Keskustelut Puukauppa puun katkonta uudistuu

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 185)
  • puun katkonta uudistuu

    Yhteiskunta jatkaa kokoomuslaisen maa- ja metsätalousministerin aloittamaa positiivista uudistuslinjaa metsäalalla. Ensin saatiin uusi metsälaki, nyt on ehdolla uusi katkona- ja hinnoittelumetodi. Toteutuessaan se palkitsisi laatupuun kasvattajaa, onhan tukin järeys yksi tekijä puhuttaessa sahapuun laadusta. Uudessa systeemissä puun järeys luokiteltaisiin neljään luokkaan, tämä johtaisi automaattisesti parempaan hintaan järeällä tukilla.

  • Puun takaa

    Ammatti Raivoojalle:
    Kyllähän se metsänhoito on ollut koko ajan kannattavaa, mutta jatkossa, kun metsänomistajille maksettavat tuet poistuvat, markkinavoimat hinnoittelevat leimikot nykyistä voimakkaammalla haarukalla.
    Silloin metsänhoidon kannattavuus korostuu nykyistäkin enemmän.

    Metät kunnossa!

    Onko keskustelufoorumissa niin puupäitä, etteivät osaa antaa ”suorittavalle portaalle” tässä ketjussa täyttä viittä pistettä? Kannattaa unohtaa se taivaanrannan maalaaminen, että rankametästä saa kantorahatuloa. Kyllä se on kulua ollut ja tulee olemaankin. Itse hakkaan klapeiksi ja sillä saa kulut peittoon. Ei millään muulla.
    Mutta mulla on metät kunnossa. Sinne voi tilata moton jos tykkää. Tai hinta on kohdallaan. Tai muuten on auton vaihto ajankohtainen.

    Puun takaa

    Näyttää siltä, että Suorittava porras on vain joidenkin mielestä väärä henkilö antamaan metsänomistajille hyödyllisiä ja asiallisia neuvoja.
    Jonkun toisen antamina ne olisivat kyllä kelvanneet erittäin hyvin.
    Tästä on palstalla olemassa lukuisia esimerkkejä.

    suorittava porras

    Ranelle totean , että asioita toki sovitan , mutta työmaat eivät aina täytä niitä ehtoja , jotka urakoitsijan ja metsäyhtiön välillä tehdään . Jos poikkema on kovin suuri , on luonnollista , että työ voi jäädä pahastikin kesken .

    Risukon kiilaaminen paremman hakkuukuvion kylkiäisiksi on aina riski .Se todellakin voi jäädä tekemättä . On valitettvaa , jos ostotoimihenkilö ei tohdi sanoa tätä asiakkaalle suoraan . Tästä tilanteesta tulisi pästä eroon ja selkiyttää toimintatavat niin , että töiden keskeyttämiseen ei tarvitse turvauta . Tapaus ”Jesse” on oiva esimerkki siitä , kuinka asiat voivat mennä nutullen sen takia , että työmaa on ihan jotain muuta , kun urakointisopimus edellyttää.

    Omissa kommenetissani en ole ollut kieltäytymässä kantokäsittelyn suorittamisesta . Sen olen todennut , että yrittäjille tehdyn kyselyn perusteella kyseisen toiminnan aiheuttamista todellisista kuluista korvatan vain kolmannes eli se määrä , jolla valtio työmuotoa tukee.

    Tuntikorvaus ei suinkaan ole uusi asia . Yritys , jossa työskentelen , urakoi kahdelle asiakkaalle . Toisella niistä tuntikorvaus on käytössä . Energiapuutyömailla aikaperustaista veloitusta käytetään yleisemmin. Se myös näkyy selvästi leimikkorakenteessa. Risukoita ei korjuuohjelmissa ole . .
    En tiedä onko sattumaa , mutta asiakas , jolla tuntikorvaus on yleisemmin käytössä , teettää energiapuutakin . Tämän toisen asiakkan kohdalla energiapuuta ei hakata toistaiseksi lainkaan .

    suorittava porras

    Se” väärä henkilö ” toteaa , että saamastani palautteesta päätellen viesti on mennyt perille . Ymmärtäminen toki voi viedä aikaa ja vaatia jonkun kohdalla hieman hien ohella kyyneleitäkin . : )

    Tuossa esityksessäni kannustavasta hintaporrastuksesta asian ydin eli HYVÄN METSÄNHOIDON PALKITSEMINEN PAREMMALLA KANTOHINNALLA näytti joidenkin kohdalla olevan sivuseikka . Vaikuttaa siltä , että muutamille sen epäkurantin leimikon markkinakanavan kapeneminen tai sulkeutumien
    kokonaan aiheutti enemmän ajateltavaa .

    Vielä siihen pieneen yksityiskohtaan koko toimintaketjussa eli ennakkoraivaukseen.
    Täällä on kilvan haukuttu ja uhkailtu koneenkuljettajaa , jos hän kieltäytyy tekemästä raivaamattomia työmaita . Tämä toki vapaana mielipiteen ilmaisuna sallittakoon . On kuitenkin hyvä tietää , että tämän koneenkuljettaja tekee työtään saamiensa ohjeiden perusteella . Metsänomistaja ei valitettavasti ole juridisesti näiden ohjeidenantajien joukossa Asioista toki voi ja pitääkin keskustella. Esimerkiksi omalla kohdallani noudatan annettua korjuuohjetta ja jo muutama vuosi sitten piirin toimihenkilöille , yrittäjille ja heidän työntekijöilleen yhteispalaverissa annettua evästystä .

    Tämä kuului : ”RAIVAAMATTOMIA LEIMIKOITA EI OSTETA EIKÄ NIITÄ TARVITSE TEHDÄ. ” Edellä mainitun kuulee aina kyseisen ongelman olessa ajankohtainen yrittäjän ja korjuuesimiesten suusta , joten toiminta on sen mukaista.
    Toisen ison asiakkaan kohdalla mahdolliset ennakkoraivaukset tehdään aina . Aiheutuneet kustannukset vähennetään puukaupan ennakkomaksusta . Jos työ jää mo:n toteutettavaksi , tilanne tarkistetaan pari viikkoa enne hakkuuta . Mikäli puutteita ilmenee, korjaukset tehdään maanomistajan lukuun ennen hakkuun aloittamista.

    Rane

    Niinpä,tuo ettei raivaamattomia leimikoita tarvitse tehdä on jo vanha ”uutinen”.Ei siis mitään uutta ja outoa puun myyjille.
    Mutta outoa on se miksi raivaamattomien leimikoiden teon vaikeutta pitää täällä kuitenkin pillittää jatkuvasti,vaikka niitä ei tehdä tarvitsekaan?Ja vielä oudompaa on se miksi kasvatushakkuiden korjuujälki kuitenkin tutkimuksissa huononee vuosi vuodelta?

    kuusessa ollaan

    Epäilen, että tämä vuosi on pitkään aikaan ensimmäinen, jolloin korjuun jälki paranee…syitä voi moni miettiä, mutta juurikin liian pienten keppien keruun väheneminen voi olla syy. Saas nähdä.

    jees h-valta

    Suorittavalla vain tuntuu olevan aivan oma ohjeistuksnsa ja juridiikkansa. Kauppasopimus on vahva paperi myös juridisesti joten sinne lakitupaan mentäessä metsänomistaja on aina vahvoilla. JOS kauppasopimus ei edellytä raivausta on siitä turha metsänomistajalle itkeä. Näin vain vielä kerran kertauksena jo lukuisiin aiempiinkin. Mielipidetasolla tietty aivan sama mitä täällä mielipidepalstalla kirjoitellaan mutta jos juridiikkaan vedotaan on silloin pareen ottaa siitä selvää.

    jees h-valta

    Ja väite että ennakkomaksusta voitaisiin vähentää raivauskuluja ei ole myöskään mahdollista. Se on kauppasopimukseen kirjattu ehto jota ei ilman uutta sopimusta voi rikkoa.

    suorittava porras

    Rane : ”… miksi kasvatushakkuiden korjuujälki kuitenkin tutkimuksissa huononee vuosi vuodelta?”

    Korjuujälki on huonontunut juuri siksi , että jotkut markkinoivat energiapuun hakkuita siten , että leimikoita ei olisi tarvinnut raivata . Tulokset näkyvät korjuuvaurioiden lisääntymisenä . Ne tosin ovat alkaneet pikkuhiljaa vähetä , kun energialeimikotkin on raivattu . Vielä pienempiin korjuuvaurioihin päästään , kun kemeravetoiset ”keppisulkeiset ” loppuvat viimeistään ensi keväänä kokonaan.
    Muutaman viime vuoden kosteahkolla korjuuolosuhteillakin on osansa asiaan .
    ..edelleen Ranelle…
    Minä puolestaan ihmettelen , miksi niitä raivaamattomia tai nimellisraivattuja kohteita yleensä tarjotaan , jos niiden huono menekki on tiedossa . Niille toki voi yrittää tehdä jotakin jo ennen puukauppoja . Esimerkiksi tänään olisi ollut huono hetki havahtua raivauksen tarpeeseen moton tulllessa työmaalle ja ryhtyä juoksemaan kilpaa raivaussahaa päristellen moton kanssa 32 asteen helteessä. No eihän lämpö luita riko Sama temppu on tehty talvella 60 sentin hangessa lumikengillä. Pakkastakin oli tuolloin tarpeeksi . 30 astetta ! : )

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 185)