Keskustelut Metsänhoito Puun kaato

  • Tämä aihe sisältää 211 vastausta, 45 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 vuotta sitten Jätkä toimesta.
Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 211)
  • Puun kaato

    Merkitty: 

    Raivaussaha on hyvinkin tuttu laite, mutta moottorisahan käyttökokemukset ovat jääneet melko vähäisiksi. Tämän johdosta pyydänkin mitä nöyrimmin neuvoja ja vinkkejä raadilta. Tuli haltuun entinen Vapon turvealue. Alueen laidassa 3-20 metriä (vaihtelee) tilan rajalta on niin iso oja, ettei sen yli mennä motolla. Tämä turvesuon ja rajan välinen välialue kasvaa paksuudeltaan 15-40 senttistä koivua, minkä alla on virkeän oloinen kuusialikasvos. Nyt tämä yliskoivikko olisi tarkoitus hakata.

    Moto kuulemma yltää ”ronkkimaan”, ilmeisesti ajamalla osittain jäässä olevan ojan päälle suurimman osan puista. Takimmaisia, eli lähimpänä rajaa olevia puita on kuitenkin kaadettava moottorisahalla ojaa kohti, mistä moto sitten yltää niihin. Suunnitelma on, että moto käy ensin tekemässä ne puut, joihin se ylettää. Sitten se menee viereiselle ”pääsavotalle”, jossa sillä mennee aikaa 2-3 päivää. Tällä välin maanomistajan tehtävä on hoitaa tämä moottorisahatyö. Lopuksi moto tulee käsittelemään nämä käsin kaadetut puut. Tämä rajalinja on kaikkiaan 1,6 km pitkä.

    Kysymys oikeastaan liittyy moottorisahan käyttöön ja puun kaatamiseen. Kuinka paksun puun kohdalla kannattaa tehdä kaatolovi? Oman (vähäisen) kokemuksen mukaan tietyn suuruinen puu kyllä kaatuu haluttuun suuntaan tekemällä kaatosahauksesta vähän viettävä haluttuun kaatosuuntaan. Valtaosin kaadettavat koivut ovat pystysuorassa, tai jopa vähän kallellaan kaatosuuntaan nähden. Pitäisikö joku vastasahaus tehdä aina halkeilu-/lohkeamisriskin takia? Suurin osa käsin kaadettavista rungoista lienee paksuudeltaan 15-20 senttisiä, mutta kappaleita on paljon ja aikaa käytössä rajallisesti.

  • Visakallo Visakallo

    Tolopainen on sitten jättänyt konkeloita yöksi ja pidemmäksikin ajaksi. Eipä tulisi meillä kysymykseen!

    Tolopainen Tolopainen

    Metsissä on nytkin puita paljon konkelossa. Tai muuten heikosti maassa kiinni.

    Metsänmies

    Tolopainen:” Sivustapäin lyötetään toisella puulla ja jatketaan kaatoja niin kauan, että alas menee.”

    Toivottavasti ei kukaan metsässä työskentelevä ota Tolopaisen ohjeita tosissaan. Suurin osa metsätöissä tapahtuneista, kuolemaan johtaneista tapaturmista on syntynyt vääristä kaatotavoista ja konkeloiden vääristä laukaisuista.  Puun lyöttäminen toisella puulla on  yksi esimerkki, joka on johtanut useisiin kuolemantapauksiin.

    Tolopainen Tolopainen

    Sellaista metsuria ei olekaan joka tuota ei olisi joskus tehnyt. Minulla oli kuitenkin aina metsäkärry ja traktori palstalla, jolla sai konkelot purettua. En ole varsinaista metsurin työtä koskaan tehnyt ilman kuormaajaa. Enää en tee sitäkään, olen hakkuut rajoittanut rankojen keräilyyn.

    Metsänmies

    Tolopainen:”Sellaista metsuria ei olekaan joka tuota ei olisi joskus tehnyt.”

    Varmaan aika moni on tehnytkin, mutta liian moni on kuollut, tai vammautunut tuossa tilanteessa. Etenkin alottelijalle on hengenvaarallista. Noin 35 vuotta sitten kuoli nuori työkaverini ensimmäisen talven savotallaan tuollaisessa puunkaadossa. Enkä tällä kertaa laske todellakaan leikkiä.

    Puuki

    Tr, metsäperäkärryn kuormain ja pitkä köysi on hyviä apuvälineitä puun kaadossa ja konkeloiden purussakin.

    jees h-valta

    Siinä tarvita kuin traktori. Sillä lykkyy tai veto onnistuu aina. Tosiaan, tuo varoittelu Tolopan ”ohjeista” aivan paikallaan. Tuossa naapurikaupungissa kuoli yksi mo tuollaisessa konkelon purkuyrityksessä alle kymmenen vuotta sitten. Ja paljon kuitenkin metsässä touhunnut oli hänkin.

    Tolopainen Tolopainen

    Jokaisen pitää itse huolehtia työturvallisuudesta metsässä, eikä mitään riskejä kannata ottaa. Niistä ei makseta.

    Visakallo Visakallo

    On teillä aika erikoisia puita metsissänne, kun niitä ei ilman traktoria saa nurin!

    jees h-valta

    Saa kyllä ilman traktoria nurin mutta sellaisella työmaalla johon jo valmiiksi menen traktorilla saadakseni kävellen kulun palstalle vähempään on yleensä kivuttominta käyttää sitä jos isoja puita kaatelee. Monesti oksat muista puista jarruttaa kuusissa varsinkin alkuun lähtöä. Juontokouraa kun hiukan nyhjäisee päin on aivan varmaa että lähtee. Harvemmin muissa tarve kuin lähinnä tonttipuissa nykyään. Muuten paljon enää isoja puita manuna kannata rähjätä.

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 211)