Keskustelut Metsänhoito Puun kasvatuskierto ilman harvennuksia !

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 96)
  • Puun kasvatuskierto ilman harvennuksia !

    Lueskelin juuri Koneyrittäjä-lehden artikkelia , jossa kerrottiin suomaille syntyneiden hieskoivikoiden olevan korjuun kannalta edullisinta kasvattaa suoraan päätehakkuuvaiheeseen ilman harvennuksia . Tämä sillä edellytyksellä , että alueelle ei ole syntynyt kasvatuskelpoista kuusialuskasvosta /mäntyä .

    Toinen , jo viimeviikolla esiin tuomani vaihtoehto , josta kuulin , oli Ruotsissa tapahtunut erinomaisesti onnistunut kuusen kasvattaminen päätehakkuuuseen asti myös ilman harvennusta.

    Näistä heräsikin ajatus , että harvennellaanko maassamme metsiä turhaan ja vain sen takia , että niin on aina tehty ja siksi , että on pakko parsia harvennuksin taimikonhoidon puutteita.

    Suomaiden koivikoiden korjaaminen avohakkuin mahdollistaisi myös kesähakkuun , mutta harvennus vaatii lähes aina talviset olosuhteet. Heikosti kantavien maiden hakkuusuman purkamiseksi olisi yksi vaihtoehto lisää.

    Kuusikoiden korjuu harventaen on myös ongelmallista kesäisin ja korjuuvaurioita tahtoo tulla harvennuksille talvellakin . Näitä riskejä voitaisiin pienentää tehostamalla taimikonhoitoa tähtäimenä päätehakkuu . Syrjäisillä ja maastollisesti vaikeilla kohteilla tämä voisi olla jopa varteenotettavin vaihtoehto .

    Sopiva tiheys taimesta lähtien takaisi runkojen tasaisen kehityksen taspainossa juuriston kanssa . Tuuli – ja lumivaurioriski olisi pieni , mikäli ei ahnehdittaisiin liian korkeita kasvatustiheyksiä .

    Puutavaran korjuussa syntyisi näin menetellen myös huomattavia säästöjä , kun ei olisi tarvetta investoida erikoiskoneisiin ja hakkuukautta voisi turvallisesti jatkaa ympärivuotiseksi.

  • H.Moilanen

    Antonin männikkö kasvaa varmaan hyvällä maapohjalla. Pystykarsinta lienee pakollinen tuollaisessa paikassa, jos haluaa edes jonkinlaista laatutyveä.
    Ihan mielenkiinnosta, minä vuonna teit pystykarsinnan?

    Panu

    Voisin kuvitella, että Antonin männikköön puskee aika paksua oksaa. Vai onko ajatuksena, että se ei haittaa kun tyvi on pystykarsittu?

    jees h-valta

    Laatua puustolle kasvaa taajakasvatuksella ja harvennuksilla virkistetään kasvu uudelleen. Aika raskas urakka ”präkätä” Yaran tuotannon kaas ja pystykarsinta ei vastaa luontaista kuivumista ja varisemista. Tätä mieltä tukin kasvatuksesta vaikka rehellisesti sanottuna pyrin siihen vain näissä jotka joku muu on jo kasvattanut mittavaksi ja odotusaika on lyhyt pääteasentoon. Omakasvattamat tähtäävät VAIN kuidun kasvatukseen ja sillä tullaan etenemään piiiitkään. Puunkasvatuksen vaiheissa on ikä myös syytä huomioida. Sekä kasvattajan että kasvatettavan. Puun kasvatus kuiduksi on nopeaa ja tili nykytukin hintaan aikavertailulla aivan lähellä realistista euron vuosikasvatuspalkkiota. Tukilla kohta taitaa tehdä tiukkaa.
    Saaati että lisää viljelykustannuksia ylettömiin.

    jees h-valta

    Ja ken seuraa valtakunnan poliittista agendaa on tänään varmaan kuullut valtakunnan tulevan metsästrategian päämäärän. Uusi nousu tehdään biolaitoksilla joissa ei kait sentään aleta tukkia läpi lykkimään?
    Itse ainakin pyrin ruokkimaan valtakunnan edun mukaista metsästrategiaa ja olemattomat tukiin kanssa kikkailut siihen lisäsuolaksi vain ripotellen. Kuitu nousee, tukki laskee. Näin se vain tulee käymään. Parikymmentä miljoonaa lisäkuutiota ei tarkoita muuta kuin juuri sitä. Havu/lehtikuitupuu ottaa uuden valtaisan askeleen. Ja vasta se nostaa hintaa mutta ei juuri huomenna. Mutta ken elää se näkee tämänkin ”teidän mahdottoman”.

    Korpituvan Taneli

    Turha hurahtaa siihen että kuidun kysyntä nyt niin valtavasti nousisi. Onhan kuitupuuta käyttävää teollisuutta toki ajettu alaskin ja siellä on nytkin vanhenevia laitoksia jatkossakin suljettavaksi. Mittavista investoinneista huolimatta, mitään merkittävää mullistusta kysynnän lisääntytmisen suuntaan ei ole näkyvissä.

    Lisäksi täytyy muistaa että teollisuus varjelee jatkossakin ostohintojaan tuomalla puuta ulkoa. Mahdollisia tuontimaita on muitakin kuin venäjä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Puun takaa

    Tästä tuonnin varaan laskemisesta kertoo hyvin se, että uudet kuitu- ja energiapuuta käyttävät laitokset sijoitetaan satamien viereen, tai idästä tulevien ratojen varteen.

    Pähkäilijä

    Englannissa vuosituhannen vaihteessa olin parin kuukauden työkeikalla ja siellä kuusikot laitettiin aukoksi harventamatta kertaakaan noin 40 vuoden iässä. Laatu oli yleensä istutustaimilla ollut aika huonoa eikä keskilitrakoko yli 500 noussut. Toisaalta istutusnummet oli turvesuota ja kaikki mahdollinen piti uralle saada puitua ettei hukuttaisi.

    Metsää uudistettiin kerralla reippaampia aloja, kohdalle osui 16 000 ja 27 000 m3 aukot, joillain oli ollut kohteita joita kerralla olivat hakanneet kolmekin vuotta tarvitsematta lavettikyytiä kertaakaan.

    Toki sadesumma on Golf virran kupeessa erilainen kun täällä ja talvet puuttuvat.

    jees h-valta

    Harrastelijalle kiitos ja kumarrus laajakatseisuudesta josta täällä ei liian montaa esimerkillistä löydä. Mutta nyt vain suunta valtakunnassa on kääntymässä, kuten sanoin, hitaasti. Niin ne isot laivat kääntyy mutta sitten kun kurssi on oikea ja vakaa on panoksia mahdollisuus lisätä tosi paljon. Kaikkein laajin skaala on kuitenkin juuri kuidulla ja jopa sitä pienemmällä puustolla. Miksi isot biolaitokset toisivat ulkoa kuitua jota kotimaan metsät kuitenkin eniten pystyvät puskemaan markkinoille. Ja halpana materiapohjana. Tuonnit saattavat tulla kyseeseen hetkittäin jos kotimaan hinta alkaisi nousta liian nopeasti.
    Itse tähtään noin viidensadan lehtikuitu ja kolmensadan kiinnon havukuitusatsiin vuositasolla. Ehkä satku pari tukkia lisänä.
    Eihän sillä rikastumaan pääse mutta noin pari kymppitonnia JOKAVUOSI metsästä tilille ja uudistuskulut nolla on minusta kelpo lisää joko palkkaan tai eläkkeeseen. Eikä vaivaa kuin ehkä maksa joskus silloin tällöin.

    Pete

    Laajakatseisuus on hyve itse kullekin. Puuston järeyden lisääminen on Suomen olosuhteissa ollut aina kannattavaa enkä usko tähän tulevan muutosta uudessa uljaassa biotaloudessakaan. Riittävä järeys mahdollistaa puun käytön kaikkein monipuolisimmin ja se tarkoittaa markkinataloudessa parempaa puustamaksukykyä.

    Viime vuosikymmenet tukki ja siitä tarjottava hinta ovat olleet puukaupan moottoreita. En näe mitään syytä etteikö näin olisi jatkossakin. Passiivinen ja jopa aktiivinen hoitamattomuus johtaa ainakin VMI:n mukaan lähinnä energiapuun ja pieniläpimittaisen kuitupuun tarjonnan lisäykseen tulevaisuudessa. Aktiivinen hoito ja aktiivinen hoitamattomuus eivät kustannuksiltaan eroa toisistaan ratkaisevasti. Ainakin jeesmiehen malli eroaa omastani keskimäärin vain sen yhden raivaussahatyöstön verran. Noin 300-400€/ha kustannusero siis.

    Jeesmiehellä voi olla parempaa tietoa, mutta itse olen siinä käsityksestä, että vaikkapa Äänekosken toivottavasti toteutumassa biojalostamossa raaka-aineena tulee olemaan havupuu. Ei siis esim. leppä, pihlaja, haapa tai koivu.

    Anton Chigurh

    Sivulla 4 mainitsemani männikön olemme pystykarsineet kolmessa (3) vaiheessa ennen ensiharvennusta kuuteen (6) metriin. Läpimitta 18, pituus 14. Ojittamaton tuore kangas, keskikarkea kangasmaa.
    Viereisellä samanlaatuisella kuviolla vanhemmassa sekapuustossa männyn läpimitta on 26 ja kuusen 23, eli selkeästi männynmaata.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 96)