Keskustelut Puukauppa Puun hinta Ruotsissa

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 184)
  • Puun hinta Ruotsissa

    Tuli mieleen kun olin viime kesänä 2 viikkoa Keski-Ruotsissa metsäpaloalueella komennuksella jälkisammutuksessa/vartioinnissa että mikä on puunhintataso Ruotsissa. Netistä en löytänyt kuin jotain tienvarsihintoja eikä tullut kysyttyä paikallisilta Bervig Skogin joka on StoraEnson osakkuusyhtiö henkilöiltä tuota asiaa. Niin ja eikös Suomesta länsirannikolta viedä kuitupuuta Ruotsiin…näin luin jostakin.

  • Jovain Jovain

    Metsuri motokuski: Ilmaista palvelua ei ole. Ei sitä ole urakoitsijalle, sen paremmin kuin metsänomistajallekaan. Siinä olet oikeassa, että yleensä maksaja on taho, jonka kanssa sopimus on tehty, mutta sen jätät kertomatta, millä rahalla se sopimuskumppani ne kustannukset maksaa. On naivia ajatella, että jos todellisen maksajan sopimusta ei ole paperilla, ei se voi myöskään olla kustannusten maksaja. Näin täällä ajatellaan ja perustellaan ja että kustannukset peritään sitten lopputuotteen hinnasta.

    Kysymys on piiloperinnästä, peritään puunhinnasta ja esim. Ruotsissa vastaavassa pystykaupassa peritään puunmyyjälle suoritettavasta loppusummasta. Yhtä kaikki, kysymys on samasta kantohinnasta. Vai ajatteletko metsänomistajalle korjuun olevan ilmaista. Se tarkoittaa jo kaksikertaista perintää ja antaa pelimerkit korjuun hallintaan, mutta ei puunhintaan. Yksistään jo se, että perintä on salaista, antaa pelimerkit korjuun hallintaan.

    Metsuri motokuski

    Ei tietenkään korjuu ole ilmaista. Mutta sitä ihmettelen että toistuvasti väität että sen maksaja on puunmyyjä. Minulle ei ole selvinnyt näiden vuosien aikana että mihinkä väittämäsi perustuu. Voihan maksaja olla jokin muukin taho, vaikka se loppukäyttäjä. Itse ole työssäni aika paljon ollut kustannuslaskennan kanssa tekemisessä ja siellä yleensä oli niin että välilliset kustannukset lisättiin loppuhintaan. Eli tuotteen myyntihintaan. Väittämäsi mukaan tässä kustannuksen maksaa kuitenkin alkutuottaja. Siihen haluaisin nähdä jotain faktoja. Sen tiedän että leimikon sijainnilla on merkitystä puunhintaan ja osan huonosta sijainnista säilytetään puunmyyjän kustannuksiin.

    Jovain Jovain

    Ei ole antaa faktaa, kysymys ei ole julkisesta tiedosta. Ei tiedetä korjuun kustannusta ei puun hintaa. Kauppaa käydään taulukoilla. Ei tiedetä myöskään korjuun kustannusten perintää. Voi olla lopputuotteesta, voi olla myös puun hinnasta, ellei peräti ole ilmaispalvelu. Ilmaispalvelu sopii kyllä hyvin tukin hintaan, mutta ei huonostikaan kuitupuun hinnan kanssa. Ei tunnu sopivan myöskään metsänomistajien maksettavaksi. Ruotsissa peritään metsänomistajalle maksettavasta loppusummasta. Ilkeästi voi sanoa, että Suomessa peritään mistä hyvänsä ja mitä hyvänsä Ei ole julkista tietoa.

    On loogista ajatella, että puunostaja maksaa hankintakaupassa metsänomistajalle ja pystykaupassa urakoitsijalle. Näinhän se meneekin, mutta se raha tulee metsänomistajalta. Lopputuotteesta perittäisiin jo toiskertaan.

    Pystykauppa ei sitten ollutkaan edullinen kauppatapa. Ilmaispalvelua ei ollut ja metsänomistajat maksavat pystykaupan kaikki kustannukset omista rahoistaan. Kustannukset peritään tehtaan bruttohinnasta kannolle asti.

    Rane2

    Kerro nyt Jovain jotain oman korjuuketjusi kustannusrakenteesta,kuinka edullista puunkorjuu voi olla?

    arto arto

    Ilmaispalvelua ei ollut ja metsänomistajat maksavat pystykaupan kaikki kustannukset omista rahoistaan. …..Ei mikään ole ilmaista. Kokeile muita kauppatapoja, Myy tuote kaupalle. Kauppa myy sen ulos voitolla. Esimerkkinä voit laskea vaikka maataloudesta maito tuottaja saa noin 34.5c litra maidosta, osta kaupasta et saa samalla hinnalla litraa.

    Metsuri motokuski

    Huomaan että jovain ei pysty osoittamaan väitteensä todenperäisyyttä koska asia kuuluu liikesalaisuuden piiriin. Kuuluuko ? Minusta ei , koska korjuuhinnat ovat julkista tietoa ja siitä on julkaistu useissakin tahoissa. Mutta voihan se olla myös niin että kun ei usko ja omassa mielessään pyörittää asiaa niin alkaa uskoa omia ajatuksiaan ainoana totuutena. On jotenkin huvittavaa että korjuu ja kuljetus on ne ongelmat joidenka hoitamisella puukauppa saadaan korjattua. Voin ihan vilpittömästi kertoa että on paljon muitakin kohteita jotka olisivat korjattava että saadaan puukauppa rehelliselle pohjalle eikä tarvii järjestää mielessään mitään kuvitelmaa asioista.

    Jovain Jovain

    Rane2: Ei ole antaa oman korjuuketjun kustannusrakennetta. Ostan korjuun palveluina, niin myös hankintakaupoissa.

    Tilanne olisi toinen, jos metsänomistajat hyväksyttäisiin korjuun piiriin. Nythän se on rajoitettua, jopa lainsäädännöllä rajoitetaan metsänomistajien korjuu vähäiseksi tai vähäarvoiseksi, millä termeillä sitä nyt kuvataankin. Tarvitaan myös metsänomistajille oma puukauppasopimuksensa, että voivat sitä vähäistä korjuutoimintaansa harjoittaa. On jäänne jostain ja valitettavasti ei ole realismia, laittaa toimivaa korjuukalustoa ja että voisi vielä menestyä.  Hankintakaupasta ei ole kilpailijaksi pystykaupan monopolia vastaan.

    Tilanne on toinen, jos saadaan sopimus aikaan, että metsänomistajat pääsevät samalle sopimukselle ja samoilla toimitusehdoilla teollisuuden puutoimitusten kanssa.

     

     

    Jovain Jovain

    Metsuri motokuski: Onko korjuun kustannusten perintä puunhinnasta julkista?

    Metsuri motokuski

    Tämähän se ongelma on. Sinä näet että asia on niin kuin väität etkä muunlaista ajatusta hyväksy. Olemme varmaan pari vuotta tätä asiaa jauhaneet mutta aina ollaan samassa tilanteessa. Nuo sinun väittämisille ei ole pohjaa jos faktoja ei ole näyttää. Jotenkin huvittavaa on kiellät että metsänomistajan ei olisi puukauppaosapuoli mutta kuitenkin hyväksyt ja tiedostat hankintapuukaupan mahdollisuuden metsänomistajalle. Ihan vaikka tehtaanpottille. Minusta tässä on kyllä melkoinen ristiriita. Sinun täytyy nyt etsiä lisää faktoja asian tueksi jotta saat muutkin vakuutettua asiasta.

    Jätkä

    Jovain hakkaa omalla motollaan puuta yötä päivää, eikä tiedä, paljonko sen kustannus on? ?

    Onpahan melkoinen urakoitsija. Kannattaisi teettää hankintakauppojen hakkuita JOOVAAN: illa, kun hakkuupalkan voi määritellä metsänomistaja! Ilmeisesti Fortson Majuri on lämpimänä ja herra Joovaan tuo päivän tuotokset tien varteen samoilla kustannusperiaatteilla, että puiden omistajalle jää kunnolla kantorahaa.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 184)