Keskustelut Metsänhoito Puun kaato

  • Tämä aihe sisältää 211 vastausta, 45 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 vuotta sitten Jätkä toimesta.
Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 211)
  • Puun kaato

    Merkitty: 

    Raivaussaha on hyvinkin tuttu laite, mutta moottorisahan käyttökokemukset ovat jääneet melko vähäisiksi. Tämän johdosta pyydänkin mitä nöyrimmin neuvoja ja vinkkejä raadilta. Tuli haltuun entinen Vapon turvealue. Alueen laidassa 3-20 metriä (vaihtelee) tilan rajalta on niin iso oja, ettei sen yli mennä motolla. Tämä turvesuon ja rajan välinen välialue kasvaa paksuudeltaan 15-40 senttistä koivua, minkä alla on virkeän oloinen kuusialikasvos. Nyt tämä yliskoivikko olisi tarkoitus hakata.

    Moto kuulemma yltää ”ronkkimaan”, ilmeisesti ajamalla osittain jäässä olevan ojan päälle suurimman osan puista. Takimmaisia, eli lähimpänä rajaa olevia puita on kuitenkin kaadettava moottorisahalla ojaa kohti, mistä moto sitten yltää niihin. Suunnitelma on, että moto käy ensin tekemässä ne puut, joihin se ylettää. Sitten se menee viereiselle ”pääsavotalle”, jossa sillä mennee aikaa 2-3 päivää. Tällä välin maanomistajan tehtävä on hoitaa tämä moottorisahatyö. Lopuksi moto tulee käsittelemään nämä käsin kaadetut puut. Tämä rajalinja on kaikkiaan 1,6 km pitkä.

    Kysymys oikeastaan liittyy moottorisahan käyttöön ja puun kaatamiseen. Kuinka paksun puun kohdalla kannattaa tehdä kaatolovi? Oman (vähäisen) kokemuksen mukaan tietyn suuruinen puu kyllä kaatuu haluttuun suuntaan tekemällä kaatosahauksesta vähän viettävä haluttuun kaatosuuntaan. Valtaosin kaadettavat koivut ovat pystysuorassa, tai jopa vähän kallellaan kaatosuuntaan nähden. Pitäisikö joku vastasahaus tehdä aina halkeilu-/lohkeamisriskin takia? Suurin osa käsin kaadettavista rungoista lienee paksuudeltaan 15-20 senttisiä, mutta kappaleita on paljon ja aikaa käytössä rajallisesti.

  • Jätkä

    Ammattimaisilla pihapuiden kaatajilla on kiilat (useampi koko ja kpl) , joilla kyllä saadaan aikaan kovempi noste kuin esim. kahdella Stalpenilla yhtä aikaa veivaten.

    Olin kaatelemassa Lehtikuusia Mastopuiksi, kun paikalle pöllähti toistakymmentä metsäkonekuskiksi opiskelevaan tyyppiä opettajansa kanssa ja he halusivat nähdän kuinka n. 35 metrinen 7:n kiinnon lehtikuusi kaatuu nöyrästi haluttuun suuntaan.

    No – Minähän näytin, vaikka en enää aikonut kaataa lisää. Kaksi alumiinikiilaa ja moska. Pojat ihmettelivät, kun käytännössä jokainen isku näkyi rungossa, kun sen vaikutus kiipesi latvaan. Ei pidä paasata kovin tihein iskuin, vaan puun on lähdettävä ”mukaan”. Siihen se kaatui, mihin kolo osoitti, sen kokoiset puut eivät oikeasaan jää koskaan konkeloon.

    Sekin on koettu ja todettu.

    Jos juontokouran saa vaikka jopa parin metrin korkeuteen, niin traktori ilman ketjuja on yhtä tyhjän kanssa isossa puussa.

    Sahat, joissa on muovilaippa, ovat tarkoitettu risusavottaan (korkeintaan)

    jees h-valta

    Jätkän höpinät on yhtä tyhjän kanssa. Kyllä traktorin (nelikon) lykky sentään aika isoja puita helposti ketoa kohti vie. ja jos vielä lyö hanttiin jätetään traktori jarru päällä pieneen pännilykkyyseen ja mennään sahalla hiukan kevittämään pitopuuta. Silloin lähtee.

    Jätkä

    Jeessi. Kyse on siis ISOSTA puusta. Et liene sellaista koskaan nähnytkään?

    Nimetön

    https://www.stihl.fi/STIHL-tuotteet/Moottori-ja-oksasahat/Ter%C3%A4laitteet-ja-lis%C3%A4varusteet/Ter%C3%A4levyt/22443-32349/Rollomatic-ES-Light-3-8-1-6-mm.aspx

    Jätkä nyt vaan kateellinen ja vanhoollinen kun ei ole stihlin laippaa päässyt kokeileen joka on osittain muovia, stihl lupaa että ”laippa vaativiin olosuhteisiin”. Karsiessa oli oudon joustava, makuasia onko hyvä vai huono.

    Traktorilla minäki metsässä olen kulkenut mutta enpä muista sellasta tapausta että olisin traktorilla puuta työntänyt nurin. Jos joskus konkeloon puu jäänyt niin olen tyvestä alkanut katkoon n. parinmetrin pätkiä niin kyllä se pian on puunlatvakin maassa.

    Ola_Pallonivel

    Jo on laipalla hintaa. \O_O/

    Visakallo Visakallo

    Aikoinaan vielä mailla asuessa tuli tehtyä  koneenkorjausta.  Silloin tällöin tuotiin korjattavaksi traktoreita, joiden päälle isäntä oli onnistunut kaatamaan puun.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Tosi mielen kiintoista. Liekö ollut myös laakeri korjauksia, voikohan niitäkin korjata.

    Leena

    Metsänmies

    Tietysti traktorista on apua puun kaadossa, Se ei vaan kuulu jokaisen ammattimetsurin työvarusteisiin. Ja hidasta nujuamistahan se on, jos traktoreiden kanssa alkaa touhuamaan. Taitaa lähes joka vuosi kuolla joku iäkäs puunkaataja myös traktoriavusteisessa puunkaadossa. Usein nämä tapaturmat ovat sattuneet silloin, kun kaadossa on mukana enemmän, kuin yksi henkilö.

    Ammattimiehille puunkaato haluttuun suuntaan ei ole suuri ongelma, usein on käytössä myös vaihtoehtoja, mihin kaataa. Tietysti ongelmapuitakin joskus tulee eteen. Kannattaa  lueskella noita Jätkän ohjeita . Luulen, että on opetushommissaan joutunut näyttämään useammankin kerran, miten puun saa pötkölleen. Ja turvallisesti.

    Visakallo Visakallo

    Reva-Leenalla sitä riittää tuota puun kaatoon liittyvää ihmeteltävää!

    Terveisin: TusuMisAki

    Tolopainen Tolopainen

    Ei kai niitä puun alle jääneitä traktoreita kovin paljon kerralla tullut korjattavaksi. Vai oliko jokin myrsky kaatanut puita niiden päälle.

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 211)