Keskustelut Puukauppa puun katkonta uudistuu

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 185)
  • puun katkonta uudistuu

    Yhteiskunta jatkaa kokoomuslaisen maa- ja metsätalousministerin aloittamaa positiivista uudistuslinjaa metsäalalla. Ensin saatiin uusi metsälaki, nyt on ehdolla uusi katkona- ja hinnoittelumetodi. Toteutuessaan se palkitsisi laatupuun kasvattajaa, onhan tukin järeys yksi tekijä puhuttaessa sahapuun laadusta. Uudessa systeemissä puun järeys luokiteltaisiin neljään luokkaan, tämä johtaisi automaattisesti parempaan hintaan järeällä tukilla.

  • suorittava porras

    Jesselle:
    Koneenkuljettaja on työsuhteessa koruuyrittäjän kanssa . Tämä puolestaan on sopimussuhteessa metsäyhtiön kanssa . Koneenkuljettaja noudattaa yhtiön ja yrittäjän välistä sopimusta

    . Yhtiön ja metsänomistajan välinen sopimus on puolestaan koneenkuljettajan tiedossan vain siltä osin , kun se on hakkuuohjeeseen kirjattu .Jos mo haluaa muutoksia tai täydennyksiä sopimukseen , hän ottaa yhteyttä ostotoimihenkilöön , ei motokuskiin .

    Hakkuiden mahdollinen keskeyttäminen käsitellään aina yrittäjän ja puutavarayhtiön korjuuesimiehen kanssa , joten tässä mo:lla ei ole sananvaltaa kuljettajan suhteen . Jos metsään ei keskeytyksen jälkeen ilmaannu ketään , on asiasta turha moittia motokuskia . Vastuu asiasta on jossain muualla.

    Tietyillä yhtiöillä on jo käytössä sopimusmalli , jossa raivauksen pelinsäännöt sovitaan selvästi etukäteen . Myös se kuka työn kustantaa . Eli asia löytyy kirjattuna puukauppasopimuksesta . Muutkin ostavat puuta ,kun MG .: )

    Puun takaa

    Muistaakseni Jessen energiapuusavotta jätettiin kesken, miksi?
    Eikö se ollut sopimusrikos, jonka olisi voinut viedä lakitupaan, vai mitä Jesse?

    Rane

    Nyt suorittava on oikeilla jäljillä.Koneekuljettajan asia ei ole mielihalujensa mukaa ryhtyä tekemään mitään tuntityölaskua metsänomistajalle,sopimussuhde on nimenomaan puut ostaneeseen yhtiöön.

    jees h-valta

    Puuntakuselle senverran ettei aina kannata olemattomista tapella sopimuskumppanin kanssa. Olisi tottakai ollut varmaa että työ olisi tultu tekemään leimikon rajasta rajaan mutta en katsonut tuota vaivan väärtiksi. En puolusta täällä yhtä firmaa tai omaa kaupantekoani vaan en vain siedä suorittavan tai muidenkaan vetoamista juridiikkaan asiasta nimeltä kauppasopimus. Sen paperin minun on pakko ollut oppia jo kymmeniä vuosia sitten kun kerran myös nk. päivätyökseni teen kauppasopimuksia. Eikä siihen ole lakikirja silti jatkuvasti vieressä vaan siihen on aina sanamuodotkin aika tarkkaan puntaroitava vain ja ainoastaan omassa mielessään. Joka kohteelle ei voi käyttää mitään valmista sopimuspohjaa meitin laajassa työkentässä. On vain oltava korvan takana aina se tuntuma mikä on nk. varma tekstivalinta.
    Vastassa on asiakkainakin juristeja myös. Ja sitä leikkiviä vileä isompi liuta.

    kepa

    Eihän sitä nyt selvää pystykauppa hommaa kannata liian vaikeaksi laittaa.Höpsistä suorittava.
    Pari vuotta sitten ostin metsätilan josta tein heti n.5000m3 puukaupan.Mukana oli kesä kohdetta,talvi kohdetta,huonoja rääseiköitä jonnin verran ja sitten myös tosi hyviä kohteita.Harvennuksia ja päätehakkuita.Osa oli talvi kohteita ja hakattiin talvella. Osa kesä kohteita jotka hakattiin kesällä.
    Hinnoiksi sain itse neuvoteltua kesä hinnat myös talvi kaupoille.Myös huonoille kohteille tuli huippu hinnat.Olisi kai se metsänomistajalle kohtuutonta vaatia että vielä pitäisi ruveta kone yrittäjien kanssa sopimaan erikseen hintoja.Kyllä se on yrittäjän ja puuta ostavan firman asia hoitaa ne kiemurat.
    Viime talvena hakkuutin motolla hankintapuita ja siinä maksoin ihan oikean hinnan litratilavuuden mukaan.Eli kyseinen kauppamalli on jo olemassa ei sitä tarvi uudestaan keksiä.Silti vaan konefirmat tuntuu ennemmin fimoille tekevän eli varmaan kohdalle osuu niitä hyviäkin leimikoita.

    kepa

    Normaalisti kun on aikaa valmistelen leimikot raivaamalla ja rakentelen tiestön ostamilleni metsätiloille varsin hyväksi.
    Mutta silloin kun ostaa suurehkon metsätilan täytyy raha saada heti liikkeelle niin ei välttämättä joka paikkaan ehdi eikä aina joka nurkkaa tule niin katsottuakaan.

    Kun kauppa on isompi niin on vaan ne ostomiehet innokkaita ostaa ne huonommatkin kulmaukset.

    suorittava porras

    Suorittava ei ole kirjoittelemassa laskuja kenellekään .Mitään valtuuksia siihen ei ole. Heitin vain ajatuksen siitä , että kasvatushakkuissakin olisi jokin tietty selkeä perustaso , josta aletaan maksaa peruskantohintaa . Puutavaran järeys , tiheys ja hyvät korjuuolosuhteet nostaisivat hintatasoa selkein portain . Ne kohteet , jotka eivät täytä minimivaatimusta korjattaisiin työn hinnoittelun osalta aikaperustaisesti . Rahaliikenne hoituisi entiseen malliin . Vaikeimmilla kohteilla , jotka eivät täytä perusleimikon ehtoja , työn hinnoittelulla olisi kantohintaa alentava vaikutus. Erikoisehdoin korjattavat kohteet kuuluisivat samaan luokitukseen .

    Tällä hetkellä on jonkin verran ongelmaa siinä , että turhan pientä materiaalia tarjotaan hakkuun piiriin . Tämä johtuu lähes aina siitä , että on arvioitu metsäkuvion kehitys väärin . Monenkin tuntuu olevan vaikeaa sisäistää , että puutteet taimikonhoidossa siirtävät sopivaa hakkuuajankohtaa yli kymmenenkin vuotta eteenpäin . Tämä arviointivirhe ei ole lähtöisin korjuun toteuttajasta , joten yrittäjän kannalta kannattamattoman työn maksumiestä kaipaillaan muualta.
    Siksi näillä kohteilla työn hinnoittelu aikaperustaiseti olisi paikallaan.
    Kun nyt ja tulevaisuudessa keskitytään nykyistä paremmin taimikoiden oikea-aikaiseen hoitoon, yllä käsitellystä asiasta ei trvitse edes keskustella . Ennakkoraivaus on myös luokkaa läpihuutojuttu . Puukaupoillekin pääsee aikanaan .

    jees h-valta

    Aika usein antaa metsäteollisuuden edustajat infotilaisuuksissaan aika selkeästi ymmärtää että varhaisperkauksella mennään pitkälle kunhan se ajoitetaan oikein. Eli mielestäni minimitaso konetyölle löytyy jo siitä asteesta metsänkäsittelyä. Mutta jos se silloin vedetään liian harvaksi valon määrä jatkuu voimakkaana ja se ruokkii vain vesakon entistä pahemmin alle. Siksi kannatan aika tiheää kasvatusasentoa ensiharvennukseen asti. Ja se jo tuntuu olevan konetyöstäjille myrkkyä. Vaikka näkyvyyttä on niin puitavaa on paljon ja siinä menee väkisten aikaa. Seikka joka aiheuttaa ehkä juuri suurimman ristiriitaisuuden metsänomistajan ja hakkuukoneen kuljettajan väliin. Nyt vain pitäisi päästä liiasta kiireestä ja joukkokäsitellä jolloin tehot säilyvät. Kun se metsäteollisuus tarvitsee paljon kuitupuuta tulevaisuudessa. Jottei tukkia poljettaisi ”vanhoista syistä” vielä tätäkin kurjuutta alemmaksi. Eli sellukattilaan täytteeksi.

    Pete

    Metsäteollisuuden niin kuin mo-järjestönkin edustajat aivan oikein korostavat varhaisperkauksen merkitystä, mutta minä en ole huomannut, että he väittäisivät sillä pärjättävän ensiharvennukseen asti. Asiasta kerrotaan siihen malliin, että isoimmat tappiot vältetään kun varhaisperkaus tehdään ajallaan. Hyvin harva taimikko ei sen jälkeen tarvitse raivaussahakäsittelyä. Ehkäpä vain istutuskoivikot (raudus) pärjäävät (periaatteessa) ensiharvennukseen asti ilman toista raivaussahatyöstöä. Kustannusten osalta ajallaan tehty varhaisperkaus + taimikonhoito (harvennus) on samaa luokkaa kuin yksi myöhässä tehty raivaus. Tämän takia on vaikea ymmärtää miksi raivauksia ei tehdä ajallaan.

    Jeessin ajattelu/malli lähtee ilmeisesti siitä, että, että ensiharvennus on jo ikään kuin ”pääsato” ja se mitä sen jälkeen tulee on toisarvoista plussaa. Itse ajattelen niin, että ensiharvennus on viimeinen ”taimikonharvennus”, jonka jälkeen puuston tulee olla parhaassa mahdollisessa asennossa järeytyäkseen nopeasti ja kestääkseen tuulet ja myrskyt. Se on nähty lukemattomat kerrat, että kun kuvio tiputetaan +4000kpl/ha tiheydestä lähelle 1000kpl/ha, niin tuuli- ja lumituhoja tulee merkittävästi. Ja jäävän puuston järeytyminen on hidasta tai jopa olematonta.

    Teollisuus tuskin toivoo pieniläpimittaisen harvennuspuun määrän lisääntymistä. Järeä kuitupuu (ei kuitenkaan tukkipuu) tarjoaa hyvän saannon ja laadukkaan kuorettoman hakkeen kemialliseen prosessiin. Vai onko Jeesillä parempaa tietoa, että tulevaisuuden biotaloudessa puu voidaan työntää prosessiin kuorineen ja puulajit sekaisin?

    jees h-valta

    Peten ajatuksia lukiessa tuli mieleen että vähän maantieteellinenkin asema tietysti vaikuttaa koska hän epäilee kauhean pieniläpimittaiseksi ensiharvennuksen saantopuuta. Ainakin täällä suht etelässä neljännesvuosisadassa se pääpuusto sieltä ensiharvennukselta eli koivu tuuppaa kokoa aivan kelpo mittaan ja vahvuuteen. Minun metsäajatukseni kun on lähes aina sekametsä eikä yhden puulajin metsä. Minnekkään noin rajuihin pudotuksiin ei ole syytä kun Pete meinaa. Kyllä sinne enemmän saa jäädä kuin tuhat. Harvennetaan kakkosta aikanaan sitten taas.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 185)