Keskustelut Metsänhoito Puun kaato

  • Tämä aihe sisältää 211 vastausta, 45 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 vuotta sitten Jätkä toimesta.
Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 211)
  • Puun kaato

    Merkitty: 

    Raivaussaha on hyvinkin tuttu laite, mutta moottorisahan käyttökokemukset ovat jääneet melko vähäisiksi. Tämän johdosta pyydänkin mitä nöyrimmin neuvoja ja vinkkejä raadilta. Tuli haltuun entinen Vapon turvealue. Alueen laidassa 3-20 metriä (vaihtelee) tilan rajalta on niin iso oja, ettei sen yli mennä motolla. Tämä turvesuon ja rajan välinen välialue kasvaa paksuudeltaan 15-40 senttistä koivua, minkä alla on virkeän oloinen kuusialikasvos. Nyt tämä yliskoivikko olisi tarkoitus hakata.

    Moto kuulemma yltää ”ronkkimaan”, ilmeisesti ajamalla osittain jäässä olevan ojan päälle suurimman osan puista. Takimmaisia, eli lähimpänä rajaa olevia puita on kuitenkin kaadettava moottorisahalla ojaa kohti, mistä moto sitten yltää niihin. Suunnitelma on, että moto käy ensin tekemässä ne puut, joihin se ylettää. Sitten se menee viereiselle ”pääsavotalle”, jossa sillä mennee aikaa 2-3 päivää. Tällä välin maanomistajan tehtävä on hoitaa tämä moottorisahatyö. Lopuksi moto tulee käsittelemään nämä käsin kaadetut puut. Tämä rajalinja on kaikkiaan 1,6 km pitkä.

    Kysymys oikeastaan liittyy moottorisahan käyttöön ja puun kaatamiseen. Kuinka paksun puun kohdalla kannattaa tehdä kaatolovi? Oman (vähäisen) kokemuksen mukaan tietyn suuruinen puu kyllä kaatuu haluttuun suuntaan tekemällä kaatosahauksesta vähän viettävä haluttuun kaatosuuntaan. Valtaosin kaadettavat koivut ovat pystysuorassa, tai jopa vähän kallellaan kaatosuuntaan nähden. Pitäisikö joku vastasahaus tehdä aina halkeilu-/lohkeamisriskin takia? Suurin osa käsin kaadettavista rungoista lienee paksuudeltaan 15-20 senttisiä, mutta kappaleita on paljon ja aikaa käytössä rajallisesti.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    petep:llä hyvä ehdotus. Voisi myös kysyä ajoreittiä naapurin puolelta, jos siellä on pienemmät ojat. Vielä yksi konsti tuli mieleen: jos lähellä olisi kaivinkoneyrittäjä, voisi raapaista ojan tukkoon koneita varten ja keväällä taas avata.

    Rane

    ”eläkeläiset ja muut joutilaat höpöttää omia juttujaan.”

    Näin kai se on tulkittava kun kmetsurikin liittyi mukaan…

    EP

    Melko juttuja näiltä kahdelta J&T:ltä. Toiselta henki lähdössä joka kerta kun tarttuu moottorisahaan, toinen kaatelee metsäkärrynsä joka reissulla ja se on ihan ”normaalia”.

    Tolopainen Tolopainen

    Vaikea se on nuoremman polven asioihin kantaa ottaa, kun puuttuu osaaminen ja kokemus. Kyllä nuo nuoremman polven tekmiset näyttää aika avuttomilta, tästä sotestakin tuli täys susi. Nyt pitäisi muka äänestää kansanedustajia alueneuvostoihin.

    aegolius

    Jep. Tästäkin höpötysketjusta nyt ulos…

    Aloittajalle muistutus, että harjoittelematta ei koskaan kokemus kartu. Jos mielenkiintoa on, niin tottahan toki kaatelet ne itse, mutta käy treenaamassa ensin. Aikataulu ne haasteet tuo. Ei puun kaataminen (metsässä) ole mitään erikoisia kykyjä vaativaa. Jos lähdet ”soitellen sotaan” kiireen kanssa, niin veikkaan sahankin olevan jumissa jossain puussa – ja aika kuluu. 😉

    Tolopainen Tolopainen

    Aloittelijan puunkaato lopahtaa ensimäiseen isoon koivuun. Saha jää jumiin, koivu on hankala puu kaataa. Ilman kahta sahaa ei puun kaatoon kannata lähteä. Saattaa laippakin litistyä kun iso puu tietenkin kallistuu väärään suuntaan. Siitäkin on kokemusta.

    Visakallo Visakallo

    Aegolius kirjoitti asiallisesti ja käytännönläheisesti. Kaatoaikataulu on ko. tapauksessa amatöörille tiukka. Jos siinä ei muuta temppua kävisikään, niin mahdollisesti se, että kaatohomma jää harmittavasti kesken, kun moto kiirehtii jo seuraavalle työmaalle. Odottamisesta kun kukaan tuskin motofirmalle maksaa.

    Jätkä

    Tolopainen:”Aloittelijan puunkaato lopahtaa ensimäiseen isoon koivuun. Saha jää jumiin, koivu on hankala puu kaataa. Ilman kahta sahaa ei puun kaatoon kannata lähteä. Saattaa laippakin litistyä kun iso puu tietenkin kallistuu”

    -Mitä tuollaisessa hommassa auttaa se toinen saha? Puu kaatuu kuitenkin just` vikasuuntaan.

    Ainoa keino noviisille on Jeessin keino, eli Valtra aina puun taakse juontokouran kanssa tuuppaamassa, kun Järki ei riitä vänkärin käyttöön.

    Laippa ei koskaan / milloinkaan litisty pilalle – jos sitä tarkoitat.

    R.Ranta R.Ranta

    Oleellista isoa puuta kaadettaessa on, että ei sahaa saranaa poikki, jolloin puu voi kaatua aivan väärään suuntaan. Kaatokoloa tehtäessä ensin sahtaan viisto osa ylhäältä alaspäin n. 60 asteen kulmassa ja sen jälkeen vaakasuora osuus. Viiston osuuden sahausraosta silloin näkee, ettei sahaa kaatokoloon piilosahausta, vaan juuri vain viistoon sahaukseen saakka. Tämän jälkeen puuta sahataan poikki koosta riippuen vähän eri tekniikoilla. Sahausrakoon joku, esim vänkä, ettei saha jää jumiin ja puu kallistu ”kannolle”. Oleellista on, ettei sahaa saranaa poikki tai liian ohueksi, jolloin ollaan hallitsemattomassa ja isojen puiden kanssa vaarallisessa tilanteessa. Oikein toimittuna puu kaatuu juuri sinne, mihin se on ”natsattukin”. Tarkoissa paikoissa kaatokolon suuntaaminen pitää tehdä tarkasti, niin ei tule ongelmia.

    Hyvä, että Jätkä alan huippuammattilaisena antaa erinomaisia ohjeita noviiseille.

    Tolopainen Tolopainen

    Mitäs sen väliä mihin suuntaan saa puun kaadetuksi, jos sahan saa pois toisella sahaamalla. Kyllä metsässä yleensä kuormaajalla puut saa liikkeelle, kun ne saa pätkittyä.

    Minusta laippa on pilalla silloin kun siinä ei enää ketju pyöri kahden metallilevy välissä ja se on kierossa. Siinä ison puun tyvessä on muutaman tuhannen kilon vääntövoima.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 211)