Keskustelut Metsänomistus Puun kasvunopeuden vaikutus laatuun

Esillä 4 vastausta, 61 - 64 (kaikkiaan 64)
  • Puun kasvunopeuden vaikutus laatuun

    Lukijoiden kuvissa pienaukkojen puuston hitaan kasvun yhteydessä Kisi esitti seuraavanlaisen kysymyksen: Mitä vaikutuksia puun kasvunopeudella on puun laatuun ja käytettävyyteen? Onko siitä olemassa muuta kuin ”vanha kansa tietää” -tietoa?

    Minulla ei muuta tietoa ole, kuin mitä kirjallisuudesta on vastaan tullut. Sen mukaan esim. lannoituksella aikaan saatu kasvun nopeuteuminen heikentää puuta niin vähän, ettei sillä ole käytännössä merkitystä. Jos pienaukkoja ajatellaan, hidas kasvu kuusella on nuoruusvaiheen ilmiö, joten ei sillä tukkipuusta sahatussa laudassa paljon merkitystä ole. Kun tavanomaisessa kohteessa puuta käytetään esim. ok-talon runkoon, ei siinä puun ominaisuudet lopu ihan heti kesken. Viimeksi T30-lujuusluokiteltua lankkua käyttäessäni totesin, ettei kasvunopeus voi olla eikä muistaakseni olekaan kriteerinä. Oksaisuus taita olla määräävin asia.

    Laatuun vaikuttaa kuitenkinh moni muukin asia kuin kasvunopeus, mutta tässä vaiheessa loppuu minun tietoni. Joku muu voi jatkaa esimerkiksi siitä, miten suolla kasvanut puu eroaa kankaalla kasvaneesta.

  • Gla Gla

    Sahoille on kehitteillä laitteita, jolla runko skannataan ja luokitellaan. Ehkä joskus tulevaisuudessa homma menee noin ja siinä vaiheessa ns. heikkolaatuisemman puun hinta tulee putoamaan. Metsässä tukit menee jatkossakin yhteen pinoon, skanneria tuskin moton puomiin laitetaan ihan lähivuosikymmeninä.

    6 m3 6 m3

    Minä tiedän tuon. ”Konenäkö” ja tekniikka ei ole vielä kehittynyt tarpeeksi että lajittelu voidaan tehdä jo kannolla.
    Tuossa tekniikka ei vielä ole tainnut mennä ihmisen ohi?
    Vaikka ihminenhän siellä moton hytissäkin on.

    Gla Gla

    Kirjassa Tuottava metsänkasvatus on laatua käsitelty 13 sivun verran.

    6 m3 6 m3

    Kirjatietoa on kirjat ja netti pullollaan. 🙁 Se ”hiljainen tieto” , se on tekijöilla.
    Puun käytöstä ja käyttöominaisuuksista.

    Ei kelvannut kuin Kainuulainen laatupuu aikoinaan Suomen Joutsenen kansilankuiksi, sahaustapakin oli aivan erityinen ja sahuri Suomen huippuja rahtisahauksen alueella.

    Tuota erikoispuun valikointia, sahausta ja käyttöä ei opita netistä googlaamalla ja linkittämällä lähteitä. 🙁

Esillä 4 vastausta, 61 - 64 (kaikkiaan 64)