Keskustelut Metsänhoito Puun kaato

  • Tämä aihe sisältää 211 vastausta, 45 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 vuotta sitten Jätkä toimesta.
Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 211)
  • Puun kaato

    Merkitty: 

    Raivaussaha on hyvinkin tuttu laite, mutta moottorisahan käyttökokemukset ovat jääneet melko vähäisiksi. Tämän johdosta pyydänkin mitä nöyrimmin neuvoja ja vinkkejä raadilta. Tuli haltuun entinen Vapon turvealue. Alueen laidassa 3-20 metriä (vaihtelee) tilan rajalta on niin iso oja, ettei sen yli mennä motolla. Tämä turvesuon ja rajan välinen välialue kasvaa paksuudeltaan 15-40 senttistä koivua, minkä alla on virkeän oloinen kuusialikasvos. Nyt tämä yliskoivikko olisi tarkoitus hakata.

    Moto kuulemma yltää ”ronkkimaan”, ilmeisesti ajamalla osittain jäässä olevan ojan päälle suurimman osan puista. Takimmaisia, eli lähimpänä rajaa olevia puita on kuitenkin kaadettava moottorisahalla ojaa kohti, mistä moto sitten yltää niihin. Suunnitelma on, että moto käy ensin tekemässä ne puut, joihin se ylettää. Sitten se menee viereiselle ”pääsavotalle”, jossa sillä mennee aikaa 2-3 päivää. Tällä välin maanomistajan tehtävä on hoitaa tämä moottorisahatyö. Lopuksi moto tulee käsittelemään nämä käsin kaadetut puut. Tämä rajalinja on kaikkiaan 1,6 km pitkä.

    Kysymys oikeastaan liittyy moottorisahan käyttöön ja puun kaatamiseen. Kuinka paksun puun kohdalla kannattaa tehdä kaatolovi? Oman (vähäisen) kokemuksen mukaan tietyn suuruinen puu kyllä kaatuu haluttuun suuntaan tekemällä kaatosahauksesta vähän viettävä haluttuun kaatosuuntaan. Valtaosin kaadettavat koivut ovat pystysuorassa, tai jopa vähän kallellaan kaatosuuntaan nähden. Pitäisikö joku vastasahaus tehdä aina halkeilu-/lohkeamisriskin takia? Suurin osa käsin kaadettavista rungoista lienee paksuudeltaan 15-20 senttisiä, mutta kappaleita on paljon ja aikaa käytössä rajallisesti.

  • arto arto

    Kyllä saa aluskasvu kuusikon unohtaa jos vastaoksaan moto tempoo koivuja pakkaskelissä. Eihän tuo olisi kuin päivän työ ammattilaisella. Kannattaisiko sellainen palkata.

    Tolopainen Tolopainen

    Minä en usko, että nykyisin kukaan palkkaa metsuria motolle koivukuitua kaatamaan, eihän niistä mitään tuloa sitten saa. Moto ei normitaksalla lähde tuollaista hakkuuta tekemään.

    aegolius

    >nykyisin kukaan palkkaa metsuria motolle koivukuitua kaatamaan, eihän niistä mitään tuloa sitten saa

    Ketjussa on monenlaista ajatusta, joista osa erikoisia. Tällä voi perustella melkein minkä tahansa tekemättä jättämistä. Ne tekevät, joita kiinnostaa.

    Jos aloittajalla on mielenkiintoa itse tekemiseen, niin kokemus karttuu vain tekemällä. En kuitenkaan aivan ”kylmiltään” lähtisi 250-300 puun päivätavoitteeseen, vaan vähän treeniä pohjalle. Lumi voi olla homman suurin haaste, jopa este. Enimmäkseen siis Jätkän linjoilla.

    tamperelainen tamperelainen

    Nuo puut pitää kaataa motolle mielelläään samana päivänä,muuten jäätyvät,hautatuvat lumeen.Itse tein vähän vastaavassa tilanteessa tuollaisiin aloittajan mainitsemiin lenkoihin puihin k-kolon ja läpisahauksen  ja sitten H-hetkellä vain takalippa poikki ja puut lattiaan.Nopeutti.Tiedä sitten jäätyykö tuo sahaurako

    Tolopainen Tolopainen

    Ei taida Jätkä hyväksyä, muuten kävisi.

    jees h-valta

    Tuo Jätkä sauhuaa taas aivan omaa koohotustaan. 0,15-0,20m. rinnankorkeushalkaisijaltaan on aivan hyvin kaadettavissa ihan suoralla sahauksellakin kunhan laittaa puukiilan rakoon heti kun sopii. Mutta pieni kaatokolo ei kovin kauaa aikaa vie ja siitä saa kätevän kiilan kaatosahauksen puolelle. Suoralla sahauksella, ei mitään viettosahauksia. Siinä voi kiireessä vetää poikki asti ja kaatuukin omaan sylyyn.

    Timppa

    Ottaisin ammattimetsurin töihin.  Aivan turvallisuussyistä.  Aika halpa henkivakuutus.  Onko siinä ojassa niin kova virtaama, ettei sitä voi täyttää puilla?  Niin meillä päin tehdään joidenkin ojien kanssa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Raati taitaa olla voittopuolisesti sitä mieltä että: paras vaihtoehto on moto jos sen saa keploteltua ojan taakse, toiseksi paras on ammattimetsuri ja huonoin on amatööri.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Paikkaa näkemättä neuvot saattavat olla mitä sattuu, mutta kyllä motolla aikapaikkoihin kyllä pääsee. Lauhalla ilmalla, mieluiten suojasäällä taimikot säilyvät yllättävän hyvin. Kyllähän lumisessa metsässä ojanpenkalla moottorisahan käyttäjän paikka ei ole opetella sahausta, joten ammattimetsuri paikallaan. Ei millään pahalla, mutta ketjun aloittajan kommentista päätellen amatööripuolella taitaa toistaiseksi moottorisahan käyttäjäkokemus olla.

    jees h-valta

    Amatöörinä sitä jokainen metsää omistava ensikertaa metsään lähtee. Ja saattaa sieltä vielä tullakkin. Ja siitähän se sitten alkaa sujua. Itse painoin yksin korpeen ojalinjoja avaamaan ja tietysti siellä oli isoja tukkipuita tuulenkaatoina vastassa. Kun niiden kanssa ensalkuun vehtasi ittensä pyörryksiin sai työtuntumaa kyllä.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 211)