Keskustelut Puukauppa puun katkonta uudistuu

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 185)
  • puun katkonta uudistuu

    Yhteiskunta jatkaa kokoomuslaisen maa- ja metsätalousministerin aloittamaa positiivista uudistuslinjaa metsäalalla. Ensin saatiin uusi metsälaki, nyt on ehdolla uusi katkona- ja hinnoittelumetodi. Toteutuessaan se palkitsisi laatupuun kasvattajaa, onhan tukin järeys yksi tekijä puhuttaessa sahapuun laadusta. Uudessa systeemissä puun järeys luokiteltaisiin neljään luokkaan, tämä johtaisi automaattisesti parempaan hintaan järeällä tukilla.

  • raivuri

    Kyllä minulle ainakin tukin polttaminen sopisi. Päätehakkuista tulisi valtava kisa ja tukin hinta niukkuusartikkelina ampaisisi pilviin.

    Metsuri motokuski

    Tottahan se on että ei se myyjistä johdu pienpuun myynti. Nykyinen tukiperusteinen energiapolitiikka ohjaa korjuuta pienpuulle. Toisaalta sellutehtaiden lobbaus on aiheuttanut sen että kuitukokoista puuta ei ohjaudu poltoon ja sen vuoksi sille ei vastaava tukea saa kuin pienpuulle.

    Minusta ensiharvennus puun koko ei ole ongelma jos ostavat tehtaat eivät näe sitä ongelmaksi. Typeräähän pieni puu on tehdä mutta se ei saa olla ongelma tekijäporukalle. Jos tehtaat haluavat korottaa pieniä läpimittaluokkia niin se on heidän asia. Ilmeistä on että nykyisillä mitoilla saavutetaan vielä kustannustehokas korjuu ja kuljetus joten ongelma se ei ole.

    suorittava porras suorittava porras

    #”Ongelma onkin se miten saadaan kilpailukykyiseksi puun vieminen kannolta jalostavaan laitokseen.”#

    Tuhannen taalan kysymys!
    Jo nyt suomalainen puunkorjuu on kustannustehokkainta ja halvinta Euroopassa. : )

    suorittava porras suorittava porras

    #”… kunnollista kuusimetsää ei saada syntymään ilman lehtipuusta syntyvää kuusentaimia varjostavaa verhopuustoa.”#

    Tämä on kyllä lähinnä vanhakantaisia uskomuksia. Mättääseen istutettu taimi ei verhopuita tarvitse . Se kasvaa kohisten muutamassa vuodessa hallan ulottumattomiin toisin kun koivikon alla kituva kumppaninsa. Se saattaa olla käytännössä hallalle alttiina kaksinkertaisen ajan verrattuna ilman varjostusta kasvaneeseen taimeen. Pituuskasvussa on kymmenien senttien ero vuotta kohti.

    …ja se koivu soveltuu erityisen heikosti joukkokäsiteltäväksi pl kokopuukorjuussa .

    suorittava porras suorittava porras

    #”Vai tukkia sitä olisi edullisinta alkaa hakkeena poltella? ”#

    Tukin polttaminen ei toki missään mielessä ole järkevää . Havainnollistin ainoastaan kuinka kallista olemattoman pieni puu on lämpölaitokselle . Muutama vuosi sitten Suomen suurimman metsäkoneyrityksen tj totesi , että satasen hintalappu olisi lyötävä 20-litraisista puista koostuvan kuution kupeeseen , jotta saataisiin edes korjuukustannukset katettua . Tämä oli samalla myös lämpöyrittäjän mielipide . Olessani aikoinaan talossa töissä sillä oli myös lämpölaitos osana tuotantokoneistoa.
    Tutkittuakin tietoa kokemuspohjaisen ohella on . Raivatun energiapuukohteen raivaus ja hakkuukustannus oli yhteensä 60 € kiintokuutiota kohden . Puiden tilavuus kokeessa oli 40 litraa / runko.
    Lähikuljetus , haketus ja kaupankäyntikulut tähän päälle , niin alkaa tukkihinnasto olla hyvinkin käsillä .

    Raivauksen yleistyminen pakon sanelemana (kestämätön määrä korjuuvaurioita)energiapuukohteilla ja vaatimus kantokäsittelystä kesähakkuissa laimentaa kiinnostusta pieniin puihin entisestään .
    Jessekin on patistellut hankkimaan joukkokäsittelyoppia . Homma osataan ja vehkeet on olemassa . Vuoteen ei kuitenkaan (eikä sitä ennen) ole menetelmään tarvinnut turvautua . Lieneekö tämän kesän tekemättömyyden syy siinä , että totesin korjuusta vastaavalle aluepäällikölle viime kesän kokeilun jälkeen , että kestääkö energiapuun korjuu kantokäsittelyn aiheuttamaa kustannusta ? Ainemenekki oli enimmillään 5 litraa ureaa kuutiolle ja vähintään 90% aineesta lensi kanervikkoon . Mitä isompi nippu kouraan kerättiin , sitä enemmän ainetta meneni hukkaan . Annostelu tapahtuu laipasta kaadon yhteydessä puun / nipun läpimitan perusteella . Kouran ollessa täysi saattoi yksi viimeiseksi kerätty 10 litran runko saada annoksen , joka annetaan yli kuution puulle.

    mehänpoika mehänpoika

    suorittava porras:
    ””Mättääseen istutettu taimi ei verhopuita tarvitse”.

    – Luulen että tämän vuoden keväthallojen jäljiltäkin noin 1/3 nyt istutetuista kuusenistutusten pinta-aloista on juhannuksen seutuville sattuneiden hallaöiden jäljiltä kasvaimet ruskeina. Pituuskasvua ainakaan tämän vuoden aikana ei ko. taimiin synny. Niitä joutuu nyt viikatteen tai kemikalioiden turvin heinäämään. Keneltä jää heinääminen tekemättä, eivät kaikki taimet selviä seuraavaan kevääseen hengissä. Sitten ylöspäin pomppaaminen on kevään 2015 hallaöistä kiinni.

    Ei mättääseen kennokuusien istuttaminen poista hallatuhoriskiä. Hallattomissa kohteissa kennotaimien kehitys mättäissä on ripeää, mutta esimerkiksi turvemailla vielä 3-5 metrin pituiset kuusetkin olivat hallatuhojen kohteena keväällä 2014. Tämmöisissä kohteissa ei kuusentaimia saa metriä korkeammiksi ilman verhopuustoa ja vähähallaisia keväitä. Vielä karummat korvetkin pitäisi ohjata männyn kasvulle, mutta hirvet ovat nykyisin sen estämässä.

    Mikä siitä koivusta tekee niin heikostisoveltuvan joukkokäsittelyssä ja kokopuukorjuussa? Kyllä noin 10-metrisen hieskoivikon poisto tai harvennus kuusentaimikon päältä pitäisi joukkokäsittelynä onnistua ongelmitta.

    jees h-valta

    Senverran olin katselemassa omissani että onnistui oikein loistavasti ja nosteli nätisti niput yli kuusenlatvojen ajouralle.

    jees h-valta

    Ja mielestäni halla ei ole muuttunut vanhanaikaiseksi missään maankolkassa.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Kaikkea sitä sitä oppii ku ei aina oo hajuakaan mistä mehänpoika puhuu kun todellisuus näillä palkeisilla ole tuota.

    Pete

    Kirjoitteleeko mehänpoika kokemuksiin perustuen vai kirjaviisauteen nojaten? Itsellä kokemusta keski-Suomesta ja pohjoissavosta. Ja kokemusteni mukaan verhopuustolla ei ole ollut MITÄÄN vaikutusta hallantorjunnassa kummassakaan maantieteessä kolmen viime kevään aikana. Verhopuuston ( 2000kpl/ha, pituus 4-8m) alla kuusentaimet ovat kärsineet täsmälleen yhtä pahasti hallasta kuin viereisillä samanikäisillä puhtaissa kuusentaimikoissa. Ainoa ero on siinä, että verhopuuston alla kuusentaimet kehittyvän hitaammin, eli pysyvät hallalle alttiina kauemmin kuin vapaana kasvaneet verrokit.

    Molemmilla tiloilla k-Suomessa ja p-Savossa halla tuntuu vierailevan lähes vuosittain. Silti molemmat tilat ovat olleet varsin kuusivoittoisia jo ennen minun omistukseentuloa ja puut ovat olleet järeitä.

    Muissa maantieteissä ei hallatuhoja ollut ja P-Savossakin ne olivat tänä vuonna lievemmät kuin kahtena edellisenä.

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 185)