Keskustelut Metsänomistus Puun hintakehitys Suomen talousahdingossa?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 20)
  • Puun hintakehitys Suomen talousahdingossa?

    Pääministeriltä ja valtiovarainministeriltä madonlukuja tänään koko kansalle. Hyvinvointivaltiommekin kuulemma romahtassa velkaantumisen yhä lisääntyessä. Oppositiota ehkä edustava Vanhanenkin äsken A-tudiossa totesi, että kymmeniä tuhansia kuntien virkamiehiä meillä liikaa. Mitähän joku taho sanoo kohta puun hinnan alennustarpeesta vaikka ensi vuodelle?

  • Kurki

    <<<Palkkataso on vain osa tuotteiden kilpailukyvystä. Väittäisin palkkatasoa suuremmassa roolissa olevan tuotteiden innovatiivisuuden ja jalostusasteen.<<<

    Innovatiivisuus, jalostusaste, infrastuktuuri, koulutus, vähäinen korruptio ovat ei konkreettisia kilpailutekijöitä palkkatason lisäksi, mutta kun vertaa Suomea Saksaan ja Ruotsiin, niin ollaan niistäkin oltu jäljessä innovatiivisuudessa ja jalostusasteessa aina. Kyllä Suomi on ollut näissä tekijöissä aina vuosia jäjessä tärkkeimpiä kilpailijamaita ja on tulevaisuudessakin, sillä turkimusrahaa Suomessa on aina vähemmin kuin isommissa teollisuusmaissa.
    Eli jo heikompi innovatiivisuus ja jalostusaste kilpailijamaihin nähden edellyttää, että palkkatason on oltava Suomessa vastaavasti alempi.

    Kurki

    Jatkuu:
    Suomella ei ole nytkään sellaisia työn tuottavuuden kilpailutekijöitä ainoatakaan, joka puoltaisi Saksan tai Ruotsin palkkatasoa suomalaiselle työntekijälle, sillä infrastruktuuri, koulutus ja vähäinen korruptiokin ovat kilpailijamaiden tasoa.

    Eli Suomelle jää vain se yksi ainoa konkreettinen kilpailutekijä enää jäljelle eli palkat.
    Lisäksi suomalainen paperi satamassa sisältää suomalaisen tuotantoketjun palkkoja ja yritysvoittoja karkeasti suhteessa 95%…5% eikä mitään muuta eli jos suomalainen palkkataso nousee 30% 10 vuodessa, niin paperista pitääkin saada 30% korkeampi hinta, jotta sen tuottaminen Suomessa kannattaisi. Miten sitten käy suomalaiselle metsäteollisuudelle, jos paperin hinta maailmanmarkinoilla ei nouse yhtään tänä aikana kuten on ollutkin laita?
    Huonosti menee ja vain Suomi supistaa ja lakkauttaa tehtaitaan.
    http://www.kauppalehti.fi/5/i/etusivu/

    Kuten Törnqvist tuossa toteaa, Suomi tarvitsisi nyt 25% devalvaation eli palkkojen laskun sinne 0,75 prosentiin Saksan tasosta, että suomalaisen teollisuuden hintakilpailukyky saataisiin kuntoon.

    http://www.kauppalehti.fi/etusivu/saksa+on+aivan+liian+kilpailukykyinen/201306451723

    Miisalle ja kuusmottisiselle esitän edelleen kysymyksen, miten Suomen kilpailukyky teidän mielestä sitten pitäisi palautattaa, kun teidän mielestä palkat eivät ole mikään kustannustekijä.

    6 m3

    Esitan Kurjelle vastakysymyksen: Kenen selkanahasta ne suurten ikaluokkien elakkeet revitaan? Kenelta on helpoin ottaa?

    Sote ja koulutus on menot on karanneet käsistä, molempia vähennetään radikaalisti. Yritysten pääomatulot virtaa ulkomaille, ne ei paljon tuota kassavirtaa paisuta.
    Ainoa on tavallinen duunari joka maksaa nuo verot mukisematta, yritykset kiertää tuota maksuosuuttaan surutta.

    Mietipä nelihenkisen lapsiperheen asemaa päivä- ja terveydenhoitoineen.

    MaalaisSeppo

    Perussyyhän Suomen kilpailukyvyn menetykseen on se, että vekarahalla on pönkitetty liikaa julkista taloutta. Velan avulla on pidetty yllä hyvää palkkakehitystä. Velan otto on lisäksi pitänyt Valtion kassaa niin hyvässä jamassa, että Valtion edustajat ovat hövelösti ottaneet kansalaisten ja yritysten masettavaksi monenlaisia, suurimmalta osin täysin turhia kustannuksia, kuten haja-asutuksen jätevesiasetus, rikkidirektiivi, Durban-sopimus, rakennusten energiatodistukset, tuulivoiman tuet, ajokorttien jumalaton kallistuminen jne. Arvioisin, että em. jutut vaativat yhteensä vähintään 10 miljardin investoinnit ja miljardin vuotuiset käyttökulut. Monella kilpailijamaillahan näitä kuluja ei ole.

    Erityisen turmiolinen on ollut Valtion velanoton paisuminen. Sen avulla on pidetty yllä korkeampaa elintasoa, mitä oikeasti ansaitsemme. Seurauksena on ollut osaamistasomme heikkeneminen suhteessa kustannuksiimme. Maailmanmarkkinoilla pärjätään vain, jos osaamisen suhde kustannustasoon on oikea. Edessä tulee olemaan todella kivulias prosessi ennenkuin tilanne saadaan korjattua.

    Puun hintatasohan riippuu markkinatilanteesta. Veikkaisin, että Valtion velanoton (toivottavasti) tyrehtyessä rakentaminen hiipuu ja sen myötä havutukin hinta putoaa 10 %.

    Timppa

    Kyllä puunkin hintakehitykseen vaikuttaa yritysjohdon palkitseminen. Pelataan varman päällee vuodesta toiseen, jolloin tärkeät, aluksi huonosti tuottavat, kehitysinvestoinnit jäävät tekemättä, jotta voitaisiin saada näytettyä bonuksien saamiseksi tärkeää tulosta. Ongelma korostuu aloilla, joissa ei ole luontaista kasvupotentiaalia, esim metsäteollisuus.

    Jos kaikki ”ylipalkat” bonuksineen olisi käytetty tuotekehitykseen, tilane olisi luultavasti selvästi parempi. Jos lisäksi muutenkin oli panostettu lisää tutkimukseen vaikka lyhytaikaisen tulospudotuksen uhallakin, tilanne olisi entistä parempi. Nyt kuitenkin potkitaan pellolle osaavaa työvoimaa, jonka varaan voitaisiin perustaa kuinka vaativaa teollisuutta. Ja johtajien palkat jatkavat vaan nousuaan.

    Oleellinen tekijä olisi johtamisasenteiden muutos. Siinä johtajien tehtävä on näyttää esimerkkiä. Lähdetään todella hakemaan uusia markkinoita ja tuotteita. Luovutaan korkeista palkoista ja bonuksista.

    Hesarissa oli juuri Jyrki Iivosen mainio kirjoitus siitä, kuinka sekä UPM että StoraEnso näyttävät pitävän sahateollisuutta ”pakkopullana” jonka avulla lähinnä tuetaan kemiallista metsäteollisuutta. Siis vaikka sahatavaralla näyttäisi olevan vakaat markkinat, pyritään sahausta vähentämään. Surullista, että tälläkin tavalla Suomen kauppatasetta heikennetään. Jos täällä sahattaisiin enemmän, niin samalla saataisiin kuitupuutakin enemmän, mikä se merkitsisi pienempää tuontipuutarvetta.

    Puun hinta varmaankin joustaa. Tilanne on kuitenkin metsänomistajan kannalta parempi, koska harvoilla toimeentulo on sen metsän varassa. Kun vastaavasti normaali palkanansaitsija saattaa menettää koko tulevaisuutensa.

    Jos siis tuotantoa olisi enemmän, niin yritysten kiinteät kustannukset tuotettua yksikköä kohtaan alenisivat, mikä merkitsisi kilpailukyvyn ja maksukyvyn paranemista. Nyt näytetään kulkevan päinvastaiseen suuntaan.

    Gla

    Velan määrän minäkin kytken tähän asiaan. Vaikka meillä velkaa on paljon, useimmilla muilla sitä on vielä enemmän. Eikös jonkun kriisimaan tukemisen yhteydessä todettu, että ne maksaa veroja 10%-yks vähemmän kuin me. Kelpaa siinä elintasoa ylläpitää, kunhan maksaja löytyy.

    Olosuhteet eri valtioiden kesken muuttuisivat radikaalisti, jos kaikki eläisivät vastuullisesti rahojensa puolesta. Tulisi todelliset erot kilpailukyvyssä, ostovoimassa ja monessa muussakin asiassa esiin. Veikkaan, että Suomen asiat ei ole ollenkaan niin huonosti kuin monesti muihin maihin vertaamalla annetaan ymmärtää.

    pitkät neulaset

    Eikös nyt ole puhuttu mediassa liittymistä eurobondiin?
    Eräänlainen yhteisvastuullisuus euroalueen veloista.
    Mikäli joku jäsenvaltio esmes Saksa maksaa Suomen velat
    siirtyy määräämisoikeus tällöin Saksalle?
    Uskon että vieras isäntä ,jonka ei tarvitse ajatella politiikkaa
    vaan ainoastaan käyttää kalkumalaattoria löytää omansa ja siihen päälle vähän vaivanpalkkaa hyvinkin helposti.
    Pikkupankit ovat rähmällään hetken päästä ja kaikki suuri on kaunista.
    Korkotaso tulee olemaan vuosikymmenen – parikin alhaalla.
    Tämä heikentää pankkien vakavaraisuutta.
    On myös väläytelty sijoittajien vastuusta – tarkoittaa sitä että mikäli rahaa jaetaan avokätisesti ympäri ämpäri ,voi olla että niitä ei koskaan saa takaisin – ei korkoja ,eikä pääomaa.

    mehänpoika

    Ilmeisesti raakapuun tuottaminen nykyisellään tulee Suomessa liian kalliiksi, koska teollisuus jatkuvasti ostaa raakapuuta ulkoa. Esimerkiksi Venäjältä tuonti on taas lisääntymään päin. Sekin on heikentämässä Suomen talouselämää, koska samanlaista raaka-ainetta kasvavat Suomen metsät yllin kyllin. Tässä voisi valtiovallan ohjauskeinoilla olla positiivista merkitystä.

    Myös puun tuottamisen kustannuksiin voisi valtiovalta heti vaikuttaa, mutta asiaa ei oteta esille julkisesti. Vain kahvipuheissa se on ensimmäisenä puheen aiheena. Pitäähän harrastus saada säilymään!

    MJO

    Metsäyhtiöt tuovat jokatapauksessa puuta Venäjältä. Jos sitä tuotaisiin vain huippu vuosina, niin sitä ei ehkäpä olisi edes saatavilla enää silloin..

    vänkäri

    Itäpuun etuna on järeys ja hidaskasvuisuus eli yhdellä sanalla laadukkuus. Meille alettiin tuomaan taannoin kuusta Venäjältä ja kas kummaa: tuotto hyppäsi plussalle. Palkoista ei ole puhuttu mitään eikä niillä 0,2- 0,5 % korotuksilla olekaan mitään merkitystä. Sivukulut vaikuttavat.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 20)