Keskustelut Puukauppa Puun kysyntä kasvaa

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 26)
  • Puun kysyntä kasvaa

    Puun kysyntä on lähivuosien aikana kasvamassa tuntuvasti metsäteollisuuden suurinvestointien vuoksi. Jos kaikki suunnitellut investoinnit toteutuvat ja vanhat laitokset jatkavat toimintaansa entiseen malliin, puun hakkuissa aletaan lähennellä kestävän kehityksen rajoja.

    Hakkuiden kestäväksi laajuudeksi on määritelty 81 miljoonaa kuutiota vuodessa. Jos tuo raja ylitetään, Suomen metsävarat alkavat pikkuhiljaa ehtyä. Nykytasolla metsäteollisuus on vuosittain käyttänyt suomalaista runkopuuta 50–60 miljoonaa kuutiota, viime vuonna hiukan yli 56 miljoonaa.
    Maksimilaskelmien mukaan kysyntä olisi lisääntymässä noin 15 miljoonalla kuutiolla ainespuun käytössä, ja siihen tulee vielä muutama miljoona kuutiota energiapuuta päälle.

    Metsäteollisuus ry:n mukaan on kuitenkin selvää, että jo varmistuneetkin investoinnit edellyttävät voimakkaita toimia puun saatavuuden varmistamiseksi.
    Metsänhoidon tasoa on parannettava ja hakkuita laajennettava.

    Uusi kysyntä kohdistuu ensisijaisesti yksityisten omistamiin metsiin, koska metsäyhtiöiden omat metsät ja valtion metsät hyödynnetään jo nyt varsin tehokkaasti. Yksityisten hallussa on Suomen metsävaroista noin 60 prosenttia. Metsäteollisuus ry:n mukaan hyödyntämätöntä potentiaalia on paljon.

    Puusta on ollut jopa ylitarjontaa, mutta jos toimijoita tulee lisää ja esimerkiksi Finnpulp Kuopiossa ja Äänekosken tehdas Keski-Suomessa kilpailevat samoista puista, niin kyllähän kasvava kysyntä tapaa nostaa hintoja. Se puolestaan heikentää kilpailukykyä maailmalla, mikä saattaa vähentää kysyntää. Se on monimutkainen palapeli, mutta markkinathan nämä asiat ratkaisevat.
    Yle

  • koivunkaataja

    Minä ainakin odottelen jotta todellinen tarve kasvaisi ja näyttäytyisi hinnan suunnan muutoksena.

    jees h-valta

    Joo, kuidun tarvehhan kasvaa ja siitä minäkin pidän huolen että tarkastan sen hinnan kilpailukykyisyyden myös. Tukkikin toki mutta minulle kuitu ja kokonaispaketin edullisuus ja vähätöisyys omalta kohdalta tärkeä. Nytkään ei mitää ennakkoraivauksia. Kuitu alkaa näytellä lisääntyvää osuutta minun kaupoissani, eritoten lehtipuu.
    Pyrkimys jatkossakin on näihin tuhannen motin korville joka kauppaan. Realistista kunhan h-haapa alkaa olla tuottokunnossa.

    Korpituvan Taneli

    Enpä usko mihinkään erityisiin kuidunkaan hinnan nousuihin, mutta jo menekin varmistuminenkin ja vakiintuminen on voitto sinänsä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Visakallo

    Metsähallituksen ja metsäyhtiöiden välisessä karttellioikeudenkäynnissä on kuultu hyvin mielenkiintoisia todistajalausuntoja.
    Esim. Stora Enson puolelta kerrottiin, kuinka yhtiö tieten tahtoen nosti tukin hintaa saadakseen puunmyyjien kanssa enemmän kauppoja ja sitä kautta enemmän tarvitsemaansa kuitupuuta.
    Koska keskimäärin puunmyyjät saavat yli 2/3 tuloistaan tukkipuista, järjestely toimi erittäin hyvin.
    Nyt ennustetaan, että sama ilmiö toistuu, kun kaikki uudet kuitupuuta käyttävät investoinnit alkavat tarvita puuta..

    Potifar

    Jos puun kysyntä tai kysynnän kasvu tarkoittaa sitä, että metsäyhtiön ostomies ottaa yhteyttä, niin sillä perusteella metsästä ei liikahda yhtään kalikkaa.

    Kymmeneen vuoteen ei ole ollut kukaan yhteydessä puukauppa- asioissa.

    Kuitenkin hehtaareja kohtalaisesti ja kuutioita riittävästi. Tienvarsitilat. Pisin kuljetusmatka laanille max. 200 m.

    Mitähän nämä ostoammattilaiset päivisin puuhaavat??

    Ammatti Raivooja

    Tässä globalisaation edetessä kaikki turha työ karsiutuu pois. Varmaan näillä toimijoilla on tiedossa, että minkä verran yhteydenotot johtaa kauppoihin ja on todettu, että siihen käytetty raha ei tuo tarpeeksi vastinetta.

    Timppa

    Olin eilen Pääkaupunkiseudun metsänomistajien vuosikokouksessa. Ilmeisestikin teollisuuden lobbaus puupulasta on purrut. Lähivuosina toteutunee erilaisia hankkeita, joilla puun tarjontaa yritetään lisätä. Ministeriöstä metsäneuvos Marja Kokkonen esitteli hankkeita.
    -Tietysti iäisyyskysymys tilakoon kasvattamisesta. Ei se taida kuitenkaan onnistua, ellei maita aleta pakkolunastaa
    -Sitten suunnitellaan perikuntien purkamispakkoa. Tietysti johtaa tilojen pirstoontumiseen. Ei keskipinta-alojen kasvuun. Jos perikunnille halutaan jotain tehdä, niin poistetaan konsensusvaatimus normaalissa toiminnassa. Esim Yhteismetsälain hengessä. Ilmainen ja tehokas konsti.
    -Sähköinen kauppapaikka tullee. Ihmettelen, miten se toimii. Varmastikin selviää. Onko siitä hyötyä? Sekin selvinne aikanaan.

    Olen samaa mieltä kuin täällä yleisesti. Siis ostajista enemmän pulaa. Vaikka myydään isoja kelirikkoleimikoita hyvien teiden varsilta, niin aika vähän todellisia ostajia on. Mielenkiintoista nähdä, koska kysyntä alkaa kasvaa. Vaneripuolikin näyttää hiljenevän. Kuidun kysyntä saattaa vähän lisääntyä, mutta niin tekee tarjontakin.

    Juurikäävän torjunta siirtynee hakkuuoikeuden omistajan , siis ostajan, velvollisuudeksi. Siis pudottaa kantohintaa. Ensiharvennuskuvioissa kesähakkuissa kaiketi kymmeniä prosentteja.

    Metät kunnossa!

    Kuitupuun hinta tuskin merkittävästi muuttuu, vaikka Äänekosken startin jälkeen Kuopiossakin olisi tehdas rakenteilla. Muutaman miljoonan kiintokuution lisätarve uusinvestoinneissa ja vanhojen tehtaiden muutamien prosenttien tuotannon kasvu vuosittain ei muuta sitä todellisuutta, että kuitupuuta on Suomessa ja lähialueilla yli tarpeen.
    Vaatii muutaman Naantalin kaltaisen biovoimalan vielä kaveriksi, jotta puusta voisi tulla sen verran pulaa, että kilpailuakin syntyisi.
    Näitä odotellessa on hyvä lihottaa hoidettuja kuitumetsiä tukkiasentoon!

    jees h-valta

    Ei vaan niitä tukkimetsiä kannattaa nyt kumota (jos joku sattumalta ostaa) koska tuleva mitoitusmuutos tekee tuloksesta kevytlevitettä.

    Itäsuomen Antti

    Sinänsä tuo puun kysynnän kasvu lähelle tämänhetkistä tuotantokapasiteettia ei ole ongelma. Jos katsellaan metsien kasvun kehitystä viimeisen reilunsadan vuoden ajalta, niin johan siinä nähdään kuinka kysyntään ja tarjontaan on aina pystytty vastaamaan. Pientä aaltoliikettä hinnassa tietysti on, mutta toistaseks puu ei ole päässyt loppumaan suomesta.

    Tietysti herrat ja viskaalit on aina huolissaan. Riittäköhän puu, riittäköhän tekijöitä, jne jne. Markkinatalous on kyllä pitäny huolen että sitä riittää. Yrittäjänä tietysti ymmärrän että pitää saada raaka-aineet mahdollisimman halvalla ja lopputuotteesta mahdollisimman korkea hinta. Joten aina sitten viljellään sitä puupulaa ja tekijäpulaa ja luvataan hyviä markkinoita ja säännöllistä kauppaa ja blaa blaa blaa. Nää on nähty ja kuultu, ihan sama virsi vuodesta toiseen.

    Jos puusta alkaa tulla pula, niin tehostetaan tuotantoa. Mie luulen että mehtä rupiaa kasvamaan kun siihen aletaan panostamaan. Isäukko vetää kolmatta kertaa boorilannotusta erääseen kuusikkoon, kun viljavuusanalyysi kerta näyttää että boorista on pulaa. Tietenkää puu ei oo mitään laatupuuta eikä missään nimessä tiheäsyistä laatutukkia mutta harva sitä nykyään haluaakaan. Lisäksi kuidun kysyntää vastaa nää peltopaketti koivikot ja h-haavikot. Niinkuin jessekin keskittyy kuitupuun tuottoon.

    Mie uskon että jos tuotot kattaa kustannukset niin suomi voi vielä kaksinkertaistaa metsän vuotuisen kasvun ihan vaan tehostamalla sitä metsänhoitoa ja tinkimällä lopputuotteen laadusta,

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 26)