Keskustelut Puukauppa Puunhinta jatkaa nousuaan

  • Tämä aihe sisältää 294 vastausta, 51 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta, sitten TTL toimesta.
Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 290)
  • Puunhinta jatkaa nousuaan

    Merkitty: 

    Media ja Metsäteollisuus ry ovat menneet ”lakkoon” ajankohtaisten puunhintojen esittämisessä tai julkaisevat ilmeisesti täysin vääriä hintoja kuten Kauppalehti. Ainoastaan MHY:n tilastoinnista voi päätellä hintakehityksen olevan nousevaa.

    Heinäkuussa ei (jostain kumman syystä) tehdä puukauppaa samaan tahtiin kuin kesäkuussa, mutta eivät heinäkuunkaan kaupat täysin onnettomia ole. Lähes satamiljoonaa euroa vaihtaa omistajaa. Tilastoijat tai niiden julkistajat vetoavat vähäisiin kauppamääriin ja niin syntyviin epävarmuuksiin todellisissa hinnoissa.

    Puukaupan suhteen eletään mielenkiintoista markkinatilannetta: Selluteollisuudella menee erittäin hyvin, erittäin alhainen kuitupuun hinta on vuoden sisällä lähtenyt jopa kohtalaiseen nousuun, mutta reunamarkkinoiden hinnat ovat ihan jotain muuta kuin Suomessa. Joku voisi tulkita ajankohtaisen hintatiedon (tai väärien hintojen esittämisen, Kauppalehti) häviämisen jotenkin liittyvän tähän suhdanteeseen. Kesälomiin voi vedota aina asiassa kuin asiassa. Etenkin, kun on näin hienot kelit.

    Nokian osakkeelle on kuitenkin osto- ja myyntikurssi löytynyt jopa jokainen arkipäivä.

     

  • jees h-valta

    Ex alkaa olla todela ex, se on huomattu jo aikaa.

    Jätkä

    Risumiehet rellestää…

     

    Jean S

    ”Ruotsin lisäksi puuta on lähtenyt Metsänhoitoyhdistys Karhun alueelta myös Saksaan ja Puolaan. Määriä tai hintoja Peltoniemi ei kerro.”

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mets%C3%A4/artikkeli-1.285312

    Nii-in. Miksikähän Peltoniemi ei kerro? Jotta MG ei ala tarjoamaan korkeampia hintoja mhy:n puista, vai? 😀 vai onko kenties kyseessä bluffi?

    pihkatappi pihkatappi

    No ei varmaan ole bluffi. Sinne Keski-eurooppaan menee varmaan vielä niin vähän puuta, että pelkäsi toimittajalta pääsevän hörönaurun. Sellufirmat ei kuitupuun hinnalla kilpaile, maksattavat tarvitsevansa lisäpuun sahapuiden hinnalla. Sellufirmalle koko tukkipuu kuituineen on yhtä arvokas, voisivat siirtyä kokorunko kauppaan, mutta reilu peli ei ole aina kannattavinta.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Metsäteollisuuden sivuilla edelleen viimeisin päivitys 25.6.

    Oliskohan jo aika alkaa julkaista tilastoa ilman Stora Ensoa? Minä alan jo hyvin vahvasti epäillä että tilastoinnin julkaisun lopettamiseen on raadollisempiakin syitä kuin Storan tietokone ongelmat.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    TTL

    Storan tiedonsiirto-ongelmissa voi olla totuuden siemen siihen, että ajankohtaisia markkinahintoja ei ole julkaistu. Niihin on ainakin hyvä vedota.

    Jos hieman mietitte, niin kuten Taneli kirjoitti, olisi hintatietojen julkistaminen onnistunut ilman Storaakin.  Vaihtoehtoja ainakin kolme. 1) Hinnat olisi voitu julkaista vain ilman Storan kauppoja. 2) Storan kaupoista olisi voitu tehdä esimerkiksi historiaan perustuva laskennallinen korjaus. 3) Stora tekee viikossa luokkaa 400 puukauppaa koko maassa. Tällaisen datamäärän siirtäminen manuaalisesti käy lähes kädenkäänteessä. Vain vähän hyvää tahtoa ja muutama työtunti.

    Puu on kansallisesti tärkein luonnonvaramme. Näin edelleen kuulutan puolueettoman ja nopean hintatilastoinnin perään. Lisäksi edes muutamalla johdannaiselle (optiot, futuurit) saataisiin puukaupan tulevaisuuden odotukset rehellisest kaikkien tietoon. On mielenkiintoista miettiä, jos Amerikassa appelsiinimehun hintatiedot myöhästyisivät tunnilla, niin kuinka moni mies istuu oikeudessa ja mahdollisesti linnassa sen jälkeen. Saati, että ne myöhästyvät kaksi kuukautta. Täällä tietysti vastaavaa lainsäädäntöä puukaupppainformaation suhteen ei ole.

    Stora on kesän aikana ollut aktiivinen ns. ”hintatiedottomien”  metsänomistajien kuten metsäyhtymien ja perikuntien  suhteen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mistäs saadaan energiapuuta lämpölaitoksille jos puun hinta käy niille liian kalliiksi ts. jos energiapuun hinta nousee kuidun vanavedessä?

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsä/artikkeli-1.287058

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    A.Jalkanen:

    ”Mistäs saadaan energiapuuta lämpölaitoksille jos puun hinta käy niille liian kalliiksi ts. jos energiapuun hinta nousee kuidun vanavedessä?”

    Nytkö jo on enrgiapuun liian korkea hinta ongelmana. Tähänastihan se on ollut niin että se hinta on muodostunut melkein pelkistä korjuukustannuksista, ei metsän omistajelle ole jäänyt mitään.

    Tämä siis silloin kun emrgiapuu nyt on yleensä sattunut kaupaksi menemään.

    Kyllähän Suomen metsätaloudella on aivan muut ongelmat kuin korkea hinta, päällinmäisenä. Enrgiapuussa nimenomaan pitäisi ensin päästä jonkinlaiseen tasaiseen kysyntäänkin edes.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Puuki

    Energiapuun kantohinta on ollut tosiaankin ”alle kasvatuskulujen” jo iät ja ajat; muutama euro.   Käyttöpaikalla e-puusta on saanut n. 17 € /MWh  . Sähkön myyntihinta n. 40 €/ MWh + mahdollisesti tuet päälle (?).

    Metsuri motokuski

    Niin ja nykyiselläkään hinnalla ei tahdo kannattaa puuhakkeella sähköä tehdä. Meillä iso voimalaitos seisoo juuri sen takia kun hakkeella tuotettu sähkö on liian kallista. Sen jälkeen sitä voidaan tehdä kun kaukolämpöä aletaan tarvtsemaan asuntojen lämmitykseen ja sähkö tulee sivutuotteena.

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 290)