Keskustelut Puukauppa Puun hinta Ruotsissa

  • Tämä aihe sisältää 184 vastausta, 31 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 5 vuotta, sitten Nimetön toimesta.
Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 184)
  • Puun hinta Ruotsissa

    Tuli mieleen kun olin viime kesänä 2 viikkoa Keski-Ruotsissa metsäpaloalueella komennuksella jälkisammutuksessa/vartioinnissa että mikä on puunhintataso Ruotsissa. Netistä en löytänyt kuin jotain tienvarsihintoja eikä tullut kysyttyä paikallisilta Bervig Skogin joka on StoraEnson osakkuusyhtiö henkilöiltä tuota asiaa. Niin ja eikös Suomesta länsirannikolta viedä kuitupuuta Ruotsiin…näin luin jostakin.

  • pitkät neulaset

    Eikös EU:n asettamat vientisäännökset koskekkaan pöllin tuontia?

    Tolopainen

    Taitaa tänä vuonna puunkysyntä kuitenkin olla ennätystasolla ja jos hintoja pyritään laskemaan ostomäärien täyttämisessä lienee ongelmia. Ei noita 70% ennakoita muuten tarjottaisi.

    pihkatappi

    Jos Venäjän puuta tuotaisiin reilu sellutehtaan verran, niin eikös täällä sitten olisi tilaa vielä jollekin noista kaavailluista uusista tehtaista. Eli Kemijärvi tai joku vastaava pienempi hanke. Paha ongelma on sekin, että tukkia tulisi leimikoilta välillä hirveät määrät liikaa ja sitä ohjautuu välillä härskisti kuidun hinnalla sellutehtaalle. Eli Venäjältä tuotu kuitupuu ei välttämättä puunmyynti tiliin vaikuta, jos voidaan hakata kotimaassa tukit tukeiksi ja tuodaan puuttuva määrä kuitua ulkoa. Parempi tietysti olisi, että firmat ostaisivat tilanteen vaatiessa, vaikka kesäharvennuksia kokonaan kuiduksi ja maksaisivat järeyslisää, jolloin asiat olisivat puheissa ja käytännössä yhteneväiset. Tällainen avoimilla korteilla toimiva puukauppa olisi tervetullut piirre ja firmalle erinomainen käyntikortti.

     

     

    Jätkä

    Rane2: ”OK.Tarkoittaako tuo sitten sitä että kaikki ei olekaan muuttunut?Kun kerran ymmärrät ruotsalaisten mittaustapaa?”

    Jos Ruotsissa edelleenkin mitataan sinun esittelemälläsi ikivanhalla mittaustavalla, niin totenpahan vaan, että sillä tavalla mitattiin Suomessakin vielä 40 vuotta sitten.

    Siirtyminen kuoren päältä mittaamiseen ja kartiokkuuden huomioiminen oli aikoinaan vaikea ymmärtää monelle metsäammattilaisellekin, jotka olivat vuosikausia mitanneet vain vanhalla menetelmällä.

    Silloin tuli pituuskorjauskertoimet mukaan, kun keskiarvotukiksi sovittiin 49 dm:n tukki. Todellisuudessa sillä pyrittiin pitämään tukit pitkinä, vaikka tukkimittalistassa olikin 31 dm lyhimpänä tukkina. Toki parhaan tuloksen antoi yleensä, kun pätki tukit mahdollisimman lyhyiksi. Asiaa helpotti myös se, että siinä vaiheessa tasausvara alettiin mittaamaan myös tukkiin mukaan ja siitä sai hinnan. Aikaisemmassa mittaustavassa 4:n tuuman tasausvara meni aina ”kaupantekijäisenä”.

     

    Tolopainen

    Esim. UPM on tuplannut osinkonsa viidessä vuodessa, jos sama tahti jatkuu kymmenen vuoden kuluttua osingot on nelinkertaiset nykyisiin verrattuna ja puun hinta lähestyy nollaa. Yhtiön omistuksesta 70% on ulkomailla eli suomalaiset eivät hyödy tuloksen kasvusta. Taitaa nuo osakkeet olla huomattavassti parempi sijoitus kuin  metsä ja paljon helppohoitoisempia.

    arto

    VR perustaa tytäryhtiön Venäjälle – ensimmäiseksi alkaa Metsä Groupin tuontipuiden kuljetus.   Jos Venäjän puuta tuotaisiin reilu sellutehtaan verran, Varmaan tuleekin.

    pihkatappi

    Minä näen tämän mahdollisuutena, sellutehtaita vaan lisää meille ja uusia tuotteita ympärille. Voisihan se olla niinkin että suomalaiset osaajat tekisivät sellutehtaita rajan taakse ja joku Metso ja Valmet pärjäisi muutaman vuoden hyvin.

    pitkät neulaset

    Ruukki Group meinasi rakennella sellutehtaan taannoin Venäjälle. Keräsi osakeannilla rahaakin – mutta ei sitten toteutunutkaan.

    Typeräähän se on niitä kalikoita tänne kyörätä , jos raaka-aine löytyy sieltä.

    Verotus pienempää ja olematonta jos jättää tuloksen firmaan sen kehittämiseksi.

    Jätkä

    arto:”-VR perustaa tytäryhtiön Venäjälle – ensimmäiseksi alkaa Metsä Groupin tuontipuiden kuljetus. Jos Venäjän puuta tuotaisiin reilu sellutehtaan verran, Varmaan tuleekin.”

    Metsäliitto perustettiin sen aatteen ympärille, että se ostaa puuta vain omistajiltaan. Kauas on luisteltu siitä aatteesta, kun Osuuskunta on ollut ensimmäisten joukossa polkemassa kantohintoja jopa kalliimman tuontipuun avulla.

    Tuollainen käytös nostattaa ainakin minulla niskakarvat pystyyn ja se antaa myös oikeuden nimittää MG:a Roistofirmaksi ja pettäjäksi.

    Metsäliitto nousi aikoinaan suosioon joillakin alueilla, kun se lisäsi huomattavasti kuitupuun kysyntää – mm Etelä- Pohjanmaalla. Se oli loistava asia ja aate levisi hyvin. Myös metsäteollisuuteen pureutuminen tapahtui Osuuskunta-ajatuksen voimalla ja omistajajäsenet saivat puutavaransa myytyä samalla hintaa kuin muutkin. Paraimmillaan osuusmaksua kerrytettiin jokaisen kaupan yhteydessä ja kun hyvin meni, sovittiin Metsäliiton ostohenkilön kanssa juuri osuusmaksuosuutta vastaavaa rahaaa paremmat hinnat puulle, jolloin molemmat olivat tyytyväisiä.

    Tuo Metsäliiton sekaantuminen tuontipuuhun on niin sikamainen temppu, että Osuuskunnan perustajajäsenet kääntyisivät haudassaan, jos kuulisivat.

    mehtäukko

    Vaikea on yhtälö MG:lla, kuten Jätkä taustoittaa. Jos puun (kuidun) kantohinta olisi vähintään sama verrannollisesti kuin tuontipuulla, asia muuttuisi siedettäväksi.

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 184)