Keskustelut Puukauppa puun katkonta uudistuu

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 185)
  • puun katkonta uudistuu

    Yhteiskunta jatkaa kokoomuslaisen maa- ja metsätalousministerin aloittamaa positiivista uudistuslinjaa metsäalalla. Ensin saatiin uusi metsälaki, nyt on ehdolla uusi katkona- ja hinnoittelumetodi. Toteutuessaan se palkitsisi laatupuun kasvattajaa, onhan tukin järeys yksi tekijä puhuttaessa sahapuun laadusta. Uudessa systeemissä puun järeys luokiteltaisiin neljään luokkaan, tämä johtaisi automaattisesti parempaan hintaan järeällä tukilla.

  • Metsuri motokuski

    Ihan samat huomiot täälläkin. Tuossa kolmen kilometrin päässä yksi vanhankansan metsuri raivasi aukon johonka jätti melkoisen koivikon verhopuuksi. Ihan samanlailla halla nipisti nekin vuosikasvaimet kuin viereisen maanomistajan kuuset jotka olivat ilman verhopuustoa.

    jees h-valta

    Eipä varmaan se pelkkä koivunrunko paljon suojaa anna mutta vaikuttaa kyllä myöhempiin lehtiajan takapakkihalloihin. Ja toista kautta myös maastoa kuivattavasti. Kolmanneksi jättää varjostavuudellaan myös suojaavaa kosteutta kerkille. Kevätaurinko saattaa olla lähes yhtä armoton kuin hallakin.

    mehänpoika

    Petelle vastaan, että lähinnä pitkäaikaiseen kokemuksiin perustuvat tietoni keväthallan aiheuttamista tuhoista kuusentaimikoissa.

    Nykyisin, kun viljavilla mailla metsää uudistetaan, ei avohakkuun jälkeen ole aukossa ns. verhopuustoa. Silloin tulisi hallanaroilla mailla valita istutettavaksi puulajiksi rauduskoivu tai hybridihaapa. Nykyisin on jouduttu hirvimiesten tyhmyyden ja lyhytnäköisyyden vuoksi valitsemaan hirville vähemmän kelpaava kuusi.

    Jos parina ensimmäisenä keväänä kuusen kasvaimet menevät keväthallan vuoksi ruskeiksi, on valittavana muokkausjälkeen suntyneen lehtipuuvesakon käyttö täydentävänä puulajina kuusten ohella.

    Eri puulajeista koostuva nopeakasvuonen vesakko kehittyisi ajanoloon verhopuustoksi, mutta hirvet monesti estävät senkin. Niidenkin kasvu pysähtyy suurelta osin hirven turvan korkeudelle. Muu ei auta, kuin odottaa pyyntiluvista vapaata hirvenmetsästystä.

    Näistä taimikoista voi ajanoloon kehittyä suorittavan portaan vihaamia moto-korjuukohteita. Rungot ovat lyhyitä, monivääriä, haarakkaita, paksuoksaisia ja kuutiotilavuudeltaan pieniä sekä poistettavat rungot hyvin harvassa.

    Tulee metsänomistajalle hyvin kalliiksi, kun hirviharrastuksen vuoksi ei voi käyttää metsitykseen sellaista puulajia, mikä olisi maapohjan tuottokyvyn mukaan ja hallariskit huomioien tarkoituksenmukaisinta. Tästä juontaa monesti tulevaisuuden ongelmat esim. motoharvennuksessa.

    Pete

    Nyt puhumme näköjään kahdesta eri asiasta, mutta otsikon aiheesta emme ollenkaan…

    Minä väitän kokemuksiini perustuen, että verhopuustolla ei ole mitään virkaa hallantorjunnassa ja mehänpoika puhuu liian suuresta hirvikannasta. Sellaista tilannetta ei ole omalle kohdalle osunut, että hirvi estäisi vähä-arvoisen vesakonkin nousun, eli pitäisi lehtipuuston kertakaikkiaan matalana. Kieltämättä kuusentaimikoissa joskus näkyy tilanne, että pihlajat ja haavat pysyvät puskina. Ja hyvä näin.

    Samaa mieltä olen mehänpojan kanssa siitä, että hirvikanta on liian suuri ja sen alhaalla pitäminen tuntuu olevan mahdotonta. Itsekin jännitän keski-Suomessa olevan 11ha 3v männyntaimikon puolesta, että miten sille käy. Kasvupaika on vt ja männyt ovat lähteneet erinomaiseen kasvuun.

    Pete

    Jeesmies kirjoittelee taas ihan höpöjä. Eikös sen verhopuukoivikon pitäisi sitä hallaa nimenomaan torjua lehdillään, ei niinkään rungoillaan? Mitä ihmettä tarkoitat? Ja maaston kuivatuksesta on vain haittaa kun jeesmieskin on tuominnut kuuset jo sukupuuttoon kun eivät kuulemma kestä kuivuutta?

    Entäs sitten suojaava kosteus kerkille? En ole sellaisen tarpeesta kuullutkaan, kerro lisää! Ja entäpä kevätaurinko? Ahavaa vissiin tarkoitat? Eipä ole siitäkään tähän mennessä ongelmia aiheutunut, ehkä joku latvanvaihto, mutta nehän kuusentaimella korjaantuvat parissa vuodessa. Varttuneemmilla kuusilla en ole ahava-vioituksia koskaan nähnyt.

    Ammatti Raivooja

    Koivikoissa on tilastoitu olevan 12%:ssa hirvituhoja. Eli 9/10 koivikoista kuitenkin onnistuu. Näillä seuduilla sanoisin, että promillessa taimikoita on merkittäviä hirvituhoja koivikoissa.

    Kannattaa muistaa, että MHY ottaa 5centtiä jokaisesta välitetystä taimesta. Niidenkin täytyy työllistää ja kerätä rahaa toimintaansa entistä ponnekkaammin niin kuusenistutus ei ole menossa minnekkään. Ja jos koivikoita todella haluttaisiin hirvialueille niin sinne kylvettäisiin reilusti jalostettuja siemeniä, onhan se aika varma tapa saada riittävästi ehjiä koivuja. Koivua muuten kylvetään enää muutamia satoja ha vuodessa. Ei MHY sillä elä, että se antaa asiakkaalle vain pussillisen siemeniä.

    Svedu Petteri

    Jos taimia tarvitsee 1000-3000 kpl, niin onko paljon muita vaihtoehtoja kuin MHY? Taimitarhoilta ei edes ilkeä kysyä. Eikä ne varmaan pieniä eriä edes myy. Toisaalta pienessä erässä euromääräinen välityspalkkio on pieni. Ihan kiva, kun joku tuo taimet oikeaan paikkaan. On niissä taimissa kuskaamista ja junailua keväällä.

    Puun takaa

    Minäkin olen näiden vuosikymmenten aikana huomannut, ettei verhopuista ole muuta suojaa kuin se, ettei paleltuneet kuusentaimet näy tielle yhtä selvästi kuin puhtaasta kuusentaimikosta.

    mehänpoika

    suorittava porras:
    ””Istutetun taimen kehitystä ei pitäisi jarruttaa millään verukkeella ja jättä metsänhoitotöitä puolitiehen .””

    – Muuten olisin tuosta jopa samaa mieltä, mutta kun hallanaroille aukoille ei ole pitkiin aikoihin pystynyt turvallisesti istuttamaan hallaa paremmin kestäviä puulajeja, kuten mänty ja rauduskoivu olisivat. Epäilen, että suorittava neuvoisi tällaisilta kuusenistutusaloilta perkaamaan vesakon heti, kun se merkittävästi varjostaa kuusentaimia.

    Mielestän tällaisilla ohjeilla ei ko. alueille saisi tuottoisaa metsää koskaan syntymään. Niin varmoja ovat keväthallojen esiintymiset olleet näihin päiviin asti.

    ””Vähänkin kitumalla kasvanut puu on aina alttiimpi jollekkin luonnontuholle (ml hirvet) , kuin yksilö , joka ei ole kärsinyt kasvua hidastavista tekijöistä.””

    – Olen varma, että valtaosa metsänomistajista on sitä mieltä, että hirvituho ei ole ”luonnontuho” van tuottamuksellista ihmisen aiheuttamaa vahinkoa. Koska ”hirvikannan säätely” perustuu ennakkoon haettaviin ja myönnettyihin pyyntilupiin, pidetääkin voimassa olevalla järjestelmällä vahinkojen määrää yllä niin metsätaimikoissa kuin maanteilläkin.

    Olen sata-prosettisen varma, että aukealla kasvupaikalla kasvavan pitkänkin vuosikasvaimen päähän keväällä kehittyvä nuori pehmeä kasvain lerpahtaa hallayön jälkeen yhtä hyvin kuin kituvammin kasvaneen kuusentaimen kasvain. Tietysti hyvin kasvanut taimi pääsee teoriassa nopeammin hallariskirajan yläpuolelle. Se taas on luojassa, ei suorittavan näpeissä.

    Minulla on lukuisia esimerkkejä kuusenistutuskohteista, joista hirvet ovat tehneet huolella järjestellyn verhopuuston niin aukkoiseksi, että aukkojen alueelta näkee selvästi kattavan verhopuuston merkityksen kuusentaimikon kehityksessä. Aukoissa kuusentaimet ovat kelvottomia palleroita.

    Mielestäni suorittava porras pelaa moto-hommissaan liikaa omaan pussiinsa, eikä hän ajattele tarpeeksi esimerkiksi sitä, minkälaiseen liemeen pyyntilupiin perustuva hirvenmetsästys on johtanut.

    suorittava porras

    Lumettomuus on varmasti kiusa silloin , jos sattuu olemaan tavallista kylmempi talvi . Näitäkin olosuhteita vastaan pystyy parhaiten kamppailemaan taimesta asti hyvin kehittynyt puuyksilö . Maan jäätymisen vaivoista alkaa ensimmäisenä kärsiä puu , joka on syystä taikka toisesta juronut kasvutaipaleen alkuvaiheessa ja juuriston kehitys on jäänyt puolitiehen . Jos puun juuret ovat aivan maan pinnassa eivätä ulotu routakerroksen alapuolelle , saattaa nopea kesän tulo kuivattaa puun.

    Hallalta suojaksi tarkoitettu verhopuusto voi aiheuttaa merkittävää haittaa istutustaimen kehitykselle . Omatkin havaintoni tukevat
    käsitystä ,että suojaksi tarkoitettu lehtipuusto ei suojaa hallalta nimeksikään . Kaiken lisäksi kevätahava ja kuivuminen vaivaat juuri verhopuuston alla tai muuten liian tiheässä kasvaneita puita kehityksen myöhemmässä vaiheessa . Ensimmäisenä tämä on havaittavissa jo tarkasteltaessa taimikon vointia välittömästi verhopuuston poistamisen jälkeen . Kasvu hidastuu vuosiksi monissa tapauksissa toimenpiteen tuloksena .

    Istutetun taimen kehitystä ei pitäisi jarruttaa millään verukkeella ja jättää metsänhoitotöitä puolitiehen . Vähänkin kitumalla kasvanut puu on aina alttiimpi luonnontuhoille (ml hirvet) , kun yksilö , joka ei ole kärsinyt kasvua hidastavista tekijöistä.

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 185)