Keskustelut Puukauppa Puunhinta jatkaa nousuaan

  • Tämä aihe sisältää 294 vastausta, 51 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta, sitten TTL toimesta.
Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 290)
  • Puunhinta jatkaa nousuaan

    Merkitty: 

    Media ja Metsäteollisuus ry ovat menneet ”lakkoon” ajankohtaisten puunhintojen esittämisessä tai julkaisevat ilmeisesti täysin vääriä hintoja kuten Kauppalehti. Ainoastaan MHY:n tilastoinnista voi päätellä hintakehityksen olevan nousevaa.

    Heinäkuussa ei (jostain kumman syystä) tehdä puukauppaa samaan tahtiin kuin kesäkuussa, mutta eivät heinäkuunkaan kaupat täysin onnettomia ole. Lähes satamiljoonaa euroa vaihtaa omistajaa. Tilastoijat tai niiden julkistajat vetoavat vähäisiin kauppamääriin ja niin syntyviin epävarmuuksiin todellisissa hinnoissa.

    Puukaupan suhteen eletään mielenkiintoista markkinatilannetta: Selluteollisuudella menee erittäin hyvin, erittäin alhainen kuitupuun hinta on vuoden sisällä lähtenyt jopa kohtalaiseen nousuun, mutta reunamarkkinoiden hinnat ovat ihan jotain muuta kuin Suomessa. Joku voisi tulkita ajankohtaisen hintatiedon (tai väärien hintojen esittämisen, Kauppalehti) häviämisen jotenkin liittyvän tähän suhdanteeseen. Kesälomiin voi vedota aina asiassa kuin asiassa. Etenkin, kun on näin hienot kelit.

    Nokian osakkeelle on kuitenkin osto- ja myyntikurssi löytynyt jopa jokainen arkipäivä.

     

  • jees h-valta

    Minä kyllä näen pystykuivia kuusia joka ilta. Tosin ne hiukan taas näköetäisyydeltä vähenivät yhden hätähakkuun myötä. Toki jotkin kuusilajit jotenkuten vielä menestyy mutta onko niillä jalostusarvoa aivan kotoiseen verrattavissa määrin. Kait se katsomusero johtuu siitä että katselen välillä Satakunnan ja silloin tällöin vain Päijät-Hämeen laakeita. Josta kuuset on muuttaneet jo jalostukseen ja männytkin menee perässä hyvää kyytiä.

    Visakallo Visakallo

    Itävaltalaista, saksalaista, puolalaista ja romanialaista kuusta on suomalaisten talojen rungoissa ja seinissä enemmän kuin moni arvaakaan, eli kyllä niillä eteläisemmilläkin kuusilla jalostusarvoa näkyy olevan.

    Jätkä

    Mutta Visakallo. Oletko seurannut Televiissiosta Luonto-ohjelmaa? Sieltä uutisvirta valtaa koko Harjavallan niin, että kenenkään siellä ei pidä kuunella mitään muuta. Etelä-Euroopassa kasvaa sellaisia kuusikoita, että täällä olevista hyvistäkin kuusikoista voi käyttää nimitystä: Perseensuteja.

    Nuo jotkut Pellet eivät noteeraa näköjään lainkaan sitä, kuinka paljon huiskitaan pikkutukkia ja parruaihiota kuituun, vaikka ne ovat tavaraa, jota tehdään – ei suinkaan juurikaan päätehakkuukuviolta, jos se on hoidettu aikaisemmin niin kuin pitääkin, vaan hoitamattomista päätehakkuukuvioista, joissa on alus- ja välipuut jäljellä, joiden paksuus ei riitä tukin mitalle, mutta on monesti sen kokoinen, että kun se tehdään, niin latvakuitua ei sitten enää tulekkaan.

    Kun noiden tuotteiden kantohinta on 5 – 10 € korkeampi, kuin kuituun hakattuna, on vaikutus merkittävä. Tollo motokuski toki tekee tukista pikkutukkia ja on olevinaan ammattilainen.

    Meillä on tuossa valtatien varrella suosittu ruokailu- ja taukopaikka, jonka pihassa näkee lähes joka päivä uhdistelmiä, joiden päällä on täysi parrukuorma. Nättiä tasalaatuista mäntyparrua ja ostaja ja myyjä nauttivat.

    Myös monesti karannut ensiharvennusleimikko, jossa päävaltapuut ovat jo tukin kokoisia, mutta poistettavat puut eivät. Harjavallan hanu listii tietenkin sieltä kaikki päävaltapuut ja jättää kolmetuhatta runkoa hehtaarille kehittymään tukkikoolle.

    Kirjanpainajien joukkoesiintymiset ovat poikkeuksetta ihmisen syytä, ei helteiden tai vesisateiden.

    puunhalaaja

    SAK:n lakimies radion uutisissa (klo 16.00 uutisissa ainakin) väläytti metsämaan kiinteistöveroa. Se olisikin tehokas tapa lisätä puuta markkinoille ja laskea samalla sen hintaa.

    Kurki Kurki

    Viimeksi vuonna 2006 täällä Länsi-Kainuussa hieskoivut kellastuivat kuivuudesta jo elokuun alussa. Eivät ne kuivuneet ja kuolleet enintään muutamia latvoja kuivui. Mitähän Visakallo tarkoittanee kuivumisella? Tänä kesänä täällä  satoi Juhannuviikolla 50 mm ja sen jälkeenkin on tullut 20mm, mutta kahteen viikkoon ei ole satanut tällä kohtaa yhtään. Lämpöä on ollut melkein joka päivä 30 astetta. Koivut ovat hämmästyttävän syvän vihreitä ja tuuheita eikä koivunruostetta missään, mikä on harvinaista. Yhtään kellastunutta koivua en ole nähnyt Oulun läänin alueella enkä nähnyt viime sunnuntaina reissulla Rovaniemelle Kuusamon kautta ja takaisin läntistä reittiä.

    Jovain Jovain

    Muistelen joskus kerrotun, että kuusi on herkkä lämpötilavaihteluille. Sen mukaan juuriston lämpötila ei saisi nousta yli 25 (20?) asteen, siitä seuraa vaikeuksia kuuselle.  Ainakin kuusen siemenen karistuslämpötila ei saa nousta yli 25 asteen. Valkuaiset muuttaa muotoaan ja sillä on vaikutusta itämiseen

    Jos näin on, kuivuuden lisäksi myös kuumuus vaikuttaa kuusikoiden kestävyyteen, altistaa tuhoille, asettaa haasteita taimihuollolle ja kuusen kylvölle, jota on vaikea saada onnistumaan. Kuusi on biologisilta ominaisuuksiltaan varjopuu.

    Männyn sietämät lämpötilat ovat paljon korkeammat, veikkaisin jotain 40-50 astetta.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Muistelen maanviljelijä kaudeltani että siemenviljan kuivauksessa oli ehdoton yläraja lämpötilalle 52 astetta, juuri näden valkuaisaineiden muutosten takia. Viisasta lienee kaikilla siemenillä pitäytyä siellä 40 asteen kieppeillä. Jos jostain siemenistä on alempia suosituksia, niin niitä on syytä noudattaa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

     

    Rane2

    Siemenviljan kuivauksessa nyrkkisääntö kuivausilmalle on 90 astetta miinus siemenen kosteus,eli ei ihan noin tarkkaa ole.Siis kuivureissa joissa vilja kiertää.

    Puunhalaajan huomio SAK:n kiinteistövero kannanotosta ei ole yllättävä.Kertoo kylläkin että uuden punavihreän hallituksen ohjelman pohjustus julkisuudessa ja somessa on  alkanut todenteolla.

    Visakallo Visakallo

    Kurki: ” Mitähän Visakallo tarkoittanee kuivumisella?”

    Tarkoitan kuivumisella, että lehdet eivät ole menneet puissa normaalin keltaisiksi vaan ruskeiksi. Puu on siinä vaiheessa vainaa. Olot ovat nytkin eri puolilla valtakuntaa erilaiset. Täällä Päijät-Hämeessä tuli mieleen, vaikuttiko lehtipuiden normaalia runsaampaan kuolemiseen yli vuoden kestänyt todella märkä kausi, joka hyvin äkisti vaihtui kuivuuteen. Maapohjan kovettuminen on saattanut näin vaikuttaa lehtipuiden vedensaantiin.

    Jovain Jovain

    Kuusen siemenen karistuslämpötila alle 25 astetta on muistaakseni siemenhuollon (Tapion) antama raja-arvo.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 290)