Keskustelut Puukauppa Puun myyntivero puolitettava

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 95)
  • Puun myyntivero puolitettava

    Nykyinen kolmanneksen puukauppahinnan meno verottajalle on erittäin tehokas jarru puukaupoille ja hoitohakkuille. Siksi on aihetta palata reilut kymmenen vuotta sitten olleeseen käytäntöön muun myyntiveron puolittamisesta, mutta nyt käytäntö tulee tehdä pysyväksi.

    Tätä ehdotin kansanedustajana lakialoitteissani, joiden pohjalta hallitus antoi esityksensä asiasta, mutta poliittisen kompromissin tuloksena määräaikaisena siinäkin puolet ajasta vain puolikkaana. Oma esitykseni oli pysyvä puun myyntiveron puolittaminen, Tätä haluan nytkin.

    Puun myyntiveron puolittaminen on yksinkertainen ja helppo toteuttaa ja sen ymmärtää jokainen. Tätä voi perustella vahvasti kansantalouden hyödyillä, joita metsien hakkuut ja hoitohakkuut merkitsevät kaikkialla ja kaikille elinkeinojen sektoreille myös metsäklusterin ulkopuolella.

    Metsän puun myyntiveron puolittamisesta huolimatta tai juuri sen seurauksena verottaja saa enemmän verotuloja. Näitä tulee työ- ja yritystuloina, kun raha kiertää´koko maassa ja erityisesti maaseudulla ja maakunnissa. Tämä on jopa monen kunnan ja seurakunnan talouden pelastus. Näin väitän. Monet pienyrittäjien palvelutkin säilyvät ja uusiakin voi seurannaisvaikutuksina syntyä, kun ”metsien pankin” rahat kiertävät elvyttävänä ja vuolaana virtana maaseudulla.

    Metsiä voidaan hoitaa paremmin, kun rahaa jää myyjällekin. Metsien pääoma kasvaa ja koko Suomi rikastuu. Siksi esitän maaseudun uuden nousun perusasiaa, puun myyntiveron puolittamista.

  • Tolopainen Tolopainen

    Entäpä jos ostaja maksaisi myyntiveron myyjän puolesta. Eihän veronmaksu voi olla mitään tuloa, eli mitään veroseuraamuksia ei tulisi. Näin tulkitsen.

     

     

     

     

     

     

     

    Puuki

    Maksaahan se ostaja nykyäänkin ”myyjän puolesta” ennakkoverot. Taitaa olla 19% pystymyynneissä kauppahinnasta.  Verottajan tulkinta ratkaisee ei myyjien.   Mieluusti kyllä saisi ostajat maksaa verot myyjän puolesta mutta eivät maksa.  Hankkimaan ei pääse enää kuin myymällä kalikat sillä hinnalla minkä milloinkin saa ja sijoittamalla sitten vaikka metsäyhtiön osakkeisiin ne roposet. Tai sitten myymällä metsät pohjineen korkeimman tarjouksen tehneelle.

    Panu Panu

    Tuo 19% on yksi korjausta kaipaava asia metsäverotuksessa. Monet käyttävät metsävähennystä ja muutenkin kuluja on paljon. Ennakonpidätyksen voisi poistaa kokonaan tai ainakin laskea tuota prosenttia reilusti.

    Jalapa

    Minulle sopisi se, että metsävähennys olisi 100%. Se hyödyttäisi ainakin minua. Ja vielä se, ettei metsävähennystä lisättäisi tilan myynnissä.

    Nykyisillä metsän hinnoilla 4 luokan ostotilat tuottavat vain tappiota.

    MaalaisSeppo

    Minulle sopisi puun myyntivoiton veroon reipas korotus pariksi vuodeksi. Tekisi ko vuodet reilusti tappiota, ja saisin eläkkeen raippaveron näin takaisin.

    Puuki

    ^  Miten se tapahtuisi käytännösssä ?  Ei puun kantohinnat nouse sillä, että myyntivero% nousee.  Ja tappion voi kait vähentää jakossakin myös eri vuosina kuin se on tullut, jos ei voi yhtenä vuonna vähentää kokonaan.

    Jean S

    Panulle tiedoksi, että ennakonpidätysprosenttia voi muuttaa ihan itsekin hankkimalla verokortin puun myyntitulolle vuodenvaihteessa ja toimittamalla sen puunostajille, joiden kanssa on kauppa avoinna. Nimimerkillä ennakonpidätysprosentti metsätuloille 1 % ja käyttämätöntä metsävähennystä satoja tuhansia.

    Apli

    Minä haluan puun myyntitulon kokonaan verottomaksi, loppuu se jupina.

    Panu Panu

    @Jean S: mielenkiintoista! Miten tuo siis onnistuu? Mun verokortissa ei puhuta puunmyyntituloista mitään. Eli saako tuon jotenkin OmaVerosta samasta paikasta mistä nykyisenkin verokortin sain?

    Jean S

    Omaverossa on verokortin tekomankeli, josta valitaan se laaja hakemus. Sitten sinne syötellään minkä verran puun myyntituloja on odotettavissa, minkä verran metsävähennystä aiotaan käyttää ja minkä verran on vuosimenoja tms (”metsätalouden pääomatuloista vähennettävät muut erät”) ja pääomatuloista vähennettäviä tulonhankkimislainojen korkoja.

    Jos ei onnistu näin niin sitten soittaa verokorttiasiassa puhelinpalveluun (osastoon verokortit) ja pyytää ”verokorttia puun myyntituloa varten”.

    Sehän tässä tosiaan on, että jos on sekä metsävähennystä että vuosimenoja, niin ei niitä veroja siitä puun myyntitulosta sitten jää niin kauheasti maksettaviksi.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 95)