Keskustelut Metsänhoito Puun kaato

  • Tämä aihe sisältää 211 vastausta, 45 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 vuotta sitten Jätkä toimesta.
Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 211)
  • Puun kaato

    Merkitty: 

    Raivaussaha on hyvinkin tuttu laite, mutta moottorisahan käyttökokemukset ovat jääneet melko vähäisiksi. Tämän johdosta pyydänkin mitä nöyrimmin neuvoja ja vinkkejä raadilta. Tuli haltuun entinen Vapon turvealue. Alueen laidassa 3-20 metriä (vaihtelee) tilan rajalta on niin iso oja, ettei sen yli mennä motolla. Tämä turvesuon ja rajan välinen välialue kasvaa paksuudeltaan 15-40 senttistä koivua, minkä alla on virkeän oloinen kuusialikasvos. Nyt tämä yliskoivikko olisi tarkoitus hakata.

    Moto kuulemma yltää ”ronkkimaan”, ilmeisesti ajamalla osittain jäässä olevan ojan päälle suurimman osan puista. Takimmaisia, eli lähimpänä rajaa olevia puita on kuitenkin kaadettava moottorisahalla ojaa kohti, mistä moto sitten yltää niihin. Suunnitelma on, että moto käy ensin tekemässä ne puut, joihin se ylettää. Sitten se menee viereiselle ”pääsavotalle”, jossa sillä mennee aikaa 2-3 päivää. Tällä välin maanomistajan tehtävä on hoitaa tämä moottorisahatyö. Lopuksi moto tulee käsittelemään nämä käsin kaadetut puut. Tämä rajalinja on kaikkiaan 1,6 km pitkä.

    Kysymys oikeastaan liittyy moottorisahan käyttöön ja puun kaatamiseen. Kuinka paksun puun kohdalla kannattaa tehdä kaatolovi? Oman (vähäisen) kokemuksen mukaan tietyn suuruinen puu kyllä kaatuu haluttuun suuntaan tekemällä kaatosahauksesta vähän viettävä haluttuun kaatosuuntaan. Valtaosin kaadettavat koivut ovat pystysuorassa, tai jopa vähän kallellaan kaatosuuntaan nähden. Pitäisikö joku vastasahaus tehdä aina halkeilu-/lohkeamisriskin takia? Suurin osa käsin kaadettavista rungoista lienee paksuudeltaan 15-20 senttisiä, mutta kappaleita on paljon ja aikaa käytössä rajallisesti.

  • Puuki

    Joo, tuo unohtui mainita.

    jpjulku jpjulku
    Jätkä

    Luultavasti – jos työ tehdään moottorisahatyönä, on kaikki huu-haa hommat aikataulusta johtuen aivan turhaa. Siitä ei tule muuta kuin sanomista.

    Jos lunta on niin paljon , että tyvet pitää kaivaa, lapiohenkilöitä pitää olla monta yhtä ammattisahuria kohti. Sellainen kaatotyö, jossa puut kaadetaan noin suunnilleen samaan suuntaan. Lievä ristikkäisyys lienee suotavaa, ei vie yhtä puuta kohti kuin keskim. kymmenen sekuntia + siirtyminen. Ei mitään kaatotunkkia, mutta ei saa olla vastatuuli.

    Silti laittaisin MOTOn asialle. Koko revohkaan.

    Jos homma ei ole valmiiksi vaikea, sen voi tehdä lähes mahdottomaksi hyvällä mielikuvituksella.

    Meille oli sovittu helvetin vaikea pihakuusen kaatourakka. NELJÄ puunkorjuun opettajaa kävi sitä arvioimassa ja suunnittelemassa ainakin viisi eri kertaa. Sitten minä kävin tekemässä sen puun – ja niistä kolme oli apumiehinä kasailemassa oksia ja ajelemassa niitä Valtralla pois. Vain minä sahasin, kaksi eri sahaa – iso ja pieni.

    jpjulku jpjulku

    Ei kai sillä kaadonsuuntaajalla oikein talvella saisi pitoa maasta?

    Mitä turvallisuuteen tulee, niin minun järjellä ajateltuna puu kaatuu aina joko haluttuun suuntaan tai päinvastaiseen suuntaan, mutta ei sivulle. Kun suoraan edestä ja takaa pysyy poissa, ja kun on vielä suht nopeajalkainen, niin eiköhän se siitä.

    Puuki

    No sitten;  Jätkä voi hoitaa kaatopuolen ja me muut oltaisiin  joojoomiehinä ja -naisina seuraamassa tapahtumia sivusta .  Maraketti kai kuitenkin voisi kaataa muutaman  ohuemman puun (helpon kohteen) , kun ehdittiin niin suunnitella  ?

    Metsänmies

    ”Mitä turvallisuuteen tulee, niin minun järjellä ajateltuna puu kaatuu aina joko haluttuun suuntaan tai päinvastaiseen suuntaan, mutta ei sivulle”

    Väärä luulo. Epäonnistuneessa puun kaadossa voi puu kaatua täysin minne tahansa.

    kim1

    Kyllä stalpenilla saa pitoa vaikka maa on jäässä..,,mieluumminkin jokin pehmeä paikka on ongelma.,joutuu mättää vaikkapa puun pätkiä tunkintallan alle ettei se tunkki vajoa maan syvyyksiin….

    Metsänmies

    Tuossa epäonnistuneessa puunkaatofilmissä liian suuri korkeusero kaatloven alasahauksessa ja varsinaisessa kaatosahauksessa. Taisi jäädä pitopuukin liian paksuksi. Ei olisi tarvinnut vänkäriä, puu lähti kallistumaan itsestään.

    jpjulku jpjulku

    ”Väärä luulo. Epäonnistuneessa puun kaadossa voi puu kaatua täysin minne tahansa.”

    Varmaan näin on. Jos puu on voimakkaasti kallellaan ja yrittää kaataa 90 asteen kulmassa tähän kaltevuuteen nähden, niin mitä tahansa voi varmaan tapahtua. Fysiikan lakien ymmärtäminen auttaa. Ja kaikessa tekemisessä on riskinsä.

    Itämaan ihme

    Akujelpiltä löytyy juutuupista havainnollistava pätkä, miten puu lähtee väärään suuntaan 90 astetta. Hakusanalla: akujelppi epäonnistuu pahasti.

    Tässäkin kuitenkin ammattimies ”ratissa”.

     

     

     

     

     

     

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 211)