Keskustelut Puukauppa Puunhinta 2024

Esillä 10 vastausta, 311 - 320 (kaikkiaan 717)
  • Puunhinta 2024

    <p>Mainoksia yhtiöiltä tuplabonuksista harvennuksille kun teet kaupan vuoden loppuun mennessä ja muita kylkiäisiä. <br />Tiedä tässä , tekiskö kaupan enska ja toka harvennuksista vai odottasko ens vuoden puolelle..?</p><p>Mitä ajatuksia tulee muille palstalaisille?</p>

  • TTL

    Ilmeisesti kuitupuun hinta on ”pysyvällä” nousu-uralla, jos tuo AKT:n lakko ei ole ikuinen.

    UPM oli esimerkiksi aktivoitunut Viron valtionmetsien puuhuutokaupoissa ja osti havukuitua Sillamäen satamaan 69 euroa kuutio. Virossa syksyllä kuitujen hinnat notkahtivat, mutta alkoivat joulukuussa taas nousta.

    Metsävähennyksen nostaminen 75 %:iin tuo myös oman värinsä puukauppaan ja tilakauppaa. Hallitusohjelmassahan tuo nosto on ja vuodenvaihteen neuvotteluissa käsittääkseni vaan lykättiin vuoteen 2025. Tosin metsävähennystä käytetään yllättävän vähän puukaupoissa.

     

    Visakallo

    Mihinkäs niitä puita kohta tarvitsee, kun kaikki yhtiöt aikovat pistää tehtaitaan kiinni. Tätähän saattaa jatkua kesään tai jopa syksyyn asti.

    Puuki

    Työpaikat metsäteollisuudessa vähenee lakkojen ansiosta mutta e-puuta tarvitaan edelleen.  Kuitu-ja tukkipuuta menee vientiin pyöreänä entistä enemmän.

    Puun hinnasta ne selluköpien ym. palkankorotusrahat on otettu aiemmin jo vuosikymmenten ajan, kun puun hinnat pysy samoina jatkuvasti.

    Perko

    Saako metsänomistaja määrätä myyntihinnan puilleen?
    Metsänomistaja  voi  määrätä loppupelissä puun hinnan.   Myyjä  voi nostaa tai laskee hintaa olla  myymättä  jos ostaja ei suostu pyydettyä hintaa maksamaan.  Toinen asia on  ostaako sen joku. No, miksi ei ostaisi? Ostajat ovat sopineet välttää ostoja  polkeakseen hintaa.     Mikäli ostaja tarvitsee  niin on hän siitä myös valmis maksamaan.

    Teollisuuden käyttämällä massanmäärän vaihtelulla ei ole ollut  selvää vaikutusta  puunhintaan.   Asiaa on tutkittu.    Myynnin osaamattomuus ja  esim. ostajalle vähäisellä käsirahalla annettu valtuudet tehdä puskurivarastoja myyjän metsään vuosiksi myyjä  sallii ostajalle riskittömän edun.  Muutaman ostajan ja  600 000 myyjän joukosta yhden kyvyt  kamppailla  harjaantuneen koulutetun ostajan kassa ovat mitättömät.

    Myynnistä lähes puolta hallitsee yksin valtio.  Valtio voi manipuloida poliittisella tahdolla polkien hintaa tumppauksellaan. Kilpailu puuttuu kun ostajat voivat kartellisoitua piilossa.  Yhtiöt ostavat toisilleen  vaihtaen lajikkeita keskenään on kartellia vastaava menettely.  Myyjien kesken  hintasopimus on lailla kielletty. Yrityskohtainen kaupankäyntihinta on jokaisen omassa hallinnassa. Koivulle tai kuuselle ei saa olla missään määrättyä hintaa!

    A.Jalkanen

    Ei ole määrättyjä hintoja, mutta on Metsäteollisuus ry:n keräämiä tilastoituja toteutuneita hintoja. Ne määräytyvät kysynnän ja tarjonnan mukaan. Mhy auttaa haluttaessa myyjää kilpailuttamaan kaupat. En tiedä olisiko netin puukauppapaikka kuutiossa mahdollista asettaa leimikolle minimihinta ja ostajat sitten huutaisivat sen päälle, mutta ei se kovin paljon muuttaisi nykyistä käytäntöä.

    Visakallo

    Mitä mieltä Perko on 90-luvulle asti jatkuneesta hintasopimus-ajasta? Oliko se mielestäsi parempi, vaiko huonompi systeemi kuin nykyinen?

    mehtäukko

    ”…Myynnin osaamattomuus ja  esim. ostajalle vähäisellä käsirahalla annettu valtuudet tehdä puskurivarastoja myyjän metsään vuosiksi myyjä  sallii ostajalle riskittömän edun…”

    Otappa tuosta väittestä selvää ja tee rätinki?

    A.Jalkanen

    Niin: pystyvarasto voi olla ostajalle yhtä lailla myös tappio, jos ulos myytävän tuotteen hinta laskee puukaupan teon jälkeen ennen kuin puut jalostetaan. Tämä tappio on voinut realisoitua muutamalla sahalla viime vuosina.

    Perko

    Onkos se paha jos  tulee  ostajalle opetus  ja  ahneudesta takkiin?  Mites on, osaako mhy  myynnin ?     Yhtiöt  ovat  saaneet  rakennettua tilaa koskevat  karttaohjelmat   joissa  on hinnoiteltuna  myyntiin houkuttelut, lisäksi  lantaasille toimintaohjeet !

    Kuution  aloitus  on hyvä ja kiitettävä apu jota  tulee korjailla ja uudistaa.

    Panu

    Metsänomistaja ei voi sanella hintaa, koska samaa tavaraa on joka puolella kaupan ja paljon. Ostajan talouteen ei olisi mitään käytännön merkitystä ostaa joltain pieneltä myyjältä puut vaikka tuplahintaan kuten ulkomailta on ostettukin. Mutta kun tämä kotimaassa maksettu tuplahinta kerrotaan naapureille, nettipalstoille ym. niin kaupanteko saattaa pysähtyä.

Esillä 10 vastausta, 311 - 320 (kaikkiaan 717)