka ostaa. UPM hyväksyy pienen sekoituksen. MG ei enää hyväksy, kun Äänekoskelle puulaatuja ei saa sekoittaa. Tekivät ensimmäisenä vuotena kuprun kun eivät tätä huomioineet.

    Berza

    MG.lle olen myynyt, liekkö jo viimesyksyinen ollut se kupru ?

     

    Reima Ranta

    Tukista maksetaan sen jalostusarvo, mutta kuidusta vain muro-osa jalostusarvosta. Selluyhtiöt ovat sopineet, että hintaa ei nosteta. Kilpailua käydään vain kylkiäisillä. Toinen kaksinkertaisilla bonuksilla, toinen tienteolla jne. Kaupankäynnissä vain tukin hintaa voi saada tingattua ylöspäin, vaikka sen jalostusarvo on jo tapissa.

    Tilanne on sairas ja se on metsänomistajien omaa tyhmyyttä. Yhtään mottia kuitupuuta metsänomistajan ei pitäisi selluvirmoille myydä, ellei hinta ole 25e/m3. Aivan varmasti tilanne muuttuisi, kun yhtäkään kauppa ei puoleen vuoteen selluvirmoille tehtäisi. Tukkileimikkoja ei muutenkaan kannata kolmelle suurelle myydä, koska katkonnassa varmuudella häviää. Kylkiäiset tulisi kaupanteossa kieltää.

    Apli

    Kun katsoo viimeaikoina julkaistuja selluyhtiöiden tuloksia niin kuitupuun maksukykyä on kyllä jotenka antaa hintojen nousta… 25e/m3 olisi jo ihan hyvä(:

    Uusmetsäläinen

    Aloittajan esille ottama ongelma puun hintatilastoinnin puutteellisuudesta on syytä noteerata. Tosiaan esimerkiksi Metsälehden viikottaista hintatilastoa ei ole päivitetty kesäkuun puolivälin jälkeen. Lehti pahoittelee asiaa ja toteaa syyksi, että ”Luonnonvarakeskus ei ole saanut päivitettyä hintatilastoja kesäkuun puolivälin jälkeen”.

    Kilpailuviranomaisten on syytä puuttua  asiaan, jos tarkoituksella halutaan antaa puumarkkinoista epätäydellistä informaatiota eli jostakin syystä pimittää  ajantasaisia  hintatietoja puukaupoista.

    Edellä tavoiteltuun 25 euron kuitupuun kuutiohintaan päästään nykyiselläkin nousuvauhdilla jo ensi vuonna.

     

    Tolopainen

    UPM ennakoi loppuvuoden tuloksen paranevan reippaasti viime vuodesta. Eikä ennakoinut raaka-aineen hintaan nousua eikä saatavuuteen ongelmia. Luottaa siihen että persaukisten maajussien on pakko myydä puuta kun pelloiltakaan ei taaskaan mitään tule. Lisäksi he vievät halvalla tehtyä sellua Etelä-Amerikasta Kiinan markkinoille. Yhtiön ongelma alkaa olla mihin tunkea kassaan kertyvät rahat.

    Puuki

    Noinhan se on kuten Tolopainen yllä kertoo. sama koskee muitakin isoja metsäyrityksiä. SE:lläkin tulosparannus oli kymmeniä %:ja . Kuitupuulle pitää keksiä muita käyttökohteita, jos nimelliset kantohinnat mataa jo vuosikymmeniä sitten olleella tasolla jatkossakin. Toinen vaihtoehto/lisä on vähentää kustannuksia mm. karsimalla uudistuskuluja sopivissa kohteissa.

    A.Jalkanen

    Olisiko kellä ehdotuksia miten uudistuskuluja voitaisiin karsia?

    Apli

    Maanviljelijöiden osuus metsänomistajista pienenee koko ajan, ovat toki aktiivisia puukaupoissa ja hyvä niin… UPM:n hokema lähipuusta tullee sille kalliiksi, Pesonen toivoo aktiivista puukauppaa, noh se tapahtuu kyllä mutta ei hinnalla millä tahansa… Metsähallitus on ollut enemmän kun aktiivinen kanssa puukaupoillaan mutta kyllä sielläkin rahaa halutaan lisää, valtion kassa on pohjaton ja tuloutustavoitteet kovat.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 290)