Keskustelut Metsänhoito Puun kasvatuskierto ilman harvennuksia !

Esillä 6 vastausta, 91 - 96 (kaikkiaan 96)
  • Puun kasvatuskierto ilman harvennuksia !

    Lueskelin juuri Koneyrittäjä-lehden artikkelia , jossa kerrottiin suomaille syntyneiden hieskoivikoiden olevan korjuun kannalta edullisinta kasvattaa suoraan päätehakkuuvaiheeseen ilman harvennuksia . Tämä sillä edellytyksellä , että alueelle ei ole syntynyt kasvatuskelpoista kuusialuskasvosta /mäntyä .

    Toinen , jo viimeviikolla esiin tuomani vaihtoehto , josta kuulin , oli Ruotsissa tapahtunut erinomaisesti onnistunut kuusen kasvattaminen päätehakkuuuseen asti myös ilman harvennusta.

    Näistä heräsikin ajatus , että harvennellaanko maassamme metsiä turhaan ja vain sen takia , että niin on aina tehty ja siksi , että on pakko parsia harvennuksin taimikonhoidon puutteita.

    Suomaiden koivikoiden korjaaminen avohakkuin mahdollistaisi myös kesähakkuun , mutta harvennus vaatii lähes aina talviset olosuhteet. Heikosti kantavien maiden hakkuusuman purkamiseksi olisi yksi vaihtoehto lisää.

    Kuusikoiden korjuu harventaen on myös ongelmallista kesäisin ja korjuuvaurioita tahtoo tulla harvennuksille talvellakin . Näitä riskejä voitaisiin pienentää tehostamalla taimikonhoitoa tähtäimenä päätehakkuu . Syrjäisillä ja maastollisesti vaikeilla kohteilla tämä voisi olla jopa varteenotettavin vaihtoehto .

    Sopiva tiheys taimesta lähtien takaisi runkojen tasaisen kehityksen taspainossa juuriston kanssa . Tuuli – ja lumivaurioriski olisi pieni , mikäli ei ahnehdittaisiin liian korkeita kasvatustiheyksiä .

    Puutavaran korjuussa syntyisi näin menetellen myös huomattavia säästöjä , kun ei olisi tarvetta investoida erikoiskoneisiin ja hakkuukautta voisi turvallisesti jatkaa ympärivuotiseksi.

  • Metsuri motokuski

    Näinhän se on. Kun jatkuvasti saa naputusta liian harvaksi hakkaamisesta vaikka tiheyssuositusten mukaan hakkaa niin väkisinkin sitä tulee jättämään vähän ylitiheeksi. Jos hakkaat liian harvaksi on se viimeinen leimikko, mutta jos jätät hieman tiukaksi voit joskus tulla korjaamaan omaa työtäsi. Siis valintana on kahdesta se paras.

    metsänvartija

    Metsälehden mittaukset Suomalaiskuusikoista ovat tyypillisestä 2*harvennetusta metsiköstä. Runkoluku vaatimaton 600/ha.

    Yli 500 m3 metsikön kasvattaminen on helppo juttu, yli 1000 m3 lähtee peltoboniteeteilta varmasti.

    Panu Panu

    Kuusikon harvennuksen puolesta puhuu se, että kuusella harvennusreaktio on pääpuulajeistamme voimakkain.

    Metsälehden jutussa viitataan suomalaiseen kokeeseen, jossa harvennetusta kuusikosta tuli enemmän motteja kuin harventamattomasta.

    Myös ”Tuottava metsänkasvatus”-kirjan mukaan 20% pohjapinta-alan poisto tuottaa hieman harventamattomuutta suuremman kasvun ainakin vuosina 1-20 harvennuksesta.

    En tiedä onko näillä koealoilla ollut leveitä ajouria ja/tai korjuuvaurioita. Ainakin jos harvennuksen voi tehdä moottorisahalla ja puunajon mönkijällä niin kuusikon harvennus varmaankin kannattaa.

    metsänvartija

    Taimikonhoidot ja ne ”varmat” pois. Lopun hoitaa luonto.

    Raivuille vain ja Sthil 480 soimaan jo aamu viideltä.

    Svedu Petteri

    Liian harva – liian tiheä…

    Liian harva on helposti riskitapaus. Myrky tekee helposti tuhoja. Saattaa tulla kolhuja korjatessa. Jos niistä vähistä vielä kuolee syystä tai toisesta joitakin, niin sitten on todella harvaa. Jos pitäisi valita, niin itselle ainakin hieman liian tiheä, kuin liian harva. Vielä sellainen toive, että poistetaan pienimpiä puita (vaikka ei tule kuutioita), jos eri kokoisten puiden laatu on sama.

    metsänvartija

    MV teki tarkastuskäynnin 1990-luvulla raivatussa metsiköissä.

    Luonto on alkanut harventaa puustoa, tiheys, lumi ja tuulenkaatojakin.

    3 Tankkia raivasin, kaikki alle 12 cm maahan lannoitteeksi. Näyttää ihan hyvältä.

Esillä 6 vastausta, 91 - 96 (kaikkiaan 96)