Keskustelut Puukauppa puun katkonta uudistuu

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 185)
  • puun katkonta uudistuu

    Yhteiskunta jatkaa kokoomuslaisen maa- ja metsätalousministerin aloittamaa positiivista uudistuslinjaa metsäalalla. Ensin saatiin uusi metsälaki, nyt on ehdolla uusi katkona- ja hinnoittelumetodi. Toteutuessaan se palkitsisi laatupuun kasvattajaa, onhan tukin järeys yksi tekijä puhuttaessa sahapuun laadusta. Uudessa systeemissä puun järeys luokiteltaisiin neljään luokkaan, tämä johtaisi automaattisesti parempaan hintaan järeällä tukilla.

  • Ammatti Raivooja

    Kyllä mä näkisin näin, että jos koneyrittäjät alkavat kärsiä kannattavuusongelmista ajan mennessä pusikossa puuhasteluun niin ratkaisu löytyy siitä, että Viroon ja Venäjälle rekisteröidyt yritykset alkavat puimaan Suomen metsiä. Vapaa markkinatalous kilpailuttaa työn ulkopuolelle halvempien kulujen perään. Taimikonhoitoon ja metsien tilan parantamiseen ei ole tahtotilaa tai päätöksenteko on halvaantunut. Muutoksia asiaan on turha odottaa ennenkuin paska on lentäny kunnolla tuulettimeen. Kyllä Igor hoitaa.

    suorittava porras

    Kun Ranenkin harvennusleimikko, on raivattu ja poistettavien puiden osalta runkotilavuudeltan yli 60 litraista , ei tarvise pähkäillä mitään . Pelissä noudatetaan etukäteen sovittuja säänöjä. Jos puu on tästäkin isompaa , leimikon pinta-ala useita hehtaareita ja hehtaarikertymä yli 50 mottia , aiheuttavat kaikki tekijät pelkkää bonusta hintaan.

    Tilanne toki muuttuu arvaamattomaksi , jos Ranen aikomuksena onkin syöttää se huonolle hoidolle jäänyt riukuuntunut taimikko muun kaupan yhteydessä tehtäväksi . Tämähän on vallinneen käytännön mukaan tehty ”asevelihintaan” tai lähes ilmaiseksi motolla . Lisäksi moista turhuutta on tuettu risukontuotantopalkkioin.

    Näihin tilanteisiin on tarkoitettu mahdollinen tuntiveloitukseen siirtyminen ja lopputuloksena on , että yrittäjä saa työstään käyvän korvauksen . Ei enempää eikä vähempää. Metsänomistajan on toki helpompi päätellä leimikkotekijät , kun monesti kaukaakin palstalle tullut konemies voi tehdä . Metsän kannalta tarpeellisten toimenpiteiden täytäntöönpano on myöskin aina mo:n vastuulla.

    Jos haluaa kalleinta mahdollista taimikonhoitoa motolla tehtynä ,, täytyy olla valmis myös osallistumaan kustannuksiin täydellä panoksella. Halvempi ja kokonaisvaikutukseltaan parempi vaihtoehto on toki olemassa , jos vain tätä vaihtoehtoa halutaan käyttää . Siitä olen varma , että halu kummasi kasvaa , kun on tieto siitä , mitä kalliimpi vaihtoehto oikeasti maksaa.

    Panu

    Jos korjuuyrittäjä haluaa tuntikorvauksen niin hän neuvottelee asiasta asiakkaansa (puunostajan) kanssa. Toivottavasti jatkossakin hinnoittelu tapahtuu markkinatalouden eikä komentotalouden ehdoilla.

    kuusessa ollaan

    Tuskin tulee balteista halvempia yrittäjiä, on ollut jo kauan virolaiskuljettajia täällä töissä ja tuomassa ”halvempaa puuta tehtaille”. Muttei se ole kokonaiskannattavuutta parantanut, kuljettajien palkkojen osuus on jo yrittäjien omatoimisella taksakilpailulla hyödynnetty.
    Ja koneet maksaa saman Virossa kuin täällä, eli pääomakulutkaan ei ole pienemmät ja sitä kautta olisi sieltä yrittäjiä tulossa.

    Ja venäjällä hakkuut tekee nykytekniikalla muut kuin paikalliset yritykset, siellä toimii isojen metsäyhtiöiden korjuuorganisaatioita ja SUURIA eurooppalaisia koneyrityksiä.

    Suomen taksataso taitaa olla euroopan alhaisin jo nyt.

    Rane

    Juuri näin kuin Panu totesi.Suorittava neuvottelee urakointitaksat urakanantajan kanssa eikä siihen väliin sotketa muita.Jos nämä neuvottelut on menneet poskelleen niin on ihan turha sitä täällä itkeä ja uhkailla töiden tekemättä jättämisellä,mm.kantokäsittely.
    Puun hinta ja kaupan ehdot taas kuuluu ostajan ja myyjän välillä sovittavaksi ja ostajan tehtävä on hommata sellaiset urakoitsijat että sovitut asiat toteutuu.

    William Munny

    Ranelle täävet pisteet.

    Puun takaa

    Ruotsissa metsänhoidon tuet poistettiin metsänomistajilta jo yli kaksikymmentä vuotta sitten.
    Tämä on johtanut siihen, että metsiä raivataan ja hoidetaan nyt paremmin kuin silloin tukien aikaan.
    Markkinavoimilla on tässäkin asiassa ollut iso vaikutus.
    Suomessakin metsät tullaan tulevaisuudessa raivaamaan ja hoitamaan paremmin, koska silloin puulla saa selkeästi paremman hinnan.
    Eihän tämä niin kovin monimutkaista ole, – eihän?

    Ammatti Raivooja

    Jos pientä puuta ei kannata korjata niin vapaa markkinatalous kyllä hoitaa koneyrittäjien määrän sille tasolle, että kaikilla on isoa puuta puitavaksi jos ulkopuolista apuakaan ei ole odotettavissa. Metsien laatuhan heikkenee entisestään jos taimikohoitojen lisäksi vielä harvennuksetkin laiminlyödään mutta kyllä ne hoitamattomien metsien puut jossain vaiheesa kasvaa niin isoiksi, että ne kannattaa korjata. Ei tasan varmaa ole metsänomistajissa halukkuutta maksaa energiaharvennuksesta jos taimikonhoidosta maksaminenkin on ylivoimaista. Siis niillä, joilla ei ole sitä päätehakkuuta kylkiäisenä.

    Siihen 30:een energiakuution ku laskee vielä 5-10h tuntia ennakkoraivausta ja suunnittelu ja työnjohtokulut niin kyllä se on sellane metsäyhtiöiden almu hyville asiakkaille.

    Ammatti Raivooja

    Puun takaa, miksi vasta tulevaisuudessa eikä nyt?

    William Munny

    Se on niin notta kun teköö kaiken itte,niin ei tartte turhia lätistä.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 185)