Keskustelut Puukauppa Puun hinta Ruotsissa

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 184)
  • Puun hinta Ruotsissa

    Tuli mieleen kun olin viime kesänä 2 viikkoa Keski-Ruotsissa metsäpaloalueella komennuksella jälkisammutuksessa/vartioinnissa että mikä on puunhintataso Ruotsissa. Netistä en löytänyt kuin jotain tienvarsihintoja eikä tullut kysyttyä paikallisilta Bervig Skogin joka on StoraEnson osakkuusyhtiö henkilöiltä tuota asiaa. Niin ja eikös Suomesta länsirannikolta viedä kuitupuuta Ruotsiin…näin luin jostakin.

  • Tolopainen Tolopainen

    Ruotsissa ei ole metsien pienomistusta jos Jovainilla olisi 40000ha metsää kuten Ruotsissa saattaa yhdellä tilalla olla. Tuskin kauppatapa olisi mikään ongelma. Hakkuut tekisi viisi omaa koneketjua.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos Jovain olet löytänyt jostain metsästä löysää rahaa, olet varmasti jo ainakin miljonääri. Kell onni on se onnen kätkeköön. 😉

    Jovain Jovain

    Toimituskaupan pelimerkit Suomessakin ovat olemassa, esim. Mhy:n korjuupalvelun kautta. Siitäkään ei ole epäilystä, etteikö toimi myös pienemmillä pinta-aloilla ja yhteistoiminnassa. Ongelmahan on se, että toimituskauppa Suomessa torjutaan pystykaupalla, jossa ei mitään kannatettavaa olekaan. Klusterin toimintaa pyöritetään pystykaupparahoilla, jota ongelmaa esim. Ruotsissa ei ole. Ongelma on myös punavihreät Suomessa, jotka hevin eivät luovu etuuksistaan.

    Pystykaupan nimeen vannovat eivät huomaa sitä, että omia maksamiaan rahoja sieltä nostavat ja uskovat ne rahat perittävän jostain muualta, lopputuotteesta. Toki markkinat määräävät lopputuotteen hinnan, mutta tuskin välistä vetojakaan sallitaan.

    Puuki

    MHY:n järjestämät kaupat ei tuo kovin paljon lisätuloja myyjille.  Yksi välittäjä muiden joukossa.  Jotain mittakaavaetuja voi tulla yhteismyynnintapaisen järjestämisessä, joita tekevät mutta ei mitään ”megaluokan” etuja joiden saatavuus mo:lle metsäpäässä on  ihan  toiveajattelua.   On sekin nähty  ja koettu  jo.

    Jovain Jovain

    Puuki siitähän ei ollut kysymys. On nähty ja koettu ja on toiveajattelua Suomalaisessa puukauppajärjestelmässä. Kysymys oli toimituskaupasta Ruotsin malliin. Tuskin on estettä, etteikö toimi myös Suomessa?

    Jovain Jovain

    AJ. Kun olet siellä Mhy Keski- Suomen valtuustossa. Käyttäisin mieluummin ne miljoonat metsänomistajien toimituskaupan ja korjuun edistämiseen. En käyttäisi kätkemiseen, mitä Suomalainen pystykaupanjärjestelmä parhaimmillaan on.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos kommentista Jovain, ymmärrän ehkä mitä ajat takaa. Metsänomistajat kyllä käyttävät äänivaltaa metsänhoitoyhdistyksissä, eli kehittävät niitä haluamaansa suuntaan. Toistaiseksi on päästy niin pitkälle, että puun myyjä voi halutessaan ostaa korjuun korjuupalvelulta, ts. ostajan korjuulle on siinä mielessä jo olemassa vaihtoehto. Mhy voinee etsiä myös hankintapuulle ostajan, jos sellaiseen on tarvetta. Mhy harjoittaa myös toimituskauppaa ja tätä voitaisiin varmasti laajentaa. Tässä olisi muun muassa se etu, että pieniä puueriä voitaisiin yhdistellä, mikä helpottaisi erikoispuun kuten ylijäreän tukin kauppaa.

    Jovain Jovain

    Kiitos AJ. Ei ole vielä sitä vaihtoehtoa. Pystykaupassa metsänomistaja ostaa sen korjuupalvelun joka tapauksessa. Se tulee puukaupan (pystykaupan) kylkiäisenä ja sen kustannus vähennetään puunhinnasta. Tämä ei ole se vaihtoehto.

    Vaihtoehto on siellä toimituskaupassa ja vielä tarkemmin puukauppatapojen yhdistämisessä. Sitten vasta puhutaan samasta asiasta, kuin myös Ruotsin mallista. Ja päästään niihin toimituskaupan vaihtoehtoihin, joihin tuossa viittaatkin.

    Tolopainen Tolopainen

    Eihän parempaa kauppatapaa olekaan kuin pystykauppa, 40% rahoista on tilillä kasvamassa korkoa 7% vuodessa ja puut kasvaa  kesällä metsässä, jos eivät tee hakkuuta. Hinta on paperilla ja yhtiön on tehtävä hakkuu sopimusaikana tai maksettava kauppasumma molempi käy mitään kiirettä ei ole.

    Jovain Jovain

    Eihän pystykauppa ja sen edut ole miksikään muuttumassa, jos toimituskauppa nostetaan pystykaupan rinnalle. Kysymys on edelleen samoista puista ja samoista sopimuksista, jos teollisuuden ja metsänomistajien toimialat yhdistetään. Eli mennään samalle puukaupan ja korjuun sopimukselle ja ehdoilla, riippumatta siitä, hoitaako korjuun teollisuuden vai metsänomistajien toimiala. Toimituskauppaa molemmat ja puunostaja maksaa korjuun.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 184)