Keskustelut Puukauppa puun katkonta uudistuu

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 185)
  • puun katkonta uudistuu

    Yhteiskunta jatkaa kokoomuslaisen maa- ja metsätalousministerin aloittamaa positiivista uudistuslinjaa metsäalalla. Ensin saatiin uusi metsälaki, nyt on ehdolla uusi katkona- ja hinnoittelumetodi. Toteutuessaan se palkitsisi laatupuun kasvattajaa, onhan tukin järeys yksi tekijä puhuttaessa sahapuun laadusta. Uudessa systeemissä puun järeys luokiteltaisiin neljään luokkaan, tämä johtaisi automaattisesti parempaan hintaan järeällä tukilla.

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Voihan sen poikki panna minun puolestani, mutta tuloksena on ratkaisematon.

    On ainakin tullut todistettua että ostokäytäntöjä on todellakin monenlaisia. On aivan turha täällä huutaa kurkku suorana että kaikille ostajille pitää ennakkoraivata, kun kerran asia ei niin ole.

    On sitten toinen asia, että toki ennakkoraivaus on aina hommassa eduksi. Yleensäkkin metsän pitäminen alta raivattuna parantaa toki kasvuakin, kun juuristokilpailu vähenee.

    Terveisin: korpituvan Taneli

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Joskus menee ennakkoraivauksella 3 tuntia ja joskus mutta harvoin 25 tuntia hehtaarilla. Silloin kai se on pakko raivata jos sitä ei suostu muuten kukaan tekemään. Voihan se olla, että se on ostomiehen tälläne kilpailukeino saada ostettua leimikko kun tarjoaa ei raivausta vaikka selkeästi joku ois sen tarpeessa. Se on sitten siitä motoyrittäjästä kiinni jos suostuu tähän.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Raivuri kirjoittaa asiaa:

    ”Tämä katkontauudistus olisi todella tervetullut. Se korostaa metsistä huolehtimisen merkitystä. Lisäksi se mahdollistaa esimerkiksi paremmat toimintaedellytykset laadukkaan rakennuspuun kannattavaan kasvatukseen.”

    Ostajan intressissä on tehdä katkonta markkinatilanteen mukaan ja puutavaran hinnoittelu laadun ja puustamaksukyvyn mukaan. Molempien, sekä puun myyjän että ostajan näkökulmasta katkonnan ja hinnoittelun optimointi tulisi tehdä niin, että kokonaispotti (puukaupan tai myyntierän arvo) muodostuu mahdollisimman suureksi.

    Mielestäni puun katkonnan ja hinnoittelun ratkaisut voidaan hoitaa täysin markkinalähtöisesti eikä suunnitelmatalouden keinoin.

    Vrt. yksinkertainen, edelliset näennäisesti ristiriitaiset tavoitteet yhteen sovittava ratkaisu: blogimerkintä vuodelta 2007, ”Metsänomistajalle kantohinta koko rungosta”.
    http://metsanomistaja.blogspot.fi/

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Jos tämä mittaus ja maksutavan muutos jätetään pelkästään markkinavoimien varaan, niin tokko se toteutuu.
    Sahateollisuuden haluttomuus uudistuksiin periytyy siitä että he saavat nykyisellä bulkkihinnoittelulla tarpeeksi laadukasta tavaraa ja halvalla. Heillä on pelko siitä että järeyden ja laadun huomioiminen, enemmän kuin nyt, hinnoittelussa tekisi puusta heille keskimääräistä kalliinpaa.

    Ainoa keino ohjata puun kasvatusta järeän ja laadukkaan tukin suuntaan on laadun ja järeyden näkyminen hinnassa. Tähän toivottavasti tulee muutos piankin. Minä tosin saatan olla siinä jopa häviäjän asemassa, sillä en vain ole pystynyt, ainakaan vielä, kovin korkeaan laatutasoon. On toki muutaman kerran hiukan sapettanut kun olen yrittänyt vihjaista että siinä olisi kyllä sellaisinkin tyvi-pölkkyjä joista voisi maksaa hiukan enemmän. Ostaja vain kiirehtii sanomaan että tämä meidän hinta on keskihinta, joka ottaa ne paremmatkin huomioon.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Pähkäilijä

    ” Se on sitten siitä motoyrittäjästä kiinni jos suostuu tähän.
    Lähetetty: 17 h, 57 min sitten
    Lähettäjä: Ammatti Raivooja”
    ################

    Meillä on suostuttu (en ole yrittäjä kylläkään) mutta tuollaisissa kohteissa hinnoittelu muuttuu kuutiohinnoittelusta tuntihinnoitteluksi.

    jees h-valta

    Pähkäilijän kommenttiin että aivan sama. Vaikka minuuttitaksa kunhan kuutiohinta pysyy sovittuna (kauppakirjan mukaan).

    Panu Panu

    Oho nyt Tanelistakin tuli komentotalouden kannattaja kun alettiin puhumaan ketjun aiheesta eli katkonnasta.

    suorittava porras suorittava porras

    lainaus :

    ”On aivan turha täällä huutaa kurkku suorana että kaikille ostajille pitää ennakkoraivata, kun kerran asia ei niin ole.”

    Tuskinpa täällä kukaan kurkku suorana on ennakkoraivauksesta huutanut . Sen tiedän kuitenkin varmasti , että korjuupäälliköt ovat valistaneet ostotoimihenkilöitä ennakkoraivauksien tarpeesta varsin värikkäinkin sanakääntein . Tämä on myös näkynyt ostossa . Tarjouksia ei enää tehdä pusikoituneista palstoista entiseen malliin .
    Luulisi olevan pelkästään metsänomistajan etu tietää asiasta , että osaa varautua tähänkin mahdollisuuteen .

    Ennakkoraivaus vaikuttaa myös puutavaran oikeaan katkontaan siten , että selkeissä olosuhteissa rungot on mahdollista apteerata tarkemmin . Heikoissa olosuhteissa kuituosuus kasvaa helposti tukin kustannuksella laadun varmistelun vuoksi ja mahdollisesti raivaukseen sijoittamatta jäänyt panos hävitään lajisiirtymien vuoksi kokonaiskauppahinnassa . Virheelliset puuvalinnat tulevat vielä ”kaupanpäällisiksi”.

    Kun leimikkotekijät otetaan nykyistä tarkemmin huomioon jo leimikkopakettia tehtäessä , on mahdollista päästä huomattavasti nykyistä tarkempaan katkontaan ja korjuujäljen laatuun . Edellyttäen , että puuteista huolehditaan ennen hakkuuta.

    Timppa

    Tässä keskustelussa on kyllä unohdettu pari laatutekijää. Oksaisuus ja lenkous. Ja tietysti myös pylväspuiden edellyttämä suoruus.

    Paksu tyvitukki voi olla 50-vuotiasta oksaista ”räkämäntyä” tai vaikka 130-vuotiasta tiukkasyistä ”ikkunapuuta”. Jos hinnoitellaan keskihinnalla niin ei kyllä oikeudenmukaista.

    Varmaan keskustelua herättää myös se, että millaista paksua puuta joutuu kuitupinoon. Oma vertailu kertoo, että saha kelpuuttaa aika lengon tyvitukin, jos se muuten on laadukasta puuta. Vastaavasti ”konsernin” hakkuussa se joutuisi armotta sellukattilaan.

    Pylväiden osalta saattaa tulla kyseeseen joku lisähinta, jos ostaja niitä hakkaa. Mielellään myy pylväspuuta. Onhan se selvästi perustukkia paremmin hinnoiteltua.

    Rane

    Nykyinen sekava tilanne puukauppatarjouksissa on hyödyttänyt ostajapuolta koska myyjä ei tiedä varmasti mikä tarjouksista on lopulta paras.Tästäkään uudistuksesta ei ole hyötyä jos kaikki eivät ota sitä käyttöön.
    Rane ei usko että kaikilla samanlaiset tarjousperusteet tulisivat ihan heti käyttöön koska silloin ns.paska/huhupuheen osuus kaupanteossa jäisi pois ja pelkkä hinta ratkaisisi.Tällöin se veisi kaupan joka raakasti tarjoaa eniten ja tämähän johtaisi yleisen hintatason nousuun.
    Toki jäisihän vieläkin mahdollisuus sopia kuka tarjoaa mistäkin leimikosta ja millä alueella mutta UPM:n viimeisimmän oharin jälkeen sekin on hiukan riskaabelia.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 185)