Keskustelut Puukauppa Puunhinta jatkaa nousuaan

  • Tämä aihe sisältää 294 vastausta, 51 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta, sitten TTL toimesta.
Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 290)
  • Puunhinta jatkaa nousuaan

    Merkitty: 

    Media ja Metsäteollisuus ry ovat menneet ”lakkoon” ajankohtaisten puunhintojen esittämisessä tai julkaisevat ilmeisesti täysin vääriä hintoja kuten Kauppalehti. Ainoastaan MHY:n tilastoinnista voi päätellä hintakehityksen olevan nousevaa.

    Heinäkuussa ei (jostain kumman syystä) tehdä puukauppaa samaan tahtiin kuin kesäkuussa, mutta eivät heinäkuunkaan kaupat täysin onnettomia ole. Lähes satamiljoonaa euroa vaihtaa omistajaa. Tilastoijat tai niiden julkistajat vetoavat vähäisiin kauppamääriin ja niin syntyviin epävarmuuksiin todellisissa hinnoissa.

    Puukaupan suhteen eletään mielenkiintoista markkinatilannetta: Selluteollisuudella menee erittäin hyvin, erittäin alhainen kuitupuun hinta on vuoden sisällä lähtenyt jopa kohtalaiseen nousuun, mutta reunamarkkinoiden hinnat ovat ihan jotain muuta kuin Suomessa. Joku voisi tulkita ajankohtaisen hintatiedon (tai väärien hintojen esittämisen, Kauppalehti) häviämisen jotenkin liittyvän tähän suhdanteeseen. Kesälomiin voi vedota aina asiassa kuin asiassa. Etenkin, kun on näin hienot kelit.

    Nokian osakkeelle on kuitenkin osto- ja myyntikurssi löytynyt jopa jokainen arkipäivä.

     

  • olikarkki

    Kun katselee kuvia sahureiden puu laaneilta niin ei voi olla hämmästelemättä että kuinka pientä puuta Suomessa sahataan. Suurelta osin pelkkää tikkua. Sahurit valittaa että puun hinta olisi liian korkea mutta kyllä maallikkokin tajuaa että tikulla on paha tehdä tulosta.

    Jätkä

    Kyllä se näkymä riippuu sahastaki. Ison metsäyhtiön sahoille lähtevät puutavaralajit ovat kunnon leimikosta: – Parrut, Pikkutukit, Oikeat tukit lajitellaan lajeittain ryhmiin:- Latvatukki, Välitukki, Tyvitukki ja A-laadun tyvitukki.

    Pahimmillaan kaikki viedään eri sahoille. Eikä kaikki sahat ole yhtiön omia.

    Jos sahalaitoksen laitteet on mitoitettu korkeintaan pikkutukeille, sillä ei käytännössä sahata muuta. Jos omissa kaupoissa tulee muita kokoja, ne vaihdetaan pieniin tukkeihin jo tienvarsivarastossa.

    Kun latvaläpimitaltaan 8 senttistä puuta tehdään sahatavaraksi, on laitteisto nopeaa ja tehokasta ja toimii automaattisesti.

    Kyse on raaka-aineen hinnasta, mutta ei noissa veistosahalinjoissa ihan huono ole tuo hyötysuhde.

    jees h-valta

    Olikarkki tosiaan katsellut jotain pikkutukkisahurin lanssia. Kyllä olen nähnyt ainakin lähes pääasiassa järeää tukkia esim. Versowoodin laanissa Vierumäellä ja kahdessa Metsä-Groupin sahalaitoksessa joihin olen tutustunut. Tai sitten tämä on taas näitä piiperoitten propakandistisia täystietämättömiä kohkotuksia.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Sehän noilla sahoilla on ongelmana, että sitä tavaraa on niin monen moista. Oli saha, jossa tukkilinja ja pikkutukkilinja. Esittelijä sanoi että heillä on lajiteltuina sahattava tavara yleensä 130…140 kasaan ja tällä hetkellä niitä on 138. Kun jokainen kasa tarvitseee omanlaisensa asetukset sahalle, niin kyllähän siinä asettamista riittää, vaikka kuinka olisi automatisoitukin hommaa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä

    Meillä on lähisaha – kohtalaisen uusi. Siellä ei pikkutukkeja sahata, eikä isoja. Järeät tukit, pienennetään max 45 x 45 senttisiksi, jolloin ne sahataan yhteen syssyyn kaikki mitä on – sillä hetkellä.

    Lähialueella on Pikkutukkiin ja Parruun erikoistunut supernopea veistosaha, joka tekee nimenomaa sellaista liimattua tuotetta varten tevaraa. Toimittaa sitten rimat / soirot toiselle tehtaalle, jossa ne valmistetaan.

    Vilppulan suursahalle laittoivat jo monta vuotta sitten pikkutukkilinjan, joka rykäisee myös vauhdikkaasti tuollaisen yksinkertaisen sahauksen läpi. Haketta tulee reippaasti, kun tukki jyrsitään kerralla neliskulmaiseksi.

    Sen jälkeen Vilppulan saha ei enää ole ollut maailman tehokkain yksilinjainen saha, kun siellä on kaksi erillistä linjaa.

    Visakallo Visakallo
    mettämiäs

    ”Sen jälkeen Vilppulan saha ei enää ole ollut maailman tehokkain yksilinjainen saha, kun siellä on kaksi erillistä linjaa.”

    Jätkän tiedot ovat  pahasti vanhentuneet…

    Jätkä

    Kuinka pahasti? Jätkän tiedot ovat keväältä.

    kmo kmo

    Miten sahan tehokkuutta mitataan; Kemijärvellä nopeus suurempi kuin Vilppulassa, jos katsotaan m/s lukuja. Mutta jos verrataan kuutioita voi Vilppula olla nopeampi. En jaksanut katsoa miten paljon näistä löytyy vertailukelpoisia lukuja. Enkä muilla kielillä ruvennut hakemaan.

    Vilppula: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/vilppulan-saha-viipaloi-tarkkaan-jokaisen-tukin/734c5373-1570-3fb4-b36a-85f5fa39521e

    Kemijärvi: https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mets%C3%A4/miksi-maailman-nopein-sahalinja-sijaitsee-juuri-lapissa-1.152573

    Jätkä

    Kemijärvellä sahataan pienempää tukkia ja käytetään veistosahaa, joka on toki nopea juoksuttamaan puuta läpi.

    Vilppulan sahan kapasiteetti on 520 000 kuutiota valmista sahatavaraa, eli tukkia käytetään pyöreästi miljoona kuutiota / vuosi.

    Mitenkään väheksymättä Keiteleen tehokasta sahaa, totean kuitenkin, että Vilppulan saha taitaa edelleenkin olla ainakin Suomen suurin saha, jos mittarina käytetään valmiin sahatavaran määrää.

    Tukin maksiminopeus Vilppulassa voi olla 185 metriä minuutissa

Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 290)