Keskustelut Puukauppa Puunhinta jatkaa nousuaan

  • Tämä aihe sisältää 294 vastausta, 51 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta, sitten TTL toimesta.
Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 290)
  • Puunhinta jatkaa nousuaan

    Merkitty: 

    Media ja Metsäteollisuus ry ovat menneet ”lakkoon” ajankohtaisten puunhintojen esittämisessä tai julkaisevat ilmeisesti täysin vääriä hintoja kuten Kauppalehti. Ainoastaan MHY:n tilastoinnista voi päätellä hintakehityksen olevan nousevaa.

    Heinäkuussa ei (jostain kumman syystä) tehdä puukauppaa samaan tahtiin kuin kesäkuussa, mutta eivät heinäkuunkaan kaupat täysin onnettomia ole. Lähes satamiljoonaa euroa vaihtaa omistajaa. Tilastoijat tai niiden julkistajat vetoavat vähäisiin kauppamääriin ja niin syntyviin epävarmuuksiin todellisissa hinnoissa.

    Puukaupan suhteen eletään mielenkiintoista markkinatilannetta: Selluteollisuudella menee erittäin hyvin, erittäin alhainen kuitupuun hinta on vuoden sisällä lähtenyt jopa kohtalaiseen nousuun, mutta reunamarkkinoiden hinnat ovat ihan jotain muuta kuin Suomessa. Joku voisi tulkita ajankohtaisen hintatiedon (tai väärien hintojen esittämisen, Kauppalehti) häviämisen jotenkin liittyvän tähän suhdanteeseen. Kesälomiin voi vedota aina asiassa kuin asiassa. Etenkin, kun on näin hienot kelit.

    Nokian osakkeelle on kuitenkin osto- ja myyntikurssi löytynyt jopa jokainen arkipäivä.

     

  • Visakallo Visakallo

    Puukauppaa on tehty alkuvuonna Päijät-Hämeessä ennätystahtiin. Päijät-Hämeen metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtajan Jari Yli-Talosen mukaan kysyntä on ollut kovaa ja puun hintatasot ovat olleet koko vuoden nousussa. Kysyntä näkyy jatkuvan poikkeuksellisen hyvänä myös lomien jälkeen, ja kohdistuu kaikkiin puutavaralajeihin sekä hakkuutapoihin. Nykyisillä myyntimäärillä ja hintatasolla ollaan Päijät-Hämeessä rikkomassa vuositasolla reilusti 100 miljoonan euron kantorahatulot. Viimeksi näin kävi vuonna 2007. Metsänhoitoyhdistyksen hintaseurannassa tukin hintataso on vuoden aikana kirinyt poikkeuksellisesti, nyt harvennustukista saa lähes saman hinnan kuin vuosi sitten päätehakkuutukista. Kuidun hintatasot ovat myös vahvistuneet 10%.

    Uusia energiapuukohteita tarvitaan nyt runsaasti ja niitä korjataan parhaillaan tulevien vuosien tarpeisiin. Metsänomistajalle maksetaan muutaman euron kuutiohinta, ja lisäksi kohteille saa useimmiten kemera-tuen (430 e/ha). Kuitupuun hinta on vahvistumassa, joten jatkossa tullaan korjaamaan näitä kokopuuvaltaisia kohteita myös niin sanottuna integroituna korjuuna.

    Itä-Häme

     

    Tolopainen Tolopainen

    Päijät-Hämeessä hakattiin metsiä yli kasvun jo viime vuonna ja vauhtisokeus vain pahenee.

    Visakallo Visakallo

    Täytyyhän sitä toisillekin maakunnille antaa sitten jossain vaiheessa mahdollisuus!

    Visakallo Visakallo

    Koneellinen energiapuuhakkuu on tarkoitus taas laittaa lähiaikoina käyntiin. 10-15 hehtaaria parikymppisiä, etupäässä kylvömänniköitä ja pari kuuselle istutettua aluetta on nyt vuorossa. Nämä ovat jatkoa niille alueille, joissa kesäretkeläisten kanssa käytiin. Energiapuun osoite vaihtui täällä Jyväskylästä Lahteen, jossa sen tarve on uuden suuren biovoimalan myötä mittavaa.

    suorittava porras suorittava porras

    Kuinkahan sen koneellisen energiapuunkorjuun lopulta käy. Kovin moni yrittäjä joutui siinä tohussa taloudellisiin vaikeuksiin ja pisti pillit pussiin vapaaehtoisesti tai pakosta. Resusseja on oikeankin puutavaran korjuuseen niukasti ,joten energiapuita en kannustaisi  varta vasten kasvattamaan.(=laiminlyömään taimikoiden hoitamista) Varsinkin työvoiman kohdalla tilanne on se ,että kaikki osaavimmat kuljettajat tarvitaan ainespuun hakkuille ,jotta tarvittava työmäärä saadaan tehtyä . Risukoihin tuskin riittää ammattitaitoista työvoimaa .

    Jätkä

    Energiapuusavotta, jos sellainen järkevästi järjestyy, syntyy vain metsään, jossa suorittavaa kompaten – taimikonhoito on lyöty laimin. mielestäni energiapuutili maksetaan saman metsän ainespuutilistä sillä hetkellä, kun energiahakkuu tehdään. Kaikki se energiapuu, mitä metsästä tuossa vaiheessa otetaan, on pois ainespuukertymästä, joka metsässä olisi oikea-aikaisten hoitojen ansiosta.

    Kuitenkin tilanne tällä hetkellä on sellainen, että metsistä saadaan kyllä puuta teollisuuden haluamat määrät jopa nykykalustolla ja kaivelemalla peräkammareista kuskit, jotka ovat sinne linnoittautuneet.

    En ymmärrä sitäkään, että nyt kiimoissaan ostetaan ja hakataan vain alle sadan kilometrin säteellä puuta. Stdeemi on ihan EDIT Puutavara-auto tuo melko edullisesti puukuorman vielä toisen sadan kilometrin päästä, kunhan lasketaan kuutiota kohti tuon kuljetuksen hinta.

    On hölmöä jättää matalasuhdanteeseen kauempana olevat leimikot, kun silloin pitäisi nuukailla kustannuksissa.

    harrastelija harrastelija

    VR kuljettaa pitkältä matkalta puuta edullisemmin kuin rekka, jos purkupaikka on tehtaan alueella. Täältä periferiasta on mahtava näky, kun 50-60 puuvaunuletka lähtee Kontiomäen terminaalista etelää kohti!

    Visakallo Visakallo

    Suorittavan suunnalla energiapuuasiat ovat toisella tolalla kuin täälläpäin, missä energiapuuhakkuut ovat olleet aivan luonnollinen osa puunkorjuuketjua jo 2000-luvun alkupuolelta ja toiminta jatkuu ja kehittyy koko ajan.

    Jätkä

    Visalla on siis sama kaktiikka kuin Jeessillä, eli laistetaan taimikonhoidossa niin pilkälle kuin voidaan.

    On tosin ihme, jos energiapuun kavattaminen on kannattavampaa kuin kuidun ja tukin. Jokainen energiapuumotti on pois ainespuupinosta.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Nyt Suorittava ja Jätkä eivät tiedä mistä puhuvat. Olemme porukalla todenneet ettei Visakallon metsissä ole mitään rästejä ja laiminlyöntejä. Jos sieltä energiapuu savottaa tehdään, niin edellä mainitut herrat voisivat mennä paikanpäälle katsomaan, oppisivat jotain utta. Eli sen että energiapuu savottaa tehdään hyvin hoidetuistakin metsistä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 290)