Keskustelut Puukauppa puun katkonta uudistuu

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 185)
  • puun katkonta uudistuu

    Yhteiskunta jatkaa kokoomuslaisen maa- ja metsätalousministerin aloittamaa positiivista uudistuslinjaa metsäalalla. Ensin saatiin uusi metsälaki, nyt on ehdolla uusi katkona- ja hinnoittelumetodi. Toteutuessaan se palkitsisi laatupuun kasvattajaa, onhan tukin järeys yksi tekijä puhuttaessa sahapuun laadusta. Uudessa systeemissä puun järeys luokiteltaisiin neljään luokkaan, tämä johtaisi automaattisesti parempaan hintaan järeällä tukilla.

  • suorittava porras

    Panulle.

    Tukkien ja pikkutukkien rajoitettu vastaanotto johtuu sahojen kesäaikaisista huoltoseisokeista . Kyseisiä tavaralajeja ei voi hakata varastoon sinistymisvaaran vuoksi . Hakkuut keskittyvät kriittisinä aikoina harvennuksille , joista saadaan niukasti tai ei ollenkaan pikkutukkia /tukkia. Jos kauppakirjaan on merkitty kaupankohteeksi pikkutukki , sitä toki tehdään , jos metsän laatu antaa siihen mahdollisuuden . Puusta maksetaan sopimuksen mukainen hinta , vaikka se päätyisi erän pienuuden tai sinistymisen vuoksi selluksi. Yhtiön ”omilla” mailla tehdään pelkkää kuitua .Pikkutukki on monesti kokonaan ohjelmasta pois (yhtiön mailla) , ellei kertymä ole suuri ja tavara päädy muutamassa päivässä sahattavaksi.

    jees h-valta

    Tuo sinistymisestä koohottaminenkin on täyttä soopaa. Tuohan nähtiin Tapanin myrskyn jälkeen kun vielä puolentoistakin vuoden päästä tehtiin täyttä tukkia maassa maanneista rungoista.
    Mutta se ettei niitä pikkutukkeja haluta on vain sahurien vähyys ja nuiva suhtautuminen pieneen puurunkoon. Ne taas jotka ovat erikoistuneet pikkutukkiin tekevät sillä kovaa tiliä. Tapulitavarastahan ei enää tiedä markkinat onko sahattu isosta vai pienestä. Mutta pienempi osaakin yleensä olla kustannustehokas.
    Isotkin toki ovat jälkiheränneet jonkinverran kun tekevät niistä joko lämpökäsiteltyä tai kyllästettyä. Värivaivat katoaa.

    kuusessa ollaan

    Jees, kaadappa alkukesästä muutama tukki ja seuraa sinistymistä. Herkimmällä hetkellä parissa viikossa kyljet mustia.

    Pelkän pikkutukin sahuuvirmoja on ollut, aika moni on lopettanut, saanto suhteessa hake/kuoren osuuteen on heikompi. Lisäksi mutkat estävät helpommin sahuun. Aukoilla pikkutukin tekeminen latvoista siirtää vain tukkia edullisempaan hintaluokkaan, eli turpaan tulee myyjälle.

    Panu

    Uusimmassa Metsälehdessä on tästä juttua. Suomen Sahat ry:n puheenjohtaja Esa Hakamäki suhtautuu tähän valtiovallan tyrkyttämään malliin toiveikkaasti.

    Vähän ihmetyttää, että eikö mikään ostaja tosiaan ihan itse uskalla hinnoitella parhaaksi näkemällään tavalla vaan tähänkin asiaan pitää huutaa valtiota apuun.

    Pete

    Panu, valtio ei nähdäkseni ole sotkeutumassa katkontaan tai hinnoitteluun, mutta mittaamiseen kylläkin. Suomessa puutavaran mittaamista säädellään mittauslailla. Tuskin tämä rungonosahinnoittelu lakiin kuitenkaan tulee ainakaan niin, että se olisi ainoa hyväksyttävä tapa.

    Motomittauksen tarkkuus on sillä tasolla, että teknisesti rungonosahinnoittelu kyllä onnistuu.

    Voin olla väärässä, mutta metsänomistajan asema saattaa rungonosahinnoittelun myötä parantua kun ei tarvitse enää pelätä, ainakaan niin paljon, että ”kallis” tukki pätkitään kuiduksi josta tietysti maksetaan vain kuidun hinta.

    Panu

    Pete, hinnoittelustahan tässä on kyse kuten itsekin viestissäsi kirjoitat (rungonosahinnoittelu).

    En myöskään usko, että tästä mitään lakia tulee vaikka valtio kyllä jaksaa hämmästyttää holhoamistarpeellaan.

    Itse tietysti kannatan täysillä sitä, että laadusta maksetaan mutta kuten sanottu niin ihmettelen miksei siitä voisi maksaa ilman valtiolta tulevaa hinnoittelusääntöä.

    Pete

    Jankataan nyt hieman 🙂

    Tässä ei ole kyse hinnoittelusta vaan mittaamisesta. Puunostajat hinnoittelevat ja valtiovalta on tuomassa mittaamiseen rungonosahinnoittelun, eli rungonosamittauksen.

    Puunostajat voivat edelleen hinnoitella leimikon aivan kuten itse haluavat ja katkominenkin on rungonosahinnoittelun myötä vapaampaa. Rungonosahinnoittelussa metsänomistaja saa tukin mitat ja laadun täyttävästä osuudesta tukin hinnan (eli rungonosahinnan) ja ostaja voi sitten pätkiä miten haluaa. Lyhyet mitat yleensä lisäävät tukin saantoa, mutta ostajat eivät ole niistä oikeasti innoissaan. Rungonosahinnoittelun/nmittauksen myötä ostaja voi katkoa puut aivan kuten itse haluaa ja metsänomistaja saa silti tukkiosuudesta tukin hinnan.

    En ymmärrä mitä huonoa tässä voisi olla. Se, että meillä on mittauslaki ja että valtio pyrkii edistämään mahdollisimman läpinäkyvää hinnoittelu- ja mittaustapaa on mielestäni pelkästään positiivista.

    Korjuupalvelun tämä voi asettaa haastavaan tilanteeseen kun tukkiosuudesta pitää maksaa tukin hinta ja toimituspuulla voi olla varsin tiukat laatu- ja mittavaatimukset.

    Panu

    Jos olen oikein ymmärtänyt (oikaiskoon viisaammat jos en ole) niin tämä uusi rungonosaHINNOITTELUmalli jakaa rungon järeyden perusteella eri laatuisiin osiin. Ajatuksena lienee, että parempilaatuisesta maksettaisiin kovempaa HINTAA, muussa tapauksessa ehdotus ihmetyttää vielä enemmän.

    Malli ei tietenkään takaa sitä, etteikö tukkipuuta ostettaisi jatkossakin kuitupuuna, koska tuskin malli sitä ehdottaa, että muita laatutekijöitä ei enää saisi huomioida.

    Ei malli välttämättä huono ole mutta ihmettelin siis sitä miksei ostaja voisi jo nyt tarjota sellaista hinnoittelumallia kuin huvittaa. Toisaalta jos myyjällä on tarpeeksi hyvä leimikko niin myyjäkin voi yrittää sanella hinnoittelumallin.

    Pete

    Kyllä hinnoittelumalli taitaa olla ihan vapaa jo nytkin. Esimerkiksi runkohinta on käytössä joillakin sahoilla. Ehkäpä tässä hämää nyt tuo termi itsessään, eli rungonosahinnoittelu. Kuvaavampi olisi varmaankin rungonosamittaus.

    Periaatteessa tämän pitäisi tarkoittaa sitä, että laihan ja tukevamman tukin hinnat eriytyvät. Onhan nytkin käytössä jo ”sorvitukki”, jolle saattaa saada muutaman euron korkeamman hinnan. Ja pylväät ovat oma lukunsa.

    Laihan tukin myyjille uusi malli saattaa tarkoittaa laihempaa puukauppatiliä ja/tai järeän tukin myyjälle isompaa tiliä. Nyt markkina on vain toimimattomuuttaan toiminut niin, että laihalle tukille on saanut jokseenkin saman hinnan kuin järeälle. Tämä ei tietenkään ole oikein ainakaan järeän tukin myyjän kannalta.

    Lehtiylispuuston alla havupuita kituuttaville tämä voi olla huono muutos kun laihasta ja kitukasvuisesta havutukista ei saakaan enää markkinan keskihintaa.

    Panu

    Sain tarjouksen, jossa oli sorvitukki omana puutavaraluokkanaan, latvaläpimitta 24cm. Eli kuulostaa ihan tältä uudelta mallilta, jossa se taisi olla 25cm. Sorvitukin hinta oli kuitenkin sama kuin laihan tukin. Eli ainakaan tämän ostajan hinnoitteluun uusi malli tuskin vaikuttaisi.

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 185)