Keskustelut Puukauppa Puun myynti, mitä katsoa tarjouksesta

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 50)
  • Puun myynti, mitä katsoa tarjouksesta

    Pyysimme tarjousta metsien raivuusta. Energiapuuta.

    Ensimmäinen tarjous tuli ja se oli 13 ha alalta noin 22 000e. Kesähakkuu energiapuusta. Mietin että mitä tarjouksesta kannattaa katsoa. Hinnat kait sinällään hyviä mutta ymmärsin että maksavat keskipaksuuden mukaan puusta. Puhui jotain että ottavat puun 3cm ylöspäin. Tätä jäin pohtimaan kun aika paljon pikkutukkia on. On myös risukkoa seassa. Yksi jätti tarjouksen tekemättä kun olisi ollut liikaa pikkutukkia eikä saanut sahaa kaveriksin mukaan tarjoukseen.

    Mutta siis. Miten tarjouksia luetaan?Mitä pitää ottaa huomioon noissa katkontapituuksissa jne. Ensimmäinen kerta puukaupoilla sukupolven vaihdoksen jälkeen….

     

  • mehtäukko

    Siinäpä se.

    vmt

    Samaa mieltä. Sen verran kannattaa katsoa historiatietoja ostajasta, että tulee käsitys, voiko rahojen saamiseen luottaa. Jos ei luota, niin myynti toiselle. Omien maksuehtojen keksimisellä saattaa karkoittaa aika monta tarjoajaa…

    Jalmari Kolu

    No menee jo ohi aiheen, mutta SE:n itseriittoinen ostomies lupasi eräälle kahden euron hinnan korotuksen kuusitukille ja nyt on aika myydä, koska kirjanpainajakin on jo kuultu olevan pitäjässä. Jäi vaan kertomatta että yhtiö nosti tuolloin kut latvaläpimitan 16 senttimetristä 18:sta. Ja Mo oli iloinen että noin kova tarjous, mihin muut eivät pystyneet. Ja kaikki 03:set pinoon vaan. Kasvua olisi ollut vielä 10-15 vuoden ajaksi, eikä tuholaisongelmasta tietoakaan. Mo ei käsitä vieläkään että ns. kustiin silmään.

    Kalle Kehveli

    Mo ei käsitä vieläkään että ns. kustiin silmään.

    Entäs jos se sijoitti rahat tuottamaan paremmin?

    Jalmari Kolu

    No ei sijoittanut. Ja aika vaikea on ainakaan tuottavampaa sijoitusta löytää kun myydä 10m3/ha vuosikasvulla oleva terve kuusikko nurin 60% tukkiosuudella ilman ymmärrystä.

    A.Jalkanen

    Hyviä huomioita edellä puukaupasta. Keltanokka voi käyttää apuna vaikka mhy:n puukauppapalvelua, silloin yleensä huomioidaan metsänhoidolliset seikat oikein. Oleellista on siis se mitä metsään jää eikä se mikä sieltä poistuu. Avohakkuu tehdään vasta kasvuaansa lopettelevaan varttuneeseen metsään, tai joskus nuorempaankin jos puissa on jokin vika kuten hyönteistuho tai laho.

    husse

    Missään muualla toimivan markkinatalouden ja kaupan alalla ei ostaja sanele kauppaehtoja ja aseta hintaa. Myyjä se on joka sanoo tavaralle hinnan

    Ja onko missään muualla kuin metsäalalla niin tyhmiä myyjiä, että eivät tiedä itse myymästään tavarasta mitään ja tarvitsevat ostajalta apua.

    Jokainen voi itse laskea paljonko tuotteen myyntihinta tulee olla. Laskee ensin tuotantoon käytetyt kustannuksen ja ajan, asettaan sitten tavoittelemansa tuottoprosentin.

    Esimerkkinä ensiharvennukseen tuleva nuori metsä, hehtaarin alalle panostettu 2000€ kasvatuksen aikana rahaa ja aikaa kasvatukseen mennyt 30v. 50 mottia saa myyntipuuta, niin eikö tuo 40e kuidulle ole sopiva hinta. Veroja joutuu toki maksamaan, niin verojen jälkeen nettohinta 40€/motti parempi? Näin on kulut katettu ja tuottoprosentti on ollut metsikön vuotuinen kasvu. Jäävä puusto 1000 runkoa kasvaa korkoa seuraavaan hakkuuseen

    A.Jalkanen

    On husse oikein sopivan kuuloinen hinta. Mutta: markkinataloudessa hinta vaihtelee vuodesta ja leimikosta toiseen, joten et välttämättä saa aina tavoitehintaasi.

    mehtäukko

    Mutta niin se kaikilla alkutuotannon aloilla on. Onko tämä kaupan ala? Tyhmyydessä on jokaisella oma valinta.

    A.Jalkanen

    Koskee kaikkea kauppaa. Myös vähittäiskaupan ja asuntokaupan aloilla on hintavaihtelut ja alennusmyynnit, samoin pörssissä. Puutavara on rautakaupassa nyt varmaan reaalisesti halvempaa kuin korona-aikana? Alkutuotannossa maatalous on erilaisessa asemassa koska sen tulo koostuu puoliksi tuesta. Metsätaloudessa olisi reilua jos kantohinnat nousisivat vähintään inflaation tahdissa keskipitkällä aikavälillä.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 50)