Keskustelut Puukauppa puun katkonta uudistuu

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 185)
  • puun katkonta uudistuu

    Yhteiskunta jatkaa kokoomuslaisen maa- ja metsätalousministerin aloittamaa positiivista uudistuslinjaa metsäalalla. Ensin saatiin uusi metsälaki, nyt on ehdolla uusi katkona- ja hinnoittelumetodi. Toteutuessaan se palkitsisi laatupuun kasvattajaa, onhan tukin järeys yksi tekijä puhuttaessa sahapuun laadusta. Uudessa systeemissä puun järeys luokiteltaisiin neljään luokkaan, tämä johtaisi automaattisesti parempaan hintaan järeällä tukilla.

  • jees h-valta

    Tuolla paloja käsiteltiinkin jo mutta vahvistusta olettamillemme (mehänpoika ja jhv) että pienet tilakoot ja sekametsien suosinta auttavat suurpalojen ennaltaehkäisyssä. Tästä mm. Satakunnan Kansa-lehti juuri viikonloppuna. Ja tämä tilakoon pienuus saattaa myös merkittävästi vähentää laajoja metsätuhoja jotka aiheutuvat esim. kirjanpainaja-yms. ötököistä. Joten tämä nyt alkuun aihetta sivuten.

    jees h-valta

    Toiseksi tuolla jo Tervaroso kirjoittelikin tuosta kevätahavaongelmasta joka täällä lounaassa todella on ongelma. Ja Peten ”sauhuamista” minun kirjoitukseeni koivun verhopuuston suojasta totean että tarkoitin juuri sitä kuin kirjoitinkin. Eli heti kun lehti on puussa se suojaa varmasti Täällä vain se ero on kovin lyhyt kun kuusi ja mäntykin tuppaa aika ajoissa kasvuun. Ja jos routa ”jurottaa” koivuja ainakin aurinkopolttoa tulee.

    Panu Panu

    Toisaalta logistiikka voi kehittyä siten, että hyvinkin pienet määrät eri puutavaralajeja voidaan ottaa talteen ja koota yhteen keskusvarastopaikoilla. Jollakin ostajalla voi olla kilpailuetuna se, että ostaa kaikki puutavaralajit määristä riippumatta.

    Muuten olen sitä mieltä, että valtiovallan ei pidä sotkeentua puun katkontaan.

    suorittava porras suorittava porras

    Minulla taas on lukuisia esimerkkejä siitä , että huoleton lehtipuun suosiminen on johtanut havupuuntaimien lähes täydelliseen tuhoutumiseen . Ne pallerolatvaiset kuusetkin ovat löytyneet useinmiten lehtipuuryppään alta tai lähistöltä Lisäksi näillä alueilla viihtyy myös hirvilehmä vasoineen . Kumma kyllä nuorten mäntyjen vauriot löytyvät myöhemmässä vaiheessa 4-5 metrin korkeudelta , kun lehtipuu on piiskannut niiden latvat huonoon kuntoon . Pitkän tyvitukin aihion on
    tuhonnut lopulta lehtipuu , ei hirvi.
    PS. Mehänpojale tiedoksi , että olen työskennellyt nelisen vuotta pelkästään energiapuuhakkuilla , joista suurin osa on ollut enemmän tai vähemmän myöhästynyttä ylispuiden poistoa . Oikea-aikaisesti sekin homma on tehtävä raivaussahalla.

    Lähetin mm vanhalle palstalle lukijoiden kuviin useita kymmeniä asiaa havainnollistavia kuvia . Kuviin liittyvissä kommenteiisa tuomittiin lähes yksimielisesti koneen käyttämien kyseisillä kohteilla . Sillä kohtaa olen kokemuksiini perustuen liikuttavan yksimielinen enemmistön kanssa.

    PPS. Tekisikö se kenties ”suorittavasta ” hyväksyttävämmän persoonan , jos luopuisi hirvenmehtuusta kokonaan ? Nyt olisi hyvä aika lopetella , kun hirvetkin on vähissä : )

    suorittava porras suorittava porras

    Metsää kasvatettaessa kannattaa otta huomioon tehokkuuden vaatimuksen kasvaminen tulevaisuudessa . Valmistettavien tavaralajien määrä mitä todennäköisimmin vähenee pienillä leimikoilla ja tietyn tavaralajin vähimmäiskertymän raja nousee ylemmäs .

    Tämä tarkoittaa ainakin sitä , että ensiharvennusten yhdistelmäkorjuu tulee jäämään historiaan . Palstalta hakataan joko kuitua tai energiaa , ei molempia . Myös leimikon vähäinen tukki- tai pikkutukkiosuus voi vähimmäisrajojen korottamisen vuoksi siirtyä kokonaan halvemman tavaralajin luokkaan . Tätä ongelmaa voi toki yrittää pienentää tekemällä enemmän yhteistyötä naapureiden kesken puukaupoissa .

    Taimikoita perustettaessa ja hoidettaessa on syytä myös huomioida , että kovin montaa puulajia ei kannata kasvattaa ainakaan pienillä kuvioilla . Kolmen puulajin sekametsä ja pieni kuviokoko voi olla hankala yhdistelmä puukauppoja suunniteltaessa. Varsinkin , jos kyseessä on ensiharvennus . Tilanten toki voi pelastaa se , että kaikki laitetaan energiaksi , mutta tili voi näin menetellen jäädä laihaksi . Pienillä kuvioilla kannattanee kasvattaa vain yhtä puulajia . Isommille mahtuu toki useampaakin lajia . Pääasia , että puulajikohtaista kertymää on riittävästi.

    suorittava porras suorittava porras

    En minäkään kannata valtion sotkeentumista puukaupalliseen toimintaan .
    Viimeisimmät veroporkkanat ja väärin suunnattu tukipolitiikka on tainnut aiheuttaa enemmän vahinkoa , kuin hyötyä.

    Pienet puutavaraerät ja lyhyet mitat ovat aiheuttaneet runsaasti päänvaivaa kuljetuspuolella . Kun siirrytään suurempaan kuljetuskalustoon tämä päänvaiva tuskin vähenee ellei minimierän kokoa kasvateta huomattavasti . Tässäkin euro voisi toimia konsulttina . Valtiota ei tarvita mukaan sotkemaan. Nyt teollisuudella olisi näytön paikka siinä , kuinka markkinavetoisesti ohjataan tuotantoa haluttuun suuntaan . Tähän asti moiseen ei ole löytynyt riittävästi uskallusta.

    jees h-valta

    Tuo on taas tätä suorittavan hyvin tarkoitushakuista mustamaalausta.
    Kyllä Vanhasen aikanaan masinoima veronhuojennus oli tuntuva ja järkevä tapa piristää puukauppaa. Se vain kostautui vasta niiden ohi mentyä kun metsänomistajat odottivat että koska siirrytään ”pääruokaan”. Kemera on myös osaltaan huimasti parantanut metsien hoidon tasoa. Sitä on aivan turha mustamaalata. Ja se tulee jatkumaan kuten eilisistäkin lehdistä saimme lukea. Tulevaisuus on bion ja muut on vain ”kevytlevitteitä” sen rinnalla.

    jees h-valta

    Mahtaako suorittava noita puulajeja innolla väheksyessään edes tietää että hänkin tiettävästi palvelee firmaa joka ostaa lähes kaikkia kaupallisia puulajeja?
    Mitään tuonkaltaisia ohjeistuksia ei heidän infoissaan ole näkynyt. Toki varsinainen ”kuusiuskovainen” Metlalta palkattiin muutama vuosi sitten.

    suorittava porras suorittava porras

    #”Mahtaako suorittava noita puulajeja innolla väheksyessään edes tietää että hänkin tiettävästi palvelee firmaa joka ostaa lähes kaikkia kaupallisia puulajeja?”#

    Eri tavaralajeja toki ostetaan , mutta ei varmasti ihan kaikkia samalta leimikolta . Puulajeista haapa on ollut hakkuuohjelmissani yhden käden sormin laskettavissa esim . viime vuoden kauppoja tarkasteltaessa.

    Enimmillään olen hakannut 14:ää eri tavaralajia samalta leimikolta yhdelle listalle . Leimikon koko oli tuolloin kymmeniä hehtaareita . Nykyään yhdeltä leimikolta korjattavat tavaralajit ovat vähentyneet huomattavasti lajikohtaisten minimierävaatimusten takia . Toisaalta esim. pikkutukit unohdetaan kevään korvalla kokonaan tekolistalta, koska niitä otetan vastaan rajoitetusti kesäaikaan.

    Yhdistelmäkorjuuta on arvosteltu voimakkaasti siitä syystä , että varsinkin ensiharvennuksilla kertymät tavaralajia kohden jäävät liian vähäisiksi . Pienet , ”isännättömät”, vuosikausia teiden varsilla lojuvat energiapuukasat ovat tästä esimerkkeinä . Pahimmassa tapauksessa ne lahoavat paikoilleen , kun kenenkään ei kannata hakettaa kovin vaatimatonta kasaa. Pieniltä kohteilta siis joko kuitua tai energiaa , mutta ei molempia.

    Panu Panu

    ”pikkutukit unohdetaan kevään korvalla kokonaan tekolistalta, koska niitä otetan vastaan rajoitetusti kesäaikaan.”

    Mistä tämä johtuu?

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 185)