Keskustelut Metsänomistus Puun pystykauppa on korruptiota

  • Tämä aihe sisältää 106 vastausta, 28 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 9 vuotta sitten Nimetön toimesta.
Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 106)
  • Puun pystykauppa on korruptiota

    Puun pystykauppa on ristiriidassa talouselämän sääntöjen kanssa. Puuta ostetaan ehdolla, että puunmyyjä vastasuorituksena ostaa korjuutyön puunostajan korjuupalvelulta. Korjuutyön hinta peritään puunmyyjältä pimeästi vähentämällä se puun bruttohinnasta, tehdashinnasta. Puun myyjä ei tiedä bruttotuloaan eikä siitä vähennettyjä kustannuksia. Hän saa tietää vain jäännöksen, jota nimitetään kantohinnaksi (http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/).

    Pystykauppa on todettu korruptioksi arvostetussa englanninkielisessä metsäalan oppikirjassa näin: ”Puun pystykauppa on täydellinen – ehkä paras – korruptiota aiheuttava ja ylläpitävä järjestelmä”.

    Muissa Euroopan maissa ei ole pystykauppoja. Puukaupat ovat tienvarsi- ja tehdaskauppoja ja puun toimittavat jalostajille pääosalta yksityiset yrittäjät.

    Metsäyhtiöiden metsäosastot periytyvät hevoskaudelta, johon aikaan puunhankintaan liittyi kämppien ja hevostallien rakentamista ym. Nykyisin metsäosasto on tarpeeton rasite.

    Pystykaupan korruptio tulee siitä, että metsäosastolta puuttuu liiketaloudellinen tulosvastuu. Vastuuta puunkorjuun kustannuksista ei ole, sillä metsäosasto vähentää kaikki korjuun kulut puunmyyjän bruttotulosta. Vastuuta yhtiön puukustannuksistakaan ei ole, sillä puu luovutetaan tehtaalle hankintakustannuksilla. Puunhankinnan kulut, noin 600 miljoonaa euroa, ovat isännätöntä rahaa, koska maksaja nukkuu. Puunmyyjä ei tiedä, että hän on kustannusten maksaja pystykaupan puunkorjuussa.

    Puunmyyjän bruttotulosta vähennettyjä puunhankinnan kuluja voidaan manipuloida rajattomasti, sillä vähennysten ei tarvitse vastata todellisia kustannuksia.

    Kuluvähennysten manipuloinnilla säädellään jäännöskantohintaa, jolla ohjataan puunmyyjiä haluttuun käyttäytymiseen puukaupoissa. Korkealla jäännöshinnalla palkitaan puunmyyjiä pystykaupoista, avohakkuista ja puun kesäkorjuusta. Matalalla jäännöshinnalla rangaistaan hankintakaupoista, poimintahakkuista ja talvikorjuun vaatimuksista.

    Lauri Vaara

  • kepa

    Oli tuossa parivuotta sitten syksyllä harvennuskauppa otin tarjouksia.Saha makso kuidusta 16e kun sellufirma tarjos 12e.Ei tarvinnu miettiä kummalle myy vaikka ois bonuksia saanukki.Toki myös tukit ja parrut oli parempia sahalla.

    Lauri Vaara

    Kylläpä tässä keskustelussa osataankin tehdä yksinkertaiset asiat monimutkaisiksi. Mitä tapahtuisi, jos tänään kiellettäisiin pystykaupat kilpailulain vastaisina?

    Huomenna lainmukainen ja korruptiovapaa puukauppa olisi tällainen. Ensin puunmyyjä ja metsäyhtiö tekisivät puusta ”hankintakaupan” ja sen jälkeen samat sopijapuolet puunkorjuusta urakointisopimuksen. Puunkorjuun ja kuljetuksen järjestäminen säilyisi ennallaan metsäyhtiön työnä.

    Ylihuomenna puunmyyjä tekisi metsäyhtiön kanssa ”hankintakaupan” ja metsänhoitoyhdistys kilpailisi sen korjuusta metsäyhtiön kanssa. Puunmyyjä hyväksyisi yhdistyksen korjuupalvelun. Puu luovutettaisiin metsäyhtiölle puukaupassa sovittuna ajankohtana ja metsäyhtiö järjestäisi puun kuljetuksen käyttäjille.

    Viikon kuluttua metsänhoitoyhdistys ehdottaisi arvokkaan leimikon myyjälle suoria kauppoja eri puutavaralajien ostajien kanssa. Arvopuut, esimerkiksi pylväät, myytäisiin pylväiden viejälle, sahatukit paikalliselle sahalle ja kuitupuu metsäyhtiöille. Puukaupat ja puiden kuljetuksen ostajalle järjestäisi metsänhoitoyhdistys. Metsäyhtiötä ei tarvittaisi puunhankinnassa lainkaan. Yhtiö olisi vain puun ostaja.

    Nämä esimerkkeinä vaihtoehdoista, jotka korruptiovapaa puukauppa tekisi mahdolliseksi. Vaihtoehtoja puukaupoille, puunkorjuulle ja kuljetukselle on loputtomiin.

    Lauri Vaara

    MJO

    Laurille.

    Korruptiossa lahjotaan esim. yksityistä henkilöä, jolloin lahjottava antaa lahjojalle säännösten vastaista etua.

    Minulle ei avautunut tämä korruptioasia. Voiusitko valaista vaikka vastaamalla alle oleviin epäselvyyksiin?

    Kuka on pystykaupassa lahjoja?
    Kuka on pystykaupassa lahjottava?
    Mikä on pystykaupassa lahjus?
    Mikä on pystykaupassa säännösten vastainen etu?

    Metsuri motokuski

    Itse olen jonkin aikaa toiminut metsähommissa ja myös hoitanut jonkin verran puun myyntejä eri isännille. Itse olen käyttänyt mhy:n korjuupalvelua. Siinähän korjuuosuus laskutetaan erikseen. Olen myös myynyt hankintapuuta sekä normaalia puukauppaa yhtiöiden välillä.

    En ole kertaakaan huomannut että olisin jostain jäänyt paitsi ja enkä ole huomannut korruptiota niin omissa toimissa kuin yhtiön toimissa.

    En ole myöskään huomannut että jos olisin hakkuutyöt teetättänyt jollain muulla kuin yhtiön hakkureilla niin tulos olisi ollut jotenkin parempi. Ulkopuolinen hakkuri käyttää koneyrittäjäliiton taksataulukkoa omassa työssään niin kuin yhtiöiden hakkaajatkin.

    En todellakaan ymmärrä mistä nyt tässä Vaaran aloitteessa on ongelma.

    Minusta nykyajan puunmyynnissä on niin paljon vaihtoehtoja kuin tarvetta on. ainakin minun tarpeisiin.

    jees h-valta

    Niin on kyllä minunkin tarpeisiini. Paitsi että tarvitsen vain pysty-ja hankintakauppaa. Toi eka kulkee puunostajan toimesta ja toka kulkee sillä maataloustraktorilla metsästä tien varteen.

    Kuitupuunkasvattaja

    Lauri Vaaran sanoma pitäisi ehkä kirjoittaa käyttäen uusia termejä kuten banaanivaltio, raaka-aineorientoitunut tuotanto, oligopolistinen raaka-ainehinnoittelu, passiivinen kartelli jne. Esimerkkejä voisi hakea Suomen ulkopuolelta ja muilta toimialoilta. Jospa asia saisi hieman enemmän ymmärrystä.

    Luulen, että ymmärrän ainakin osan Lauri Vaaran kritiikistä nykyistä raakapuukauppaa kohtaan Suomessa. Tällä kertaa Ruotsikaan naapurissa ei voi juuri tarjota metsänomistajan kannalta parempaa esimerkkiä.

    Kokonaisuutena kuitenkin tähänastiset kommentit osoittavat, että metsänomistajat (ja etenkin teollisuuden hankintaketjussa olevat) ovat varsin tyytyväisiä nykyisiin kauppatapoihin. Elikkä sama kyyti jatkuu. Ne jotka eivät ole tyytyväisi voivat tehdä hiljaisuudessa puuntuotantoa ja puukauppaa omien oppiensa mukaan, mutta Suomen nykyinen raakapuukartelli ei tietenkään ole helppo lähtökohta varsinkaan tavanomaisen kuidun myyjille.

    Rane

    Ilmeisesti pystykaupassa on annettu lahjuksena pipoja ja lippalakkeja.Ex oikeuskansleria Kai Kortetta mukaillen:lahjontaa ei ole jos pipo on kylmä ja lippis lämmin.Viileä lippis ja lämmin pipo taas ovat lahjontaa.

    Korpituvan Taneli

    MJO:lla hyviä selventäviä kysymyksiä Laurille.
    Kuitupuun kasvattaja on oikeassa että ”nykykielelle” varmaan pitäis kääntää.

    Kyllähän pystykaupan ja hankintakaupan hinnoissa on selvä ristiriita, mutta minkäs teet?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    hatelo

    Harvennushakkuut olen tehnyt monta monta vuotta ainoastaan hankintana hankkien itse motoketjun suoraan ilman välikäsiä töihin.Syynä on verotuksen tuntemus ja taskulaskimen käyttö.Mahdollisuus on näin myös kilpailuttaa korjuu,mutta urakoitsijoiden hyvin samanlaisen hinnoittelun vuoksi tärkein valintakriteeri on ollut harvennuksen laatu ja toisena se,mikä tuttu koneketju on milloinkin ollut vapaana.Hankintana saa metsään nopean harvennuksen ja plussana vielä,että ketju on isännällä töissä.

    Kuitupuunkasvattaja

    Tupla poistettu

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 106)