Keskustelut Puukauppa Puun ostot ovat hiipumassa Pohjanmaalla

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
  • Puun ostot ovat hiipumassa Pohjanmaalla

    Puun ostot ovat hiipumassa Pohjanmaalla edellisten vuosien tasosta. Poikkeuksellisesti molemmat osapuolet, metsänomistajat ja teollisuus, ovat samoilla linjoilla arvioissaan.

    Leuto talvi on jälleen hankaloittanut korjuuta, ja nyt tiet ja metsäpohjat ovat pehmentymässä nopeasti. Talvikorjuussa eletään viimeisiä hetkiä tänä talvena.

    Teollisuudella on kuitenkin hyvät varastot katkottuja puita odottamassa kuljetuksia tehtaille ennen kesää. Nyt niiden lisäksi ei haluta ostaa myöskään metsänomistajien tai metsänhoitoyhdistysten hankkimia ja kaatamia puita.

    Metsänomistajien puolella ollaankin erityisen huolissaan kuitupuun kohtalosta. Pelkät harvennuspuut eivät tahdo kelvata teollisuudelle.

    Ongelmat näkyvät myös energiapuun kaupassa. Vaskiluodon Voimasta kerrotaan, että sähkön hinta on alhaalla ja tuotanto vähissä. Lisäksi kivihiili on halpaa ja energiapuun tuki heikko. Puuta korvataan Vaasassa hiilellä ja Seinäjoella turpeella.

    Suurin energiapuun käyttäjä, Alholmens Kraft, on ajanut voimalansa alas viime perjantaina sähkön hinnan takia. Viime vuonna laitos seisoi maaliskuun ajan. Nyt toimitusjohtaja Roger Holm ei uskalla arvioida seisokin pituutta.

    Tukkipuussa kysyntä kohdistuu tällä hetkellä lähes yksinomaan mäntytukkiin. Sahoilla tuontantoa pidetään yllä, eikä mitään suurta sahatavaran kysynnän kasvua ole näköpiirissä.
    Yle Pohjanmaa

  • jhn6610

    Huomattu on. Syksyllä ostot seis. Koneketjuja kyllä töissä – suljettu piiri. Työttömät putsailee palstojaan vaan ei myytyä saa. Kuljetuskalusto turun puolessa ja kehä3lla lainassa. Kuvio jäsähtänyt.

    Kivelänhanttu

    Sama täällä kaakkoissuomessa. Puunostaja soitti, oli tietysti määrätty soittsmaan sopimusasjakkaille. Mäntytukki olisi kelvannut, minulla tarjolla talvileimikko harvennus ei kelpaa tälle talvelle. Toinen päätehakkuu kuusikko kelpaisi kesällä ehkä. Ylitarjonnan aikana ei pidä myydä huonosti kelpaavaa puutavaralajia, totesi J Juurikkalakin aikoinaan. Tasaiseen puukauppaan pyrittäessä nyt olisi mäntykuvioiden vuoro myydä.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Tein syksyllä pienen uudistushakkuu kaupan, ensi kesää ajatellen. Ei sitä nyt ihan käsistä repien ostettu, mutta sanoivat että aiemminkin saatettais hakata. Nyt kumminkin ostomies sanoi ettei ole mitään erityistä kiirettä heidän hakkuissa.

    Taitaa olla niin että tuo kysynnän hiipuminen on yleisempääkin. Tuskin se täällä Pohjanmaalla yksin on kiusana.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    metsänvartija

    Sama viesti tulee Keski-Pohjanmaalta. Energiapuu ei mene kaupaksi, eikö oikein muukaan.

    Kaukokuljetusta ei MV saa omillekkaan puille, nyt puu liikkuu 24 H päivässä. Kelirikon pelko syynä.

    Kumma kun teollisuus ei ymmärrä ajattaa puita talvella esim. junareki kuljetuksina asfaltti tien varteen niinkuin tehtii esim. 50-luvulla järven jäille.

    Hurja_H

    Huonolta näyttää.
    Tarjolla tienvarrella kuusitukkeja 40m3 ja kuitupuuta saman verran. Pyysin tarjoukset tarjoukset neljältä, yhdeltä sain tarjouksen. Muita ei kiinnostanut.
    Ja sitten suuryhtiöt vielä yrittävät estää energianpuun käyttöä.

    jees h-valta

    ”Villin” myyjän ongelma ja pieni erä pahentaa tilannetta. Yksi tarjousvastaus kuitenkin ettei hätiä mitiä Kaupoille vaan.

    Visakallo Visakallo

    Tekeekö joku puita tienvarteen ilman kauppasopimusta?
    Miten esim. tukkien mitat ja laatuvaatimukset määritellään?
    Itse en ole moista riskiä arvannut ottaa yli neljäänkymmeneen vuoteen.
    Siinä on ostajalla kaikki valtit käsissään.

    metsänvartija

    Ehkä oma puunjalostus…avaa oven oikeaan.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kun tässä Pohjanmaan tilanteesta erikseen avauksessa oli puhe, niin pannaan nyt näkyviin yksi positiinenkin asia.
    Ylistarolainen Luoman puutuote on lähtenyt elvyttämään Parkanolaista Marjolahden sahaa, joka on seissyt 7 vuotta.
    Nyt Voma Oy:n nimellä, syksystä asti toiminut saha käyttää pelkästään pikkutukkia. kaikki tuotanto menee emoyhtiön tarpeisiin.
    Tarkoitus on tuottaa 20 000 m³/v sahatavaraa, siihen tarvitaan 2,3 kertainen määrä pikkutukkia, eli 46 000 m³/v.
    Pienin latvaläpimitta 11 cm. Katkontapituuksista ei puhuttu mitään. Käyttökohteet ovat kuitenkin senverran pieniä mökkejä, että varmaan pituudetkin ovat ihan kohtuullisia.
    Omaa puunhankintaa ei aiota perustaa, puu ostetaan muilta puun ostajilta. Esim MHY mainittiin nimeltä

    Tämähän on tietenkin hyttysen pissan verran, verrattuna näihin suurhankkeisiin, mutta kuitenkin avaus positiiviseen suuntaan. Erityisesti pikkutukin markkinat ovat olleet hiukan satunnaiset.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)