Keskustelut Puukauppa Puunhinta jatkaa nousuaan

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 290)
  • Puunhinta jatkaa nousuaan

    Merkitty: 

    Media ja Metsäteollisuus ry ovat menneet ”lakkoon” ajankohtaisten puunhintojen esittämisessä tai julkaisevat ilmeisesti täysin vääriä hintoja kuten Kauppalehti. Ainoastaan MHY:n tilastoinnista voi päätellä hintakehityksen olevan nousevaa.

    Heinäkuussa ei (jostain kumman syystä) tehdä puukauppaa samaan tahtiin kuin kesäkuussa, mutta eivät heinäkuunkaan kaupat täysin onnettomia ole. Lähes satamiljoonaa euroa vaihtaa omistajaa. Tilastoijat tai niiden julkistajat vetoavat vähäisiin kauppamääriin ja niin syntyviin epävarmuuksiin todellisissa hinnoissa.

    Puukaupan suhteen eletään mielenkiintoista markkinatilannetta: Selluteollisuudella menee erittäin hyvin, erittäin alhainen kuitupuun hinta on vuoden sisällä lähtenyt jopa kohtalaiseen nousuun, mutta reunamarkkinoiden hinnat ovat ihan jotain muuta kuin Suomessa. Joku voisi tulkita ajankohtaisen hintatiedon (tai väärien hintojen esittämisen, Kauppalehti) häviämisen jotenkin liittyvän tähän suhdanteeseen. Kesälomiin voi vedota aina asiassa kuin asiassa. Etenkin, kun on näin hienot kelit.

    Nokian osakkeelle on kuitenkin osto- ja myyntikurssi löytynyt jopa jokainen arkipäivä.

     

  • Jätkä

    Kun kuusikko on hyvällä pohjalla hieman ylitiheänä, mutta kaksi kertaa harvennettuna vaihtelevassa Keski-Suomalaisessa tai Pirkanmaalaisessa maisemassa varttunut avohakkuuvaiheeseen, niistä tehtii vanhoilla mitoilla aina, ellei korkealla ollut jotain virhettä: Kolme 61 dm:n tukkia. Sitten katsottiin, millaiset tukit apteerataan latvaosuudesta. Niistä olisi mukava pätkiä sorvipöllejä ja tietenkin tukkejakin. Ne kolme ensimmäistä tukkia olivat lähes oksattomia. Suurin vaiva oli kääntää sen verran, että sai pituuden merkittyä pöllin latvapäähän.

    Ja maasto niin kivistä, että ajokoneessa joka pyörän täytyi vetää ja lisäksi linkkuniveltä jatkuvasti käytettävä kivien yli kiipeämiseen. Niissä ei pidä edes ketjut, mutta suojaa ne renkaita.

    Visakallo

    harrastelija: ”Millä alueella sorvitukkia ostetaan?”

    Nopeakasvuiset, järeät puut niitä kuusensorvaajia kiinnostaa. 100-200 km säteellä tehtaasta hakevat. Täältä ovat yleensä lähteneet alle sadan kilometrin päähän.

    Korpituvan Taneli

    Ketjun alkuperäiseen aiheeseen:

    Nyt Metsälehti makasiinissa kerrottiin selityskin tuohon puun hintatilastojen puutteeseen. Yhden suuren ostajan ATK-ongelmat. Ei saada tilastoihin liittämiskelpoista dataa.

    OK! Sattuuhan sitä, mutta kovin sopivaan saumaan puun ostajien osalta toki sattui. Jos ongelma saadaan korjattua lähiaikoina niin silloin on ajettu jo kuitenkin kaksi kuukautta sammutetuin lyhdyin.

    Kysyä sopii kumpaa tämä katko hinnalle teki. Hinta mahdollisesti nousi vähemmän kun myyjällä ei ollut tietoa hintakehityksestä. Toinen mahdollisuus että ainakin osa myyjistä vaati hyvinkin korkeaa hintaa juuri siihen perustuen että hinta on nousussa, mutta yleisesti ei tiedetä kuinka paljon. Jälkimmäisessä tapauksessa olisi siten tullut myös merkittäviä hintaeroja myyjien välille

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    oksapuu

    Jep…

    Eiköhän tuo liene yleisesti tiedossa että Enso uusii tietojärjestelmäänsä. Suurempi ongelma on että kauppakirjaan kirjatut tiedot ei siirry moton matriisiin ja tulee ylläreitä…

    Tolopainen

    Yllätys puukaupassa olisi että ylläreitä ei tulisi. Onko nuo ostomiehet muuten palkattu tekemään kauppoja vai estämään niitä. Vai mihin näitä kuutioita muka tarvitaan.

    pikkutukki

    Joko kohta tulee uutista nollarajan siirtymisestä , ostoalueitten laajentamisesta ?

    Jean S

    Keskustelin kuiduttavan teollisuuden erään yrityksen ostomiehen kanssa eilen 5 ha ensiharvennuksesta, joka on sitä pieniläpimittaisempaa ja tiheämpää laatua. Ostomies sanoi, että nyt ostetaan lähinnä aukkoa ja kakkosharvennusta, koska tarvitaan mahdollisimman paljon puuta. Noususuhdanne ei siis siirräkään nollarajaa susirajan suuntaan kuten voisi kuvitella, vaan strategia on ilmeisesti, että nyt pyritään pikemminkin hakkaamaan tehtaan ympäristöstä kaikki sileäksi, jotta saadaan noususuhdanteeseen mahdollisimman nopeasti ja halvalla mahdollisimman paljon kuutioita.

    Tämä pitää kai ymmärtää niin, että metsäteollisuus laskee kysyntähuipun jäävän lyhytaikaiseksi. Muutenhan olisi varsin lyhytnäköistä toimintaa hakata kaikki hyvät leimikot ensin ja siirtyä sitten vasta soiden ja tiettömien taipaleiden takana oleviin talvileimikoihin, joita allekirjoittanut ei edes omista.

     

    Puuki

    Talvileimikoiden hakkuu nyt olisi muutenkin ”melko” lyhytnäköistä.

    Missä muuten susraja on ? Melko etelässäkin on jo susia.

    Ostomies on vain ollut kaukaaviisas ja tingannut eh:n hintaa alemmas jutuillaan. Ei kannata mennä halpaan.

    A.Jalkanen

    Mhy:n edustaja kertoi sellaisesta ilmiöstä että talvileimikoiden kauppa ei ole viime vuosina laskenut hintoja. Lieneekö tämä yksi merkki korkeasuhdanteesta. Varmaan ns. normaalit ajat pian palaavat, eli leimikkotekijät näkyvät puun hinnassa.

    Visakallo

    On varmasti näinkin, ja toinen syy on siinä, että metsänomistajat myyvät nykyisin enemmän kesäleimikoita sieltä mistä niitä voidaan korjata. Kun puuta on kuitenkin saatava tasaisesti tuotantoon ympäri vuoden, talvileimikotkin kelpaavat, ja niistä saa jopa rahaa. Eelleen on kuitenkin niin, että hyvin hoidetut leimikot kiinnostavat ostajia eniten niin kesällä kuin talvellakin.

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 290)