Keskustelut Puukauppa Puunhinta jatkaa nousuaan

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 290)
  • Puunhinta jatkaa nousuaan

    Merkitty: 

    Media ja Metsäteollisuus ry ovat menneet ”lakkoon” ajankohtaisten puunhintojen esittämisessä tai julkaisevat ilmeisesti täysin vääriä hintoja kuten Kauppalehti. Ainoastaan MHY:n tilastoinnista voi päätellä hintakehityksen olevan nousevaa.

    Heinäkuussa ei (jostain kumman syystä) tehdä puukauppaa samaan tahtiin kuin kesäkuussa, mutta eivät heinäkuunkaan kaupat täysin onnettomia ole. Lähes satamiljoonaa euroa vaihtaa omistajaa. Tilastoijat tai niiden julkistajat vetoavat vähäisiin kauppamääriin ja niin syntyviin epävarmuuksiin todellisissa hinnoissa.

    Puukaupan suhteen eletään mielenkiintoista markkinatilannetta: Selluteollisuudella menee erittäin hyvin, erittäin alhainen kuitupuun hinta on vuoden sisällä lähtenyt jopa kohtalaiseen nousuun, mutta reunamarkkinoiden hinnat ovat ihan jotain muuta kuin Suomessa. Joku voisi tulkita ajankohtaisen hintatiedon (tai väärien hintojen esittämisen, Kauppalehti) häviämisen jotenkin liittyvän tähän suhdanteeseen. Kesälomiin voi vedota aina asiassa kuin asiassa. Etenkin, kun on näin hienot kelit.

    Nokian osakkeelle on kuitenkin osto- ja myyntikurssi löytynyt jopa jokainen arkipäivä.

     

  • mettämiäs

    ”Kuinka pahasti? Jätkän tiedot ovat keväältä.”

    Minkä vuoden keväältä Jätkän tiedot mahtavat olla?

    Puuki

    Puut kutistuu ja turpoaa kosteuden (kuiva-/märkä kesä) vaihtelun mukaan ja kantohinta voi vaihdella jopa satoja euroja /ha sen mukaan milloin puut hakataan.( Uutisissa juttua).   Itsekin joskus olen laskeskellut, että norm. päätehakkuuleimikossa puiden kok.tilavuus voi vaihdella n. 1,5-2 m³/ha sen mukaan minkälainen lämpötila ja sää on ollut.

    Puun hinnat nousee kun korjuu sattuu sopivaan aikaan.

    mettämiäs

    Jätkä:

    ”Sen jälkeen Vilppulan saha ei enää ole ollut maailman tehokkain yksilinjainen saha, kun siellä on kaksi erillistä linjaa.”

    Jätkän tiedot ovat pahasti vanhentuneet…

    Jätkä:

    ”Kuinka pahasti? Jätkän tiedot ovat keväältä.”

    Otetaan tähän uutispätkä Keskisuomalaisesta yli 5 vuoden takaa:

    ”Metsä Groupin pääjohtaja Kari Jordan sanoi investoinnin olevan yhtiölle tärkeä, sillä sen avulla kyetään puuraaka-aineen jalostusarvo nostamaan mahdollisimman korkeaksi.

    – Uusi joustava sahalinja korvaa kaksi vanhaa, minkä ansiosta sahan tuotantotehokkuus nousee merkittävästi.”

    Niin, minkä vuoden keväältä ne Jätkän tiedot oikein olivatkaan?

    Jätkä

    Jätkän tiedot on julkaisusta, joka on päivätty keväällä 2018.

    Kannattaisi ehkä vielä kaivella uutispätkä vaikka siltä ajalta, kun Korppoon saha aloitti Vilppuassa uudella sahalla, joka rakennettiin Jäminkipohjassa palaneen Pohjan sahan seuraajaksi. Jos hieman taaksepäin . niin sahan nimi oli Korppoon saha ja sen omisti Korppoon perhe. Sijaintinsa takia se muutti sahan nimeksi Pohjan saha.

    Ennen oli ennen ja nyt on nyt. Vilppulan saha on tuotannoltaan suomen suuri, mutta se sahaa myös oikeita tukkeja, eikä pelkkiä pikkutukkeja.

    PS. Minun serkkuni (MTI) -oli Vilppulan sahan alkuaikana sahalla esittelijänä, kun siellä kävi teollisuuteen tutustumassa esim Metsäoppilaitoksen opiskelijoita.

    Tämän vuoden elokuussa päivätyssä jutussa Keiteleen Kemijärven saha käyttää 750 000 tukkikuutiota. Se merkitsee noin 300 000 kuutiota sahatavaraa, korkeintaan 350 000 kuutiota. Koska se on pikkutukkivoittoista, epäilen tuota pienempää lukemaa.

    Vilppula sahaa yli miljoon tukkikuutiota, ja valmista n. 520 000 kuutiota.

    Jean S

    Jos teillä olisi 0,8 ha ja noin 200 kuution päätehakkuu eteläpohjalaisen kylätien varressa (yksityinen soratie kuivalla kankaalla), ja teille olisi tarjottu mäntytukista 63 ja kuusitukista 65, niin miten suhtautuisitte? Ja miten ottaisitte suhtautumisenne ostomiehen kanssa puheeksi?

    hatelo

    Ei kai tuo tarjous noin pienelle puuerälle mikään häväistyskään ole nykymarkkinassa. Minä kyllä selvittäisin mitä muut maksaa, ei kai tuota markkinahintaa ko puuerälle muuten saa selville. Miten hinta on suhteessa keskihintoihin, joissa on mukana varmaan keskimäärin suurempiakin kauppoja.

    Tolopainen

    Saattaapi olla että vuoden päästä nuokin hinnat alkaa vitosella.

    Jätkä

    hatelo:”-Ei kai tuo tarjous noin pienelle puuerälle mikään häväistyskään ole nykymarkkinassa. Minä kyllä selvittäisin mitä muut maksaa, ei kai tuota markkinahintaa ko puuerälle muuten saa selville. Miten hinta on suhteessa keskihintoihin, joissa on mukana varmaan keskimäärin suurempiakin kauppoja.”

    -Kyllä kai Etelä-Pohjanmaalla on muitakin sahapuusta kiinnostuneita firmoja. Kannattaisi kokeilla pyytää tarjousta, vaikkapa kysäistä MHY:n tietoja.

    Monet kadehtivat sitä, kun MHY saa pienen palkkion kauppatoiminnan avustamisesta, mutta minusta se, jos saa niiden kauppa paremman hinna puusta, olisi myyjän etu – ja koko paikkakunnan etu.

    Hinnat voivat olla jo laskusuunnassa, tilastojen mukaan suurin osa puukaupoista tehdään laskevan suhdanteen aikaan.

    Jean S

    Niin no yleisempi kysymys mikä tähän liittyy on se, että Metsälehtihän julkaisee keskihinnat. Etelä-Pohjanmaan alueella niitten väitetään olevan käppyrästä katsoen MäT 64,90 ja KuT 66 ja risat. Käytännössähän haitari tuosta ylös ja alas on ilmeisesti peräti sellainen 10+ euroa, joka sitten vaihtelee kohteittain ja josta ei julkisesti ilmeisesti kerrota missään. Näitä tekijöitä, jotka sitten nostaa tai laskee hintaa, on helppo luetella (tilan koko, kuljetuskelpoisuus, litrakoko, myyjän pärstäkerroin, ostajan mieliala jne.), mutta en ollut hahmottanut, että tuo olisi keskiarvoa huonompi kohde. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään 30 m leveä ja 4 km pitkä sarka halki erämaiden 😀

     

    Menninkäinen

    Aika pieni kauppahan tuo on. Sekään ei selvinnyt tuosta onko tuo kesäkorjuu kelpoinen. Tien takia eivät varmaan kelirikko leimikoksi ainakaan laske.

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 290)