Keskustelut Puukauppa puun katkonta uudistuu

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 185)
  • puun katkonta uudistuu

    Yhteiskunta jatkaa kokoomuslaisen maa- ja metsätalousministerin aloittamaa positiivista uudistuslinjaa metsäalalla. Ensin saatiin uusi metsälaki, nyt on ehdolla uusi katkona- ja hinnoittelumetodi. Toteutuessaan se palkitsisi laatupuun kasvattajaa, onhan tukin järeys yksi tekijä puhuttaessa sahapuun laadusta. Uudessa systeemissä puun järeys luokiteltaisiin neljään luokkaan, tämä johtaisi automaattisesti parempaan hintaan järeällä tukilla.

  • jees h-valta

    Niinpä niin. Se metät kunnossa teemana on aivan yhtä hyvää valuuttaa kun neljätuhatta runkoa kelpokokoista on kaupan. Taajakasvatus ei ole metsien hoitamattomuutta. Siinä jää selkeä väli joka puulle. Näkyvyyttäkin on riittävästi. Juuristo ei vielä siihen mennessä kärsi koska se ei ole vielä levinnyt kovin laajalle.
    Toki kuten tuolla aiemmin joku, olikohan Ammatti Raivooja kun listi maahan siemensyntyistä männikköä. Sen ongelmallisuuden olen itsekkin nähnyt jopa raivatessani. Kun se moto on kahta vierekkäin kasvavaa huono erottamaan. Mutta omissani se neljätuhatta harvennettiin enkä ole kolhittuja juuri löytänyt. Ja metsä jäi hyvään kasvukuntoon. Minulla tavara meni e-puuksi mutta tulevaisuus on tietty bion. Eli ei niin järin paljon poikkea vaatimuksiltaan. Minullakin on pääpiirteittäin metät kunnossa! Päätoimi kyllä rajoittaa sopivasti turhaa ”nuolemista”.

    Pete

    Sama juttu minullakin, palkkatyöt ohjaavat siihen, että omaa työpanosta käyttää pääasiassa suunnitteluun ja kohtuuhintainen raivausurakoinnin hankintaan. Omat raivaukset ovat lähinnä terapiaa ja joidenkin kuvionreunojen vimeistelyä. Ne tuppaa metsureilta jäämään usein turhan tiuhaan asentoon.

    Tuo 4000kpl/ha tiheydessä ensiharvennukseen on kyllä teoriaa ainoastaan yhdellä raivaussahatyöstöllä. Saman se vaatii kuin 2000kpl/ha, ero ei ole niin suuri. Kaksi kertaa ja rehevillä pohjilla kolmekin. Näin siis jos aivan rehellisiä ollaan…

    Suorittava on tuossa minusta pyrkinyt aivan oikein perustelemaan sitä, että työstä kuuluu saada kohtuullinen palkka jopa urakoitsijankin. Sen verran ”alisteinen” asema heillä urakanantajiin nähden on. Tätä on sitten turhaa ja asiatonta kommentoida tyyliin ”mitäs läksit”.
    Puunostajilta toivoisin ryhtiä niin, että todelliset korjuukulut huomioidaan mo:lle maksettavassa kantorahassa. Tällä hetkellä saattaa olla niin, että järeitä leimikoita kasvattavat kompensoivat keppimetsänkasvattajia. Tämä on tietysti väärin ja tulee kyllä muuttumaan kun tehokkuusvaatimus kuitenkin jatkuvasti kasvaa…

    suorittava porras suorittava porras

    Tämä energiatouhu sotki metsänkasvauksen perusidean joidenkin kohdalla täysin .Nyt , kun se ei ole varsinaisesti häiritsemässä järkevää toimintaa , olisi aika laittaa asiat kuntoon kasvatushakkuiden kohdalla . Tämä tarkoittaa rahan voimalla alleviivattua toimintamallia , jolla päästään parhaaseen lopputulokseen kokonaisuutta ajatellen .

    Sille villitykselle , että kasvatushakkuita ulotetaan keskenkasvuisiin metsiin ja jopa taimikoihin , on saatava stoppi . Puuta saadaan kyllä riittävästi muutenkin , kunhan metsän uudistamien tehdään edes kutakuinkin taiteen sääntöjen mukaan . Kasvatushakkuiden aloittamiseen on saaatva selkeä ja järkevä aloitusajankohta , perälauta , jolloin koneellinen harventaminen metsässä voi aikaisintaan alkaa.

    Tuossa edellä oli mainitaa raaka-ainepulasta ja rajalisista korjuuresursseista yhtenä syynä raaka-ainevajaukseen . Tilannetta ei yhtään paranneta sillä , että koneita ja kuljettajia ohjataan viettämään aikaa olemattoman pienen materiaalin kimpussa . Vähäiset voimavarat on ohjattava tuottavammille kohteille , että puu saadaan riittämään . Näin on ilmeisesti korjuuesimieskin tuumannut Harjavallan työmaalla ja ohjannut moton uusiin maisemiin , kun puuta ei ole tullut riittävästi aikaan ja tarpeeseen nähden . Tämä on varsin yleinen käytäntö ja tulee entisestään yleistymään , jos puusta on niukkuutta tuotantolaitoksella ja kuljettajapula pahenee nykyistä tahtia.

    jees h-valta

    Niitä järeitä ja vähemmän järeitäkin kasvattavat samatkin kasvattajat. Ja kauppojen niputtaminen ei ole kiellettyä ja kertoo vain metsänomistajan kaupantekotaidosta. Silloin kun kauppasopimus allekirjoitetaan on pulinat pois. Se on aivan edelleen se sama aliurakoitsijan ongelma. Ja koskahan maailmassa aliurakoitsija olisi kermaa päässyt vuolemaan? Hengissä ja koneissa pysyy ja kitisee. Taitava ja asiansa osaava metsänomistaja, tai mieluusti kyllä puuntuottaja taas siitä varmaan viis veisaa. Tehokkuus on kyllä hyve mutta työt pitää hoitaa asiallisesti ja loppuun. Puuntuottajankaan osa ei ole yhtään näillä liksoilla sen ruusuisempi. Turhaan ei häälähdä.
    Harrastajat ja varsinkin sillä elvistelijät ovat aivan oma marginaalinsa.

    Pete

    Jeesillä menee helposti omat puukaupat ja yleinen keskustelu sekaisin. Ei tässä ole keskusteltu siitä miten sinun kesken olevan puukaupan suhteen tulee toimia. Nimet on sulla paperilla ja mustaa valkoisella, eli sopimuksen mukainen suoritus kuuluu sinulle. Mutta ei siitä sen enempää.

    Yleisellä tasolla oikeudenmukaista olisi niin metsänomistajille ja kuin urakoitsijoillekin, että leimikon korjuuolosuhteet ja korjuukustannukset näkyisivät kantohinnassa ja urakoitsijan taksassa. Tottakai vapaassa markkinataloudessa taitava metsänomistaja voi saada puusta ”liian hyvän hinnan”. Tämä tosin lienee aika harvinaista 🙂 ja ei siinä mitään. Huononkin leimikon saa kaupaksi paremmin kun on antaa oheen jotain ostajaa enemmän kiinnostavaa. Ja se on ihan ok. Isossa kuvassa ja keskimäärin toivon leimikon ominaisuuksien kuitenkin näkyvän paremmin kantohinnassa. Tämä kannustaisi metsänomistajiakin hoitamaan metsiään.

    jees h-valta

    Aivan yleisellä tasolla tilanne aivan edelleen se että jos kaupat tehdään ja nimet alla kaikki pätee. Tulevasta voi visioida mutta nyt on nyt ja sillä siisti. Oikeudenmukaista lienee ettei hyviä ja sitovia kauppatapoja aleta sekoittaa. Nämä ”yleismantran” ihannoijat ja konejullien pokkaajat eivät edusta kuin itseään ja suuri metsänomistajamassa on aivan tyytyväinen kaupan teon ja toteutuksen tilaan juuri nyt ja tällaisenaan. Joustoa molemmin puolin mutta kauppaehtojen henkeä kunnioittaen. Minun kauppojen yhden tai kahden lievä epäonnistuminen ei poista useiden kymmenien toteutuneiden tyytyväisyyttä mihinkään. Joten niihin on turha aina yrittää vedota.

    Pete

    Jeesillä linjaukset vaihtuu melkein kesken lauseen. Maalaat tulevasta biotaloudesta leveällä pensselillä kuvaa, että puun laadulla ei ole mitään merkitystä (järeys, puulajit) mutta puukaupan hinnoitteluperusteita ei sitten saisi kyseenalaistaa ”Tulevasta voi visioida mutta nyt on nyt ja sillä siisti.” Mukavaa ajanvietettähän tämä kinastelu sinun kanssa on jos on joutilasta aikaa. Väkisin vain tulee mieleen Kekkosen sanat yhdessä uudenvuodenpuheessaan… ”Suomalainen on sellainen joka vastaa kun ei kysytä,
    kysyy kun ei vastata, ei vastaa kun kysytään..”

    jees h-valta

    Edelleen ei ristiriitaa. Peten ärsytyskynnyssyyt minun suhteeni ovat juuri toimintatavoissani, mielipiteissäni, mantrojen ja kuvitelmien kyseenalaistamisessa ja niiden avoimessa ”markkinoinnissa”.

    Pete

    Älä huolestu niinkuin et tietysti huolestukaan… et ole ylittänyt ”ärsytyskynnyssyytä”. Mielipiteesi ovat aivan ok ja maailmaan mahtuu puhetta. Epäjohdonmukaisuus, kuvitteelliset tulevaisuuden visiot ja mielipiteen perustaminen vain omaan subjektiiviseen kokemukseen kiinnittävät toki huomiota ja huvittavatkin, mutta kyllä tänne puhetta mahtuu!

    jees h-valta

    Muistetaan Pete tässä aina silloin tällöin ”tsekata” tätä metsätalousmaailmaa mihin mennään. Katsotaan ”päivitys” kumpi on paremmin ollut ajan hermolla visioinnissa tulevan suhteen. Mitään varsinaisia aikatauluja laatimatta mutta huomautetaan aina kun jotain ”mullistavampaa” suuntaan tai toiseen ilmenee. Mielestäni kumpikin on kuitenkin ollut selkeän johdonmukainen että molempien mielipiteet ovat palstoilla tiedossa. Se kolmas vaihtoehto tietysti voi olla ettei kummankaan tarvitse miettiä kun ei ole mitään suomalaista metsätaloutta.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 185)