Keskustelut Metsänomistus Puun kasvunopeuden vaikutus laatuun

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 64)
  • Puun kasvunopeuden vaikutus laatuun

    Lukijoiden kuvissa pienaukkojen puuston hitaan kasvun yhteydessä Kisi esitti seuraavanlaisen kysymyksen: Mitä vaikutuksia puun kasvunopeudella on puun laatuun ja käytettävyyteen? Onko siitä olemassa muuta kuin ”vanha kansa tietää” -tietoa?

    Minulla ei muuta tietoa ole, kuin mitä kirjallisuudesta on vastaan tullut. Sen mukaan esim. lannoituksella aikaan saatu kasvun nopeuteuminen heikentää puuta niin vähän, ettei sillä ole käytännössä merkitystä. Jos pienaukkoja ajatellaan, hidas kasvu kuusella on nuoruusvaiheen ilmiö, joten ei sillä tukkipuusta sahatussa laudassa paljon merkitystä ole. Kun tavanomaisessa kohteessa puuta käytetään esim. ok-talon runkoon, ei siinä puun ominaisuudet lopu ihan heti kesken. Viimeksi T30-lujuusluokiteltua lankkua käyttäessäni totesin, ettei kasvunopeus voi olla eikä muistaakseni olekaan kriteerinä. Oksaisuus taita olla määräävin asia.

    Laatuun vaikuttaa kuitenkinh moni muukin asia kuin kasvunopeus, mutta tässä vaiheessa loppuu minun tietoni. Joku muu voi jatkaa esimerkiksi siitä, miten suolla kasvanut puu eroaa kankaalla kasvaneesta.

  • William Munny William Munny

    Kun olosuhteet ovat sopivat niin kuusikin uudistuu luontaisesti todella hyvin.
    Pitää laittaa kuvia taimikosta missä se on onnistunut loistavasti.
    Tajuaahan tuon tyhmempikin että hitaasti kasvanut on ylivertaista höttöpuuhun verrattuna.

    jees h-valta

    Kapitaalia saa saman kummastakin. Kun ja vain se ratkaisee.
    Kauneus-ja koristearvot ei paljon paina.

    Gla Gla

    ”Tajuaahan tuon tyhmempikin että hitaasti kasvanut on ylivertaista höttöpuuhun verrattuna.”

    Hitaasti kasvaneen puun pitäisi olla myös suoraa, jotta voidaan puhua laadusta. Lisäksi turvemaiden ja kangasmaiden puiden välillä on laadussa eroa, vaikka puu silmällä katsottuna näyttäisi samalta. Lisäksi pitäisi määritellä se, millaista puun pitäisi olla, jotta se olisi riittävän laadukasta.

    Kasvatusmenetelmää valittaessa kiinnostaa myös tukkiprosentti ja tukin määrä, joten monta ulottuvuutta tässä asiassa on.

    Tämä kirja on syytä lukea, jos puun laatuun vaikuttavat asiat kiinnostaa:

    http://www.kauppakv.fi/
    sis/Metsakustannus/
    tuote/9789525694109?
    openHier=642552.642558

    Puun takaa

    Näissä puun laatuasioissa menee helposti mielikuvat ja todellisuus sekaisin.
    Puu on puuntuottajan kannalta silloin laadukkainta, kun siitä saa korkeimman mahdollisen hinnan, – eikö vain?
    Se, millä tavalla puun tekniset ominaisuudet tähän hintaan vaikuttavat, ovat täysin ostajakohtaisia ja siten puuntuottajalle toisarvoisia seikkoja, – eikö vain?

    uudehko metsänomistaja

    RE: Puun kasvunopeuden vaikutus laatuun
    Männyn kohdalla tuo on uskottava selitys, mutta koivun ja kuusen kohdalla ei. Sen sijaan koivusta tiedetään, että se tuottaa suhteellisesti laskettuna sekametsässä parasta laatua ja koivusekoitushan on luontaista alkuperää. Kuusi on ehkä hankalimmin käsiteltävä asia.

    Gla se jaksaa kirjoitella puun laadusta, vaikka kommenteissa monesti on todettu laadun tarkoittavan eri ihmisille AIVAN ERI ASIAA

    japine

    Laatu on monta asiaa. Puun myyjä saa parhaan tulon, jos tukkia on paljon. Siinä ei mitata onko paljon tiheäkasvuista sydänpuuta. Tarvitaanko sitä edes? Silloin kun näitä asioita opiskelin kerrottiin, että 2,4 mm on ihanne vuosiluston paksuudelle puun lujuutta ajatellen ja lujuus huononee molempiin suuntiin.
    Nämä on vaan kouluoppeja. Miten lienee. Vanhoja ikkunapokia kun katselee ei nopeakasvuista puuta näe. Olisiko ne ukot tienneet jotain?

    6 m3 6 m3

    OVAT, ja ihan ilman googlea! Kannattaa tutkia vanhoja rakenteita, voi oppiskin jotain.

    japine

    Puun myyjälle maksetaan käytännössä pelkästään tukkikiinnoista.

    Puun takaa

    Näinhän se Japine on.
    Jos laadusta oikesti maksettaisiin, pitäisi tukit punnita ja läpivalaista.
    Visakoivu on ollut tähän asti ainoa puulaji, mitä olen myynyt kilokaupalla.

    Gla Gla

    UM: ”Gla se jaksaa kirjoitella puun laadusta, vaikka kommenteissa monesti on todettu laadun tarkoittavan eri ihmisille AIVAN ERI ASIAA”

    Kun keskustelun aiheena on puun laatu, luonnollisesti silloin on syytä kirjoitella puun laadusta. Jos olet eri mieltä, mistä sinun mielestäsi pitäisi kirjoitella?

    Lainaamasi kommenttini oli vastaus A. Jalkaselle, joka käsitteli tukkiprosenttia. Millä tavalla se tarkoittaa eri asiaa eri ihmisille?

    Puun takaan kommentissakin mennään mielestäni harhaan. Liiketaloudellisesti määriteltävää toiminnan kannattavuutta ei pidä sekoittaa puun laatuun.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 64)